Каракачанов: Защо военните не гасят пожарите с Ми-17? Защото са вражески, на Путин

Руският хеликоптер може да носи 3.5 т вода, кугърът - само тон
18 юли 2024 16:39, Петър Бойчев
143
Каракачанов: Защо военните не гасят пожарите с Ми-17? Защото са вражески, на Путин
Хеликоптер Ми-17 Снимка Уикипедия

Бившият военен министър Красимир Каракачанов обвини управляващите, че не използват за гасенето на пожари руските хеликоптери Ми-17, въпреки че те можели да носят три пъти повече вода отколкото американските Кугър.

На страницата си във Facebook Каракачанов обясни, че Ми-17 не се поддържат нарочно, защото са "вражески, руски". В същото време армията изнемогва при гасенето с два кугъра, които могат да носят само по един тон вода.  
Ето пълният текст на бившия министър.
 
"Вече седмици пожари изпепеляват България. Стотици хиляди декари гори, ливади, посеви, селскостопански и жилищни сгради са унищожени. Министри и политици по бели ризи позират тревожно на фона на пепелищата и дават обещания.

Както винаги, и при това бедствие хвърлиха армията да помага. И тя помага. Както гледам, почти с голи ръце. Същата тази армия, същите тези мъже и жени с униформи, на които не вдигат заплатите и са ги забравили. Момчетата от Сухопътни войски гасят пожари ръчно! Само два хеликоптера участват в гасенето на пожарите и те не могат да смогнат, защото пожарищата са много и в различни точки на страната. А екипажите на хеликоптерите са във въздуха по 9 часа дневно и нямат и минута за почивка.

Единият хеликоптер е Кугър, а другият Ми-17. Хеликоптерът Кугър може да пренесе на един курс максимум 1 тон вода. Един тон! Защо не летят и другите хеликоптери Ми-17, които пренасят по 3-3,5 тона вода? И Вие ли се питате? Ако питате политиците, те няма да Ви отговорят. Затова ще Ви отговоря аз.
Защото от февруари 2022 година пишман евроатлантиците ни не ги поддържат. Защото са руски, т.е. вражески и не трябва да харчат пари, за да ги дават на Путин – както ще Ви кажат, защото Путин воюва с братска Украйна.

Не ги поддържат, макар че имаме българско държавно предприятие на Министерството на отбраната – ТЕРЕМ Летец София, ако перифразирам бившия премиер, академик по миялни препарати, „Може България да изгори, но важното е Путин да загуби“.

Само още едно сведение за паникьосаните ни управници. В резерва на армията има и три броя хеликоптери Ми-14, морски вариант, които могат да пренасят до 5 тона вода за гасене, но и те стоят в хангарите и от евроатлантическа солидарност, пак напук на Путин, не ги ремонтират.

Не достигат и пожарните коли. Нали помните какво предлагах, когато Денков и Тагарев харизаха 120 бр. БТР-и на Украйна, които не стават за съвременната война? Предложих половината да бъдат продадени и с получените пари останалите да се ремонтират и преоборудват за гасене на пожари и за ползване при бедствия и аварии. Последва мълчание. Дори от същите тези национални медии, които днес тичат паникьосани и правят репортажи за пожарите.

И за да не Ви излъжат с аргумента, че това не може да стане, ще Ви кажа, че едно друго държавно предприятие на Министерството на отбраната – ТЕРЕМ Ивайло в гр. Велико Търново, има разработен проект за преоборудване на същите тези БТР-и модел Т60 в машина за ползване при бедствия, аварии и пожари. Проектът на машината се нарича „Спасител".

Но вместо да спасяват България и българите, днешните ни политици се стремят да спасят само собствения си келепир. А срещу потупване по рамото от „посолството“ са готови да спасяват други държави, но не и България.

