Божанков: Решението на КС не носи оптимизъм

Според него може да се стигне до протести, но кога?
29 юли 2024 10:25, Александър Попов
25
Божанков: Решението на КС не носи оптимизъм
Снимка: БГНЕС

Депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков коментира решението на Конституционния съд за промените в основния закон, касаещи съдебната реформа в частта ѝ за правомощията на главния прокурор, и го определи като не особено особено. Според него хората ще излязат на улицата, когато разберат, че ги чака още 7 години от същото.

"България имаше голям проблем. За съжаление, продължава да има този проблем. И той е следния: една фигура, един човек – има неограничена власт за седем години. И, ако някой контролира този човек, избрал си го е или пък го държи с компромат, то той държи цялото държавно обвинение. И не е пресилено да кажем, че държи и цялата политическа система. Кого ще си изберем на избори сякаш не е толкова важно, ако силовите инструменти на държавата са по този съветски модел на управление, който е уникален не само за България, но и за Европа", заяви пред Нова тв Божанков.

Ще бъде ли оставен Висшият съдебен съвет с изтеклите мандати и със спорната репутация на част от неговия състав да избере главен прокурор?

"Това е големият въпрос. Дотук ясно дадохме единствената формула - друга политическа сила тази битка не я води, водим я ние сами. Тя катастрофира в Конституционния съд. За съжаление има една добра новина. Останаха текстовете, чрез които гражданите могат пряко да се жалят в Конституционния съд. За мен си заслужаваше тази реформа дори и само за този текст. Това е огромна победа. Но големият проблем със справедливостта с фигурата на главния прокурор остава", подчерта той.

По думите му това, което следва след решението на Конституционния съд "не е много оптимистично".

"Остават ни, в рамките на демократичните процедури - няколко инструмента, като единият е да протестираме. Това решение няма да изкара хората на протест по улиците, но последствията от него съм убеден, че ще изкарат нашето гражданско общество на протест. Защото ВСС няма да се поколебаят и да изберат по същия дивашки начин нов главен прокурор, както го направиха по-рано и с Иван Гешев", категоричен в Божанков.

Според него протестите ще се случат, когато нашето общество осъзнае, че го очакват още 7 години от същото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: Явор Божанков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Божанков дето не може да се грижи за детето си , седнал да раздава ум и разум, като последна инстанция.
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Долен ляв съединител. Ренегат и конформист.
21
1
 
6
 
! Отговори
пп-дб преди 1 месец
На това му се казва лопата фурнаджийска лопата нищо хубаво не може да се очаква от такава лопата
20
2
 
8
 
! Отговори
дедо ви преди 1 месец
на тоя па протести му се приискали :) опитва се да манипулира хората по стар комунистически подход , нищо че смени партията
19
3
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Туй некъф неграмотен гей от шайката на шарлатаните ли е?
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И вие като резнахте президента за назначаване на служебни правителства, та бетонирахте Боко и Шиши... Голяма реформа направихте, няма що!
17
3
 
12
 
! Отговори
Майора преди 1 месец
Докога Божанков вие от коалицията на провалите не разбирате , както и просто Киро , че решенията на ВКС и ВАС са задължителни и не подлежат на коментар! Много юристи ви казаха че промените в съдебната власт са противоконституционни , но вие си знаете своето едно си баба бае , едно си баба знае! Не става така!
16
4
 
13
 
! Отговори
Най-готиният с преди 1 месец
Поглед на лудо дете!
15
4
 
7
 
! Отговори
Toni Ivanov преди 1 месец
Така се случва,когато промените на Конституцията се пишат набързо на коляно и не са прецизирани. Борисов и Пеевски знаеха какво ще се случи с текстовете на ППДБ,за това подкрепиха техните текстове в НС,за да прекарат техните текстове,а после предложенията на шарлатаните да отпаднат с решение в конфликт на интереси в КС,защото Атанасова и Белизелков са гласували текстовете в НС,а после вземат отношение в КС,като конституционни съдии. Тези двамата не трябваше да участват в решението на КС.
14
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Млад човек, който си похарчи доброто име още на 30 години. Какви ли са неговите родители???
13
3
 
13
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Както ви писах тука преди изборите. В парламента ППДБ-тата ще останат като барано яйце. Никой няма да ги доближи.
12
3
 
8
 
! Отговори
ъъъъъъъ преди 1 месец
божанков ,,,,,,,,,, ако ме разбираш
11
3
 
6
 
! Отговори
Божанков не позна! преди 1 месец
До протести няма да се стигне, защото ста..дото е кротко.Ще се стигне до извънредно заседание на Военния трибунал, нека само да свърши Украинската война...
10
4
 
13
 
! Отговори
Diko преди 1 месец
Само Днес бг обслужва и дава трибуна на мишките от ПП ДБ . Никой не иска и да чува за тях да не говорим да ги вижда по медийте ,,,,тия предатели и долни плъхове
9
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
и кой ще излезе да протестира - мирчев, цонева и настимир, че не са в парламента на сладка заплатка, всъщност ще е цирк, да го видим служебното на борисов и пеевски тогава
8
4
 
11
 
! Отговори
ммда преди 1 месец
Да си припомним как гласувата П_П-рата за къщата в Барселона??? Въздържал се . Когато можеха да счупат Буци, не го направиха, сега олелелел. И още нщео кой гласува за Деса Дуловската за КС - отново те .Сега, кой ми дефекира в слиповете ?
7
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоа па плаши с протести, кой ше протестира ве Божанка, те хората даже на галсуват вече, ше ми протестират.
6
1
 
14
 
! Отговори
ароматния пръч преди 1 месец
Дай Боже да се сбъдне пожеланието му и тези да правят протести за Димитровден останали извън парламента.
5
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този ако не бяха роднините му и не бяха го бутали у политикатъ, можеше да е страхотен разносвач на пици, най-много
4
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хайде де да видим протестите ви ***.