България наистина е станала по-богата, но само за една трета от населението

С данните се получава, че един яде свинско, а друг яде зеле, но общо двамата ядат свинско със зеле
18 юли 2024 07:00, Елка Василева
76

България има нужда от позитивни новини, за да се окуражим, че вървим в правилната посока. България действително е станала по-богата страна, но за жалост това е валидно само за една трета от населението, коментира д-р Димитър Събев, икономист в Института за икономически изследвания към БАН, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

Данните показват, че неравенството у нас е довело до там, че 70% от българското население има доходи, по-ниски от средните. Друг много силен фактор, който пречи да се зарадваме на тази новина, е демографската криза и отчетеният грандиозен спад на населението за последните десет години с близо 5,7%.

"България има нужда от добри икономически новини. Имаме нужда да се осъзнаем, да се уверим, че пътят, по който сме поели, е правилният път. Все пак дори и един ученик, ако непрекъснато учи, но получава само двойки и тройки, това не е окуражително и той в един момент ще спре да учи", каза д-р Събев.

Този резултат,  че България е в групата на страните с високи доходи, е една оценка, подобна на "Добър (4)" в училище, направи сравнение гостът. "Но има няколко фактора, които пречат истински да се зарадваме на това. Първо - тази група на страните с високи доходи е много широка сама по себе си и включва не само страни като САЩ, Великобритания, Франция - страни, които наистина са с високи доходи, погледнато сравнително, но включва и страни, които чисто математически са с високи доходи, а по качество на живот са твърде зле, даже по-зле от хората в България", посочи икономистът.

"Ние българите имаме тази смешна поговорка за свинското със зеле, в която един яде свинско, а друг яде зеле, но общо двамата ядат свинско със зеле. Точно това се получава с данните за България", добави той.

"Данните показват, че неравенството в България е довело до там, че 70% от българското население има доходи, по-ниски от средните. Това означава, че България действително е станала богата страна, но за по-малко от една трета от населението, което е неудовлетворително. Второто нещо, което се прикрива в този показател - Брутен национален доход на човек от населението - е фактът на голямата ни демографска криза, на големия ни демографски спад", изтъкна икономистът.

Имаше една година, в която се видя, че нещата  тотално са излезли извън контрол чисто математически, подчерта Събев. "Не става дума, че тогава са починали повече хора. Населението бе преизчислено през 2022 година, а преброяването на населението през 2021 година показа всъщност едни много страшни данни", каза д-р Събев.

Временния прогнозен ред, който се отчиташе за предишните десет години, който се движеше плавно, изведнъж беше преизчислен и населението на България спадна с 5,7%, което е грандиозно, коментира гостът и потвърди, че това е една от основните причини показателят да се покачи и да достигне до 460 долара и така България да попадне в групата със страните с високи доходи. "Някой, който разбира от финанси и от икономика, би казал точно това".

Вижте целия коментар във видеото.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
1
 
0
 
! Отговори
Айше преди 1 месец
Да е жив и здрав Шорош
68
3
 
0
 
! Отговори
Перко преди 1 месец
Аз съм от едната трета и хич не ме интересуват останалите две трети.
67
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 64 При еднаква сума там и тук ТУК се живее по-добре. Разходите са по-ниски, няма емигранти от най-изпадналите и т.н. Иначе в Германия пробвай да идеш на лекар и ще видиш колко се чака. Просто квалифицираните им хора заради данъците масово бягат от страната. Питал ли си немците що на старини са все по круизи? ДВ ги пита и изненада- круизът с държавното финансиране е по-евтин от сметките вкъщи и храната, та не чак с ентусиазъм пътуват, а да не умрат от глад. Това им е отговорът.
66
1
 
3
 
! Отговори
ОцелялОтСДС-Чумата преди 1 месец
Действително България има нужда от позитивни новини, за да усеща, че нещата се подреждат и има все пак и някаква справедливост.Например такива: "Днес Асфалт паша беше гръмнат от Йоца Амстердама по време на лов.Дебелака ПейоФски се задави по време на "Молитвена"закуска, организирана от шпионите от Козяк. Гномът падна от висока скала,разхождайки кучето си. Ристе.Ристе Лодкаря се удави, падайки от сала си близо до Догансарай "Росенец""
65
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Напълно е възможно тези една трета по-богати в България да са леко обеднели, но пак да си остават по-богатата една трета. По-добре е да се покаже примерно коефициентът на Джини. При него за България особеното е, че расте до около 38 до 2021 година, но после спада през 2022 и 2023 до около 35, но остава най-високия в ЕС. За сравнение през 1975 година е около 20.
64
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Забравяш, че платеният данък в крайна сметка пак се връща при теб под някаква форма, често непряко. Плащаш по-големи данъци и получаваш повече - по-добра инфраструктура, по-добро образование и здравеопазване, по-добра социална защита, по-добро обслужване в обществените институции и т н. С други думи даже и да беше вярно, че чистата сума, която се получава е еднаква за някой в Германия и друг в България, то те не живеят еднакво.
63
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До АЗ СЪМ НАЙ УМНИЯТ ! Съветът ти важи за общаци, дето са на МРЗ. За квалифицирани е точно обратното- тук ЧИСТО се взима колкото на запад до в пъти повече заради ниските ни данъци. Примерно лекар или ИТ спокойно взимат 3-4000лв ЧИСТО, а в Германия ще се водят на 3-4000 евро БРУТО и след данъци пак ще са на същите пари. Тук, обаче, е по-евтино. А има и хора да взимат в пъти повече от там. С отдалечената работа вече плащат и по 3-4 тамошни заплати нето у нас. Уж плащат х2, ама с нисък данък....
62
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 60 Някак си не разбират, че няма как 50% да са с доходи над средните или 90% със средните доходи и не това е проблемът(E, освен в левите кра.туни). Среден доход значи какво взима масата. Винаги има по-малък процент с повече доходи освен при соца, където лекар и чистачка взимаха почти еднакво. Ако искат да решат проблема, да спрат със зелени щуротии, лицензи и т.н., които спират бизнеса и пречат да се изкарват повече пари. Повече работа- повече пари за масата и всички са доволни.
61
4
 