А България? Огън да я гори?"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е истината. Ще гледате изгорените планини. А догодина ще режат дървен материал и ще изнасят, и ще оголят баирите за кални свлачища и ерозия. Пустиня. Честито ви! Щом търпите всичкото самоуправство на тагаренковци и киртаци продажни марионетки, така се пллучава
43
5
 
8
 
! Отговори
Ханко Брат преди 1 месец
Като министър на отбраната беше пълен *** с краставици!
42
0
 
8
 
! Отговори
Е, поне не стигнахме преди 1 месец
до там "пратете СМС на номер ----". Държавата отдавна е абдикирала от отговорностите си. В предвид кой ни управлява и кои са му наместниците тука, цяло чудо е въобще нещо работи у нас. Вероятно заради някакви остатъци от съвест на редовия гражданин, а за политиците нямам нищо хубаво да кажа, затова ще спра до тук.
41
7
 
4
 
! Отговори
Тенгри кан преди 1 месец
Сичку убаво, Тулуплу паша, ама в МВРО само ти си русофил, останалите са украинофили;))) Иначе е така, да, всичко руско в България е синоним на лошо нещо;)))
40
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не сме чули от Каракачанов да обясни как Русия направи 3 милиона българи македонци. ДС си е ДС .
39
8
 
9
 
! Отговори
Хмм преди 1 месец
Понеже са съветски, спокойно могат да кажат, че са украински и да ги ползват с ГОРДОСТ. Но, това не пълни портфейла на военно-промишленият комплекс на САЩ и пак не става.
38
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Урсула да праща Евро - Хеликоптери да гасят пожарите :)))
37
5
 
19
 
! Отговори
Хмм преди 1 месец
Не са руски, а съветски. Колкото до БТР-ите, докато хората по морето се давеха, тези чисто нови машини, плуващи във вода, не смееха да ги пипат, защото ги бяха обещали и вече се считаха за украински. В базите на гражданска защита, наличните БТР-и са още по- стари от българските (тези от резерва МВР бяха такива, специална изработка) и са пред разпадане. В момента същото става и с охладителната система на реакторите, който са в Белене. Не смеят да я пипат, защото вече се броят за Украински.
36
9
 
8
 
! Отговори
Да бе! преди 1 месец
Русенският влах Каракачанов /не е и българин, а каракачанин/, назначен от дс да ръководи ВМРО. Аре чупката бе шке..мбе!
35
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Споко бре къде 2050 година ако все още сме живи ще гасим пожарите с F-ките,дотогава можем да мигаме на парцали и най важното,да сме наведени политкоректни"партньори"
34
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами да ги дават на *** и да гасят с тях като много знаят. И те обаче не искат да се докосват до нищо от голташка пРосия, така като предпочитат да си стоят в ЕС и не искат и да чуят за на путинарко рая
33
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен_777 преди 1 месец
До - УНИЖАВАМ русофили : МаLоумNик да те нарека, комплимент ще ти направя..! Патологичните русофоби само лекар може да ви определи ..!
32
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Умря гладен Красьо шкембето - Нема вече партийна субсидия за ВМРО, нема вече суджук от Била :)))
31
10
 
12
 
! Отговори
Евала преди 1 месец
Агент Иван яко е активиран! Нещо да е направил като беше министър, освен за шкембето си?
30
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма нещо което колхозници да са го правили и да става за нещо. Тия ръждясали тенекета най много да паднат и да предизвикат още пожари. Не искаме нищо правено в колхозия въобще да доближава България.
29
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А по важното е, защо се стига до такива пожари. После се караме как да ги гасим.
28
5
 
3
 
! Отговори
ceneto преди 1 месец
кво става изпразни ли се била торбичката,видяхме те и теб колко струваш, много приказвате ама по делата ви няма
27
6
 
5
 
! Отговори
Хубаво де, ама преди 1 месец
кой беше този карачанаков?
26
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България да гори. То и без друго тука само жълтопаветки и мутри.
25
6
 
18
 
! Отговори
122 преди 1 месец
Този пък Шкембе войвода е абсолютно прав. Тия кугари още ББ като ги купи се видя че не стават за нищо. За тях, за да летят трябват перфектни атмосферни условия.