Каракачанов: Защо военните не гасят пожарите с Ми-17? Защото са вражески, на Путин

Руският хеликоптер може да носи 3.5 т вода, кугърът - само тон
18 юли 2024 16:39, Петър Бойчев
143
Каракачанов: Защо военните не гасят пожарите с Ми-17? Защото са вражески, на Путин
Хеликоптер Ми-17 Снимка Уикипедия

Бившият военен министър Красимир Каракачанов обвини управляващите, че не използват за гасенето на пожари руските хеликоптери Ми-17, въпреки че те можели да носят три пъти повече вода отколкото американските Кугър.

На страницата си във Facebook Каракачанов обясни, че Ми-17 не се поддържат нарочно, защото са "вражески, руски". В същото време армията изнемогва при гасенето с два кугъра, които могат да носят само по един тон вода.  
Ето пълният текст на бившия министър.
 
"Вече седмици пожари изпепеляват България. Стотици хиляди декари гори, ливади, посеви, селскостопански и жилищни сгради са унищожени. Министри и политици по бели ризи позират тревожно на фона на пепелищата и дават обещания.

Както винаги, и при това бедствие хвърлиха армията да помага. И тя помага. Както гледам, почти с голи ръце. Същата тази армия, същите тези мъже и жени с униформи, на които не вдигат заплатите и са ги забравили. Момчетата от Сухопътни войски гасят пожари ръчно! Само два хеликоптера участват в гасенето на пожарите и те не могат да смогнат, защото пожарищата са много и в различни точки на страната. А екипажите на хеликоптерите са във въздуха по 9 часа дневно и нямат и минута за почивка.

Единият хеликоптер е Кугър, а другият Ми-17. Хеликоптерът Кугър може да пренесе на един курс максимум 1 тон вода. Един тон! Защо не летят и другите хеликоптери Ми-17, които пренасят по 3-3,5 тона вода? И Вие ли се питате? Ако питате политиците, те няма да Ви отговорят. Затова ще Ви отговоря аз.
Защото от февруари 2022 година пишман евроатлантиците ни не ги поддържат. Защото са руски, т.е. вражески и не трябва да харчат пари, за да ги дават на Путин – както ще Ви кажат, защото Путин воюва с братска Украйна.

Не ги поддържат, макар че имаме българско държавно предприятие на Министерството на отбраната – ТЕРЕМ Летец София, ако перифразирам бившия премиер, академик по миялни препарати, „Може България да изгори, но важното е Путин да загуби“.

Само още едно сведение за паникьосаните ни управници. В резерва на армията има и три броя хеликоптери Ми-14, морски вариант, които могат да пренасят до 5 тона вода за гасене, но и те стоят в хангарите и от евроатлантическа солидарност, пак напук на Путин, не ги ремонтират.

Не достигат и пожарните коли. Нали помните какво предлагах, когато Денков и Тагарев харизаха 120 бр. БТР-и на Украйна, които не стават за съвременната война? Предложих половината да бъдат продадени и с получените пари останалите да се ремонтират и преоборудват за гасене на пожари и за ползване при бедствия и аварии. Последва мълчание. Дори от същите тези национални медии, които днес тичат паникьосани и правят репортажи за пожарите.

И за да не Ви излъжат с аргумента, че това не може да стане, ще Ви кажа, че едно друго държавно предприятие на Министерството на отбраната – ТЕРЕМ Ивайло в гр. Велико Търново, има разработен проект за преоборудване на същите тези БТР-и модел Т60 в машина за ползване при бедствия, аварии и пожари. Проектът на машината се нарича „Спасител".

Но вместо да спасяват България и българите, днешните ни политици се стремят да спасят само собствения си келепир. А срещу потупване по рамото от „посолството“ са готови да спасяват други държави, но не и България.