0
 
! Отговори
АЗ СЪМ НАЙ УМНИЯТ ! преди 1 месец
И СЪВЕТВАМ -- ако си много здрав и си решил че можеш да идеш на селп и иакаш да копаш --спри, не го прави ,а *** във чужбина там за същото това копане ще ти дадът 3-пъти повече ! Този съвет се отнася за всеки който има възможност да работи ,а тука може да се върнеш когато се изравни заплащането или по точно сметнеш колко се плаща за копане там ,колко струва живота, какво ти поемат тука ,какво е положението там ,ако си семеен колко са детските и всичко --- това ни е кяра от демокрацията .....
60
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Досмешава ме от част от този анализ. Винаги има хора с доходи под средните, независимо коя е средната величина, която се използва, а тя не е една. В идеалния случай 50% са с доходи под средните, а колкото повече този процент нараства, толкова повече ставаме бананова република. Този процент не означава, че една трета да забогатели и би могло да е обратното. Тези 70% с доходи под средните не са от сега, а от поне 2010 година. Има други измерители за разликата в доходите.
59
2
 
3
 
! Отговори
Аз съм най-учения !! преди 1 месец
ВНИМАНИЕ 20% са забогатяли за няколко стотин процента унищожаване на активите на самата държава ! Това не са ей-така забогатели -- те са участвали и участват във общия грабеж на държавата ЕТО-- дори Главчев каза ,че бил видял на пожара някакъв много стар ЗИЛ ! Истинския ужас е да живееш във бедната държава ! По - добре е да си беден във много богата социална държава ! Тука вече няма ДОБРИ учители и образование ! Образованието ни е и изостанало --бълва плява ! От това всичко е надоло ...
58
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя разправя, че щял да отиде да копа на село и да увеличи доходите на Българите дето им украли земите комунистите след 1944г!
57
0
 
5
 
! Отговори
vs преди 1 месец
Много далече са от 1/3! По - скоро 1/8! Издръжката не месец включва само съжествуването ти! Почивки, предмети, развлежения - къде са!? Дали 1/3 от населението може да отиде на 2 почивки и да си купи нова кола!? Много е относително! НСИ лъжат като дърти ц.гAни, и изнасят максимално добри дании! Следд като инфлацията от 2008 до 2023 според тях е 60%, мисля, че няма какво да се каже!
56
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Експерте! Имам един случаен въпрос паднал ми в ухото и окото от космоса и преработен чрез разума в ума ми: Какви нови технологии идват в будеще? Знаеш ли? .... Не знаеш! Ами след като не знаеш.... Защо ми пълниш ЧУТОРАТА със Бла!БлаБла! ...Яй сектир у диарбекир и московията!
55
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой е забогатял като население спада. Като не останат села после исчезват ии градове и накрая остават само апартаменти и къщи но без население. Единствения показател че е по-богата е че се строи още но за кого като населението спада.
54
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
... Горе на снимката зад тоя дето Плямпа пише: НА КОЛКО ЕЗИКА ИСКАТЕ ДА ВИ ГО КАЖЕМ.... БЪЛГАРИ? ....Разберете .... Тоя дето плямпа по микрофона.... е с Изкуствен Интелект и не разбира нашият РОДен "БЪЛГАРСКИ" език.... тоя дето плямпа разбира перфектно "СЛАВЯНСКИ", ТУРСКИ, и "ГРЪЦКИ" ЕЗИЦИ... Така, че внимавайте какви звукове ви влизат в ушите: Мяучещи, Аучещи, ГуГуГууукащи! Това което виждате, няма нищо общо с това което е било, което е сега и представа за бъдещето?
53
0
 
2
 
! Отговори
до ВсеТая преди 1 месец
Винаги се намира по някой остроумен, който е пропуснал смисъла.
52
0
 
3
 
! Отговори
ВсеТая преди 1 месец
До Ако аз трябваше даТова, че не си експерт не трябва да те спира да помислиш какво правиш с живота си и дали искаш да продължиш!
51
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Комунистите родината изграждат, комсомолците със тях строят! Чавдарчета, Пионери - Пенсионери, славен път ви чака, трудов път. Комунисти, Комсомолци, Пионери, Чавдарчета и Пенсионери сме в един и същи строй. Комунисти, Комсомолци, Пионери, Чавдарчета и Пенсионери - Заедно във труд и бой - от петилетка на петилетка, за да има Чалгарска Кокетка! Комунистите щурмуват небесата, комсомолците след тях летят. Пионери, Пенсионери Славен път ни чака - ЗВЕЗДЕН ПЪТ В НЕБЕСАТА НА ЧУДЕСАТА!
50
1
 
17
 
! Отговори
А корупцията преди 1 месец
картелите, кражбите, лъжите до какво водят? Вашата мантра, че по-способните са и по-богати, отдавна не е актуална, тъй като 100% конкурентна среда и свободен пазар не съществуват. В нашата мила родина всички отрицателни практики в икономическия живот са изведени до космически висоти.