Каракачанов: Защо военните не гасят пожарите с Ми-17? Защото са вражески, на Путин

Руският хеликоптер може да носи 3.5 т вода, кугърът - само тон
18 юли 2024 16:39, Петър Бойчев
143
Каракачанов: Защо военните не гасят пожарите с Ми-17? Защото са вражески, на Путин
Хеликоптер Ми-17 Снимка Уикипедия

Бившият военен министър Красимир Каракачанов обвини управляващите, че не използват за гасенето на пожари руските хеликоптери Ми-17, въпреки че те можели да носят три пъти повече вода отколкото американските Кугър.

На страницата си във Facebook Каракачанов обясни, че Ми-17 не се поддържат нарочно, защото са "вражески, руски". В същото време армията изнемогва при гасенето с два кугъра, които могат да носят само по един тон вода.  
Ето пълният текст на бившия министър.
 
"Вече седмици пожари изпепеляват България. Стотици хиляди декари гори, ливади, посеви, селскостопански и жилищни сгради са унищожени. Министри и политици по бели ризи позират тревожно на фона на пепелищата и дават обещания.

Както винаги, и при това бедствие хвърлиха армията да помага. И тя помага. Както гледам, почти с голи ръце. Същата тази армия, същите тези мъже и жени с униформи, на които не вдигат заплатите и са ги забравили. Момчетата от Сухопътни войски гасят пожари ръчно! Само два хеликоптера участват в гасенето на пожарите и те не могат да смогнат, защото пожарищата са много и в различни точки на страната. А екипажите на хеликоптерите са във въздуха по 9 часа дневно и нямат и минута за почивка.

Единият хеликоптер е Кугър, а другият Ми-17. Хеликоптерът Кугър може да пренесе на един курс максимум 1 тон вода. Един тон! Защо не летят и другите хеликоптери Ми-17, които пренасят по 3-3,5 тона вода? И Вие ли се питате? Ако питате политиците, те няма да Ви отговорят. Затова ще Ви отговоря аз.
Защото от февруари 2022 година пишман евроатлантиците ни не ги поддържат. Защото са руски, т.е. вражески и не трябва да харчат пари, за да ги дават на Путин – както ще Ви кажат, защото Путин воюва с братска Украйна.

Не ги поддържат, макар че имаме българско държавно предприятие на Министерството на отбраната – ТЕРЕМ Летец София, ако перифразирам бившия премиер, академик по миялни препарати, „Може България да изгори, но важното е Путин да загуби“.

Само още едно сведение за паникьосаните ни управници. В резерва на армията има и три броя хеликоптери Ми-14, морски вариант, които могат да пренасят до 5 тона вода за гасене, но и те стоят в хангарите и от евроатлантическа солидарност, пак напук на Путин, не ги ремонтират.

Не достигат и пожарните коли. Нали помните какво предлагах, когато Денков и Тагарев харизаха 120 бр. БТР-и на Украйна, които не стават за съвременната война? Предложих половината да бъдат продадени и с получените пари останалите да се ремонтират и преоборудват за гасене на пожари и за ползване при бедствия и аварии. Последва мълчание. Дори от същите тези национални медии, които днес тичат паникьосани и правят репортажи за пожарите.

И за да не Ви излъжат с аргумента, че това не може да стане, ще Ви кажа, че едно друго държавно предприятие на Министерството на отбраната – ТЕРЕМ Ивайло в гр. Велико Търново, има разработен проект за преоборудване на същите тези БТР-и модел Т60 в машина за ползване при бедствия, аварии и пожари. Проектът на машината се нарича „Спасител".

Но вместо да спасяват България и българите, днешните ни политици се стремят да спасят само собствения си келепир. А срещу потупване по рамото от „посолството“ са готови да спасяват други държави, но не и България.