А България? Огън да я гори?"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Един Ми върши работа колкото три Кугъра. "Обновихме" хеликоптерния парк.
63
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще горите сега мaлoyмнuцu, като нямате мозък. Преди руснаците идваха с онзи големия самолет да гасят.
62
2
 
8
 
! Отговори
до 64 преди 1 месец
ВСЯКА застраховка покрива наводнение, пожар, земетресение. Айде ела си вкъщи... За наводнение сигурно 3 пъти ми плащат по различните имоти вече. Пожар, да благодаря на Господ, не е имало...
61
9
 
5
 
! Отговори
ДО 55 преди 1 месец
Къде има Полица за Пожар на Къща ?Никоя застрахователна компания НЕ Приема такива Щети .
60
11
 
12
 
! Отговори
до 59 преди 1 месец
Не, умнико. Застрахователят ще ми плати всички щети и хотела, докато ремонтира на 101% дома ми. Схвана ли? как да схване бедняк, като тебе, дето няма идея що е то застраховка...
59
5
 
5
 
! Отговори
do 55 преди 1 месец
държавата не ти е виновна за нищо. Да изпрати огнеборци- разбира се, изпрати ги, пребориха се. Има застраховки, както и долу ти е казано. Нормалните хора се застраховаме.
58
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо го направи Доган , знаете ли.Ами защото може да го направи и му е кеф да ви гледа.Един истински Нерон в Росенец.Видяхте ли същите гледки като на пожара в Рим 64.Същите, идват викат да бягаме и да не гасим, всичко изгаря.А навсякъде са видени младежите от ДПС да палят умишлено.Никой не им прави нищо.Хората искат да гасят, а МВР им пречи да го правят,Между другото днес се навършва годишнина от пожара в Рим през 64.А Доган си пие и гледа как подпалили страната, която ненавижда.Безнаказано.
57
5
 
5
 
! Отговори
до 56 от БАН преди 1 месец
Как рака бе пъпеш? Застрахователя да няма 50 пожарни коли на склад? ***!!! Ти утре ще кажеш, че държавата нямала функция и да ни пази, за това сигурно отговаря Алианц България.ТиквениИк!!!
56
1
 
2
 
! Отговори
До 50 преди 1 месец
Блажев, хапчетата
55
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България от 20 години се управлява от руски агенти затова сме на тоя хал.
54
7
 
7
 
! Отговори
Адвоката преди 1 месец
Всички на които са им изгорели къщи, животни, частни гори, имат пълното право да съдят държавата и да си търсят правата и обещетението. Няма само на укри да дават пари продажните ни управляващи.
53
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До !! 48. За да не се случва нищо не требе нищо да се ползува според умозключаванките ви.
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 54. Кво ше гасиш пък ти бе ? Нал си у вас на миндерчето.
51
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички замазват делото на Доган- подпалването на България.Едни търсят противоречията в българина, други пък са им виновни хеликоптерите и бтр ите за Украйна.Някои не спират да летят и дума не обелват из коктейли с метресите си.Медиите се кефят на новините, за да ги вкарат в новините.Никой не му пука за отечеството, тъжен факт след 35 г преход.А Доган си прави каквото иска.
50
0
 
7
 
! Отговори
въй преди 1 месец
Кугъра е френски, не американски
49
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Споко ве, ***, ше го огасиме огино и без тия колхознически желЕза. Само не гледайте много у огино да се не попикате нощеска.
48
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Боже,колко мъка има по този свят! А в същия този свят,този беше и министър?!
47
9
 
8
 
! Отговори
!! преди 1 месец
Не знам този на глупав ли се прави или му идва отвътре - да К19 са "вражески" - ако се счупи нещо в тях, няма от къде да вземем резервни части, така че е добре да се ползват само за това, за което са направени. Същото важи и за БТР-ите - колкото и да ги преоборудват - като се скапе някоя част, която никой вече не произвежда или се произвежда само в Русия - какво ще ги правиш. А това все пак са съветски машини - да са счупени им е основното състояние.
46
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако не бяхте дали 3 милиарда на Путин за руски газов поток от който нямаме полза и още 3 милиарда на Тръмп за самолети които изобщо не ни трябват. Можеше да има пари за противопожарни хеликоптери.
45
5
 
5
 
! Отговори
Айляк преди 1 месец
Право дума Шкем.бе войвода, но той казва истината само когато не е на власт...