Колко може да се отлагат предсрочните избори?

Проф. Екатерина Михайлова: Дотук няма нарушение на Конституцията
19 авг 2024 15:27, Гергана Попова
43
Колко може да се отлагат предсрочните избори?
Снимка: БГНЕС

Няма срок, до който може да се отлага провеждането на предсрочните парламентарни избори. Това каза за БНР проф. Екатерина Михайлова - преподавател по конституционно право в Нов български университет.

"Мисля, че разумът и политическата отговорност ще излязат на първо място. Говоря за всички представители на институциите. Президентът и парламентът - това са политическите институции на държавата, са тези, които трябва да вземат решение", добави още тя.

По думите на проф. Михайлова дотук няма нарушение на Конституцията.

"Все пак трябва да се намери изход от тази задънена улица", добави тя.

"Безпрецедентната ситуация е в следствие на ефектите от изменението в Конституцията. Парламентът не е попълнил доста позиции - едните са с изтекли мандати, другите по друга причина - в случая с омбудсмана подадена оставка, които стоят незаети. Кой ли не е заявявал, че това трябва да стане от мнозинството в НС. Крайно време е! Този парламент вече си е отишъл и едва ли може да събере мнозинство, няма и време да направи подобни неща. Но един следващ парламент, ако имаме мнозинство, което да излъчи управление, задължително трябва да стартира процедури за подновяване на състава на толкова много органи в държавата. Тя буксува, не се управлява добре и по тази причина - несигурност, нестабилност съпътства всяка една от тези институции", коментира още Михайлова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от Политика
Първан Симеонов: Главната въпросителна в кризата е Борисов
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
4
 
5
 
! Отговори
Тото преди 3 седмици
Хайде сега Конституцията е виновна, има избран служебен премиер, той си предлага състав на кабинета, ама на слънчасалия президент някой не му харесвал... Дайте сега да променяме Конституцията за да угодим на тези, които искат да правят ала бала с изборите.
36
1
 
6
 
! Отговори
Епа докъм... преди 3 седмици
...20ти ануяри догодина, когато се знае е кой ще е президент на фащ....
35
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Покрай тези промени в Конституцията лъсна необходимостта от разпускането на Конституционния съд и замяната му с друг орган с други хора.
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Да не забравяме кои гласуваха тези престъпни промени в Конституцията - ГЕРБ, СДС, ДПС, ПП и ДБ.
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
На двамата най-влиятелни политици в Германия - Меркел и Шулц преди 6 г. им бяха нужни цееали 5 месеца, за да съставят коалиционно правителство. Основната пречка пред създаването на коалиция беше разпределянето на министерски постове! Не мога да разбера защо в България бързат за нови избори! Защо дават само по седмица на партия, за да състави правителство!
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Без физическото убийство на ключово политическо лице няма да се тръгне към решаване на проблемите.
31
5
 
3
 
! Отговори
Нарушението предстои преди 3 седмици
Президентът е длъжен да насрочи дата на изборите, служебно правителство има не е необходимо даже да го преназначава!
30
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Главното нарушение е на съдиите от КС, които не отхвърлиха противоконституционалните промени в основния закон, довели до тези държавни проблеми. Така се случва, когато съдиите са силно политизирани, а някои не отговарят и на елементарни професионални критерии да изпълняват тази служба.
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
шишо къде е , днес нищо не е казало прасенцето или оноде деса в Етрополе ?
28
6
 
0
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 3 седмици
Днесс вече писах за една ,която мяза на мъж.Сега и това странно същество от тази снимка няма да под има,заявявайки