Цели сектори се задъхват, няма кадри

Защо мъжете взимат по-високи заплати от жените?
26 авг 2024 12:25, Александър Попов
115

Част от големите сектори трудно намират работна ръка, взимат ли мъжете по-високи заплати от жените и какви са решенията? Според КНСБ обективната линия на бедност за 2025 г. трябва да бъде 667 лв., с 29 лв. над предложения размер от 638 лв.

"Когато се опитваме да догонваме показателите, работодателите при повдигане на техните разходи ще повдигнат и цените на произведената от тях продукция. Имаме липса на инвестиции от чуждестранни предприемачи. Намираме се в държава с изключително неблагоприятна демографска структура. Безусловният основен доход е решението. Изкуственият интелект и роботизацията ще се засилват повече. Когато всеки е задоволен от гледна точка на основните нужди, оттам нататък нещата ще дойдат на своето място", коментира председателят на Конфедерацията по заетостта Надя Василева пред пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ търговията, продажбите, строителството, хотелите и ресторантите са секторите, "които се задъхват най-много".

"Навсякъде имаме проблеми с намирането на кадри. Всеки човек преизчислява работата в своя живот - дали това е най-важното. При всеки 100 излизащи от работния свят хора влизат само 60", обясни Василева.

Според нея трябва да има стратегия, да се подпомогнат работодателите при наемането на работници от трети страни. Защото процесът в момента е труден.

На въпрос защо мъжете взимат по-високи заплати, тя отговори, че това е остатък от миналото. На места се забелязва тази тенденция, но се надява да изчезне, защото заплатите според нея трябва да се водят от качествата и уменията, а не от пола.

Вижте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
0
 
4
 
! Отговори
Основната вина преди 2 седмици
За демографската криза и респективно липсата на работна ръка е на т. н. Синдикати. Няма такова животно по света, което да иска и протестира за държавно подпомагане на частния бизнес. Помните ли? Само да не фалирали фирмите, че щели работниците да останат без работа! А говориме смело за пазарна икономика. Като са некадърни да фалират. Има и други държави.
109
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ЕС е голям, да тъсят кадеи от другите държави в ЕС. Примерно от Германия, Франция, Люксембург.....
108
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Много е интересна логиката на робовладелеца. Той наглеца търси работник и не казва каква заплата предлага. Пита вие какво заплащане очаквате. Сулю, аз не съм дошъл да те питам имаш ли някаква работа за мен. ТИ търсиш, ти предлагаш. Преди години на един такъв му казвам че той трябва да каже заплата, той обаче не разбира. Казах му 50 000 лв. И тоя рипна, аз предлагам 5 стотинки. Станах и си тръгнах
107
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 107 Само че Словения за известен период от време е била част от Австроунгарската империя, а ние пет века - от Османската.
106
1
 
20
 
! Отговори
Отличник преди 2 седмици
Аз съм IT с 20 години опит, 7 от тях като мениджър. Наскоро тръгнах по интервюта, защото съм недоволен от условията в моята фирма, и се пробвах в 1-2 български "стартъпи". Какво да кажа - некадърни HR дето не знаят защо са там, 20 годишни шефчета, дето се мъчат да ме впечатлят и респектират по време на интервюто (успех) и накрая ми предлагат заплата колкото давам на сегашните си подчинени, ама по възможност да съм 5 дни седмично в офиса, и да си вдигам телефона уикендите. После нямало кадри...
105
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Няма и да имате ... знаете ли ква е базата за облагане в Словения,това е една планинска ,селска държава с 3 пъти по малко население от България,Ввсе едно че си в смолянски регион Смолянско =800 евра.Кви работници търсите бе мишкари,цените ви немски ,а заплатите и осигуровките ви пликче под масата :)
104
1
 
15
 
! Отговори
Капитална грешка! преди 2 седмици
Ршението на проблема бил "безусловният основен доход", та всеки да бил "задоволен от гледна точка на основните нужди". Дрън дрън, та пляс! Нали още преди години точно това беше направено за веселия етнос - 22 вида помощи и не знам още колко бонуси, та да им докарат даден даром месечен доход, равен не само на минималната заплата, ами и отгоре. Е, накара ли ги това да работят? Не, стана точно обратното.
103
0
 