А България? Огън да я гори?"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Жалко че новините ни F16 не са пригодени за пожари. До сега да са ги потушили.
83
16
 
1
 
! Отговори
Огнян34 преди 1 месец
Ми, да бяхте купили като чехите Блек Хоук за борба с пожарите, не 20 години да сме със стари руски бракми. Крадци такива!
82
1
 
9
 
! Отговори
Ноби преди 1 месец
нали и ти беше евроджендър, нали ходи да козируваш в америка, с торбичката от лидъл. сега се сети да си патриот
81
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Обади се Каракачанката с хартиените Ф-16, тези хора са за посмешище :)))
80
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Имаше проект "Нестинарка" на базата на МТ-ЛБ, но всичко само на хартия, а машините в Украйна, където горят.
79
0
 
12
 
! Отговори
Ганчовский преди 1 месец
Днес живее лумпенпролетариат, прекариат, който сериозно смята, че една изгоряла гора се възстановява с 2-3 кликания с мишката в бинанс и гората вече е там.
78
0
 
9
 
! Отговори
хайде бе преди 1 месец
До do 68Да си видял застрахована гора изведнъж да са появи отново? Парите само ще се претъркалят през застрахователите, хората няма да получат нещо, но нова гора може да има след 20-30-40 години! И то, ако някой я засади веднага, защото може и да набучат слънчеви панели на нейно място! Ама иначе имало грижа за природата и чистият въздух!
77
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Заради тоя торбалан македонец без българско гражданство не остана..
76
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Каракачанов това което казваш за тези самолети не са ли на около 60 години
75
4
 
0
 
! Отговори
Помня преди 1 месец
Последния път мигът падна в огъня...
74
2
 
2
 
! Отговори
до 72 от БАН преди 1 месец
Аз пък те надушвам отдалеч, че си нервозен колцентърджия. Слугувам на 3 деца от 2 жени. Слугувам на 20 годишната си приятелка. Пържа се в момента в планината на хладно. Много ми е зле. Кредити и задължения нямам. Много съм зле. Сега ще пална една мара и ще подгоня котенцето. Птиятно псуване в жалкия сайт. Аз отивам да се мъча. Ти подкарвай ламбото, да стигнеш по-навреме във супер яхтата на Абрамович. Хахахаххааа жалкааар
73
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Дай малко пари на *** и му гледай сеира". Народна поговорка.
72
5
 
11
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Нов народен съд е НЕИЗБЕЖЕН! Записвайте имената на националните предатели. Всички скоро ще виснат.
71
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма договор за поддръжка, носи малко товар, не лети в дъжд... Продължавам да не разбирам защо купихме тези смешни кугърчета вместо да вземем някакви сериозни вертолети.
70
5
 
9
 
! Отговори
Адвоката преди 1 месец
Всеки, който си плаща данъците, може да държи сметка на държавата. В случая, това че сме си харизали на Украйна, всичката военна техника, която е животоспасяваща в момента за гасенето на пожарите, не е проблем на този, който си е платил данъците, а на държавата, в частност продажните управляващи. Така, че съд до дупка за правата на пострадалите!
69
3
 
4
 
! Отговори
do 68 преди 1 месец
Не че нещо, но държавата може да застрахова горите си. Или и това не ти е ясно? И да, те са застраховани, *** мила.
68
14
 
5
 
! Отговори
до 68 преди 1 месец
Бедняко, гората ще я залесят. Давам ти пример за 100 декара до София, които местната община засади наново след пожар. Не се прави на голям ербап мъжага, че едно нямаш 2лв. в джоба и слугуваш някъде за 3-4к (ако не и за по-малко) и викнат ли те доброволец някъде да засадиш дърво, ще се покриеш като мишка! Бедняците сте така. А за застраховките отговорих на писанията някой си да търсел отговорност от държавата за изгорялата му съборетина. Бедняците крещите отдалеч. По мисленето ви познавам, бедняк
67
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 54. Кво ше гасиш пък ти бе ? Нал си у вас на миндерчето. Ми ти къде си ве кАпейка, да не си на колхозническия фърчоплан?
66
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Билла торбичката Торбалан бей Каракачан пак се обади..
65
4
 
7
 
! Отговори
! преди 1 месец
Все ще изскочи някой от нафталина и ще пуска фитили да разединява българите! Имам чувството, че ако не дай Боже стане война и един такъв мине през българския окоп, врага може спокойно да си вземе по един стол, пакет пуканки и да гледа сеир! Изобщо няма да се налага да влиза в бой с нас, ние ще се избием зами!