Нищо ново: Радев даде мандата на ПП-ДБ, те го върнаха веднага

ПП-ДБ ще се борят за по-голяма обществена подкрепа
Обновена: 22 юли 2024 11:53 | 22 юли 2024 11:12, Александър Попов
176

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев връчи втория проучвателен мандат на коалицията ПП-ДБ, които след разцеплението на ДПС се оказаха втора политическа сила в парламента.

Николай Денков върна папка веднага и обяви, че за да реализират идеите си, ще очакват по-голяма обществена подкрепа.

Денков благодари на президента за дадената възможност от ПП-ДБ да поверят дали могат да съставят стабилно мнозинство в това Народно събрание. Отговорът след проведените разговори е, че това не може да се случи, заяви той. Няма да променим нашия подход, ние ще поддържаме тези приоритети, които винаги сме вадили на преден план - да създадем като държава приветлива среда за бизнеса и инвеститорите, за да увеличим доходите, да намалим неравенството, да имаме средства да осигурим по-качествено образование и здравеопазване, посочи Николай Денков.

Всички тези теми, които вълнуват хората, ще бъдат в центъра, заяви той. Денков изрази съжаление, че в това Народно събрание това се оказа невъзможно. Очакваме да получим по-силна обществена подкрепа, така че при следващи възможности тези теми да можем да ги поставим отново и те да бъдат в центъра на дискусиите в парламента. Денков обърна внимание, че борбата с корупцията не е самоцел, а основно средство, за да постигнем успехи в тази посока. Решението, което ще ви предоставя, е, че аз получавам мандат, както изисква Конституцията, като министър-председател, но със задачата да го върна неизпълнен, заяви Денков.

Президентът Румен Радев каза, че съгласно член 99 от Конституцията връчва проучвателен мандат за съставяне на правителство, с който от ПП-ДБ имат седем дни. "Вие вече обявихте, че това няма да се случи", добави държавният глава.

Миналата седмица президентът Румен Радев се срещна с представители на коалицията, на която те поискаха повече време, за да обсъдят политическата ситуацията и изхода от кризата. След като поискаха отсрочка от три месеца в предлагания от тях проект на декларация за излизане от политическата криза и не намериха подкрепа за нея от останалите парламентарно представени политически сили, от ПП-ДБ заявиха, че ще върнат мандата неизпълнен. Решението обяви зам.-председателят на ПГ на ПП-ДБ Божидар Божанов в изявление пред медиите в парламента.  

Според разпоредбите на Конституцията, след като бъде върнат вторият проучвателен мандат за съставяне на правителство, президентът възлага на някоя следваща парламентарна група да посочи кандидат за министър-председател.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
5
 
35
 
! Отговори
яяя преди 1 месец
Само на мен ли ми е толкова противен мазният Денков.
135
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Фуражката домъкна отнякъде тези инфантилни аматьори и сега тоталната катастрофа трябва да е на неговата съвест. Народът вече не вярва в нищо и никого, защото на всички стана ясно, че т.нар. политици са обикновени башибозуци и разбойници. Вече е под въпрос дали въобще заслужаваме да имаме държава.
134
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Баче Кико, държавата не ти е парапет с Лена върху него. Иска най-малкото обща култура и познаване на езика. За качествата на истински държавник дори не си чувал. Върви си с цялата шайка крадци.
133
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да върнат и българските си паспорти преди да сме им ги взели и марш оттук. Тук живеят хора с каквито и разбирания да са, а не база за експерименти на недоучили измамници.
132
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мандата връщачите разказаха ли на Радев за екскурзията , вместо политическа програма , защото са пълни нефелници да си съставят .
131
1
 
26
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 месец
Само изцапаха мандата. Гнус такава ...
130
0
 
15
 
! Отговори
Иво преди 1 месец
Законите ни позволяват този цирк Не е нормално те сами да се предлагат за депутати, да се явяват в по три секции и това да продължава вечно В другите страни от Европа за да стигнеш до избори за парламента, трябва да събереш подписи на представители на народа - депутати, кметове, сенаториВ България се закачаш за някоя партия, или партийка, и те избират в парламента с машини за вечен депута Е как тези хора ще се стараят да направят нещо, за избори им плащат, за седене също, безумие е това;
129
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да благодарим на Юмруков, който се вирна в деня когато от ЕК обявиха, че БГ е приета в чакалнята на еврозоната и ни сътвори е те това падение- 30% инфлация и след изборите есента сме с 1 милиард назад- това само за избори- а рожбите му- ами нямам думи- молеца и просто Кире са направо титани на мисълта, а Кокор- ами по добре не го допускайте до БГ икономика!
128
1
 
26
 
! Отговори
Бизнесмен преди 1 месец
Интересно ми е как не ги е срам? Хем са алчни, хем не стават, хем не могат да управляват и ползват само политиката за забогатяване. Богатите хора правят пари с бизнес и инвестиции. Какво правят в политиката тези хора? Само пречат на себе си и на държавата. Правят го не само за държавата, а си го правят за себе си.
127
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен Фанала е гората да реже дръвя за парапети .
126
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мустаканката къде е ?
125
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Де е Пеевски ,цял ден никаква статия за него не сте пуснали!Да не са го завряри вече във фурната със лимонче и картофки?
124
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Денков е шушумигар 1 на Планетата , Киро е напълно луд , на такива въобще връчва ли се мандат , ама *** народ та ги класира.
123
0
 
5
 
! Отговори
80%-тен преди 1 месец
До 122 Анонимен и Неук. . . или поне да нямат право на глас хора,които не плащат данъци в БГ . . . . Питай се сам, защо неплащащи данъци в България предпочитат да плащат високи данъци в чужбина след като България има най-ниските данъци от 10%? Явно не е причината в данъците! Сигурен съм, че нямаш обяснение, а и даже да ти го обясня няма да го разбереш! Загубено време.
122
0
 
9
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
радев да им свали охраната какво е това хем ги храним хем ги поим хем гивардим от кого се плашат такива не ни трябват отиваме на избори наесен ипосле напролет
121
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Неможачите какво друго да направят ?
120
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Екскурзианти вън!
119
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Една скъпоплатена и нищоправеща институция,благодарение на тези от снимката сме в патова ситуация...емитират само дейност с нашите пари!Избори след избори,и нашите деца и внуци ще плащат
118
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не им ли свършиха парите на ГЕРБ 5-6 пъти вече купуват кебапчета на малцинствата. Да се въведе образователен ценз за гласуване! Да се премахне двойното гражданство,или поне да нямат право на глас хора,които не плащат данъци в БГ! Иначе ще има избори докато се закрие накрая държавата!Пародия на държава сме вече!
117
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До като не ликвидират политически, политическият труп и осъден лъжец Борисов, няма да има избори. В ГЕРБ и ДПС предстоят много арести. Половината ГЕРБ и гравитиращи около тях са в списъците на Мартин нотариуса и ще подават декларации към кпкомпи. От ДПС ще влязат обратно в задните части на Пеевски, откъдето излезнаха