20
 
! Отговори
ХАХАХ преди 2 седмици
Ще се задъхват,щом не плащат ! Търсят хора да им работят за жълти стотинки и понеже вече няма такива будали реват,че нямат кадри. Дайте на хората прилично заплащне и ще се натискат за работа.
102
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ами като се задъхват, да затварят. На българина му трябват още поне 100 години да разбере, че проблема с работната ръка, не е в работещите, а некадърния и неспособен за правилно управление мениджмънт и собственици. Примери мога да ви дам мнооооого.
101
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Те търсят кадри да заменят някой алчен и мислещ се за незаменим работник, който си е вдигнал носа. Търсят кадри да заменят съществуващите кадри за по-ниска заплата. Затова пускат фалшиви обяви за наемане. Ако намерят някой по-евтин да замени сегашния, веднага ще изгонят наглеца, който се мисли за много важен. Както всичко, и обявите са фалшиви и са измама.
100
0
 
4
 
! Отговори
от сектор А преди 2 седмици
е явно в твоя сектор кадри не липсват щом ти плащат да говориш неща дето ги знаем и виждаме по доходите си
99
0
 
11
 
! Отговори
мен преди 2 седмици
МОже бииии ,само казвам ако вземат случайно да предложат адекватни условия на труд и нормални заплати, магически някак си да се появят кадри. Ама да не вземе да се окаже че тогава ще трябва да се спазва кодекса на труда? И може би няма да има за джипче и за бело...
98
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Проблемът е, че работодателите забравят, че това е ПАЗАР на труда - те предлагат работа, кадрите - труд. И ако и на двете страни им е изгодно, си стискат ръцете. Така че аз, като работник/служител също имам право да избирам, а не да чакам благоволение свише за минимална заплата, но да ми искат висше образование, 2-3 чужди езика и 12 часов работен ден.
97
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
8 часа е по-договор в, но много случаи се работи по 25-26 дни в месеца по 14-15 и повече часове и накрая в месеца ти дават 800-900 лв., а не 2000 3000 лв., които си му изработил, но си купува острови и самолети, лимузини и ходи на екзотични почивки с любонвици...
96
0
 
24
 
! Отговори
Възмутен преди 2 седмици
Хората искат ясни и точни взаимоотношения между двете страни, работник-работодател. Иска се спазване на Кодекса на труда. Няма как да се подиграваш със служителите си и да чакаш уважение и работа. Няма как шефа да ти обяснва, че фирмата няма пари и да се качи в БМВ х7 с любовницата си и да заминат на почивка на Бали. Има свестни работодатели, но са много малко, масата са пълна скръб.
95
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А аз я да питам работодателя. Ти преди да станеш работодател какъв беше?? Парите за бизнеса ти от банката ли ги взе или въртиш нечии чужди пари? Или просто баща ти имаше и ти като него сега?
94
0
 
26
 
! Отговори
80% преди 2 седмици
Правилното заглавие трябва да бъде: 80 процента от персонала не може да си намери свестни шефове. Когато шефът е посредствен, той се заобикаля само с други посредствени. Така му е по-комфортно.
93
0
 
14
 
! Отговори
Кадрите искат преди 2 седмици
отношение и нормално заплащане. Кадри има, няма читави работодатели - компании с визия, различна от. мое ли парите под масата, ама са не мога да ти дам повече от илядо. 21 век, Андрешко вече не е каруцар, а грантаджия визионер, който пере асфалт, на Сант и отдолу турга песок. Извинявам се за изречението, но исках да запазя автентичното усещане за българския работодател
92
0
 
6
 
! Отговори
василива не лъжи преди 2 седмици
даже от панделата водят хора да се трудят . бизнеса се е развил много . фирмаджиите водят много хора от други градове, от села . Секторите вървят . Развита фирмата се продава за много пари . Субсидия за работно място . Без данък първите 5 г кат нов инвеститор . Василива какви са тея клишета . за какво правят по 2-3 деца .
91
0
 
17
 
! Отговори
Анализ преди 2 седмици
В чужбина отдавна е въведена хоризонталната структура във фирмите. Шефът е първи между равните, и всеки, на всяко ниво, има право да взема, веднага, решение. В изостанала и бедна (и духом) България, още от Средновековието, все още царува вертикалната структура. В която шефа се изживява като някой феодал от 13-ти век, и взема винаги само сам решенията, най-често, според настроението си. С което целенасочено убива всяка инициатива още в зародиша и. Той гледа на персонала като на негова собственост и се смята за безпогрешен. И след това питате, защо няма развитие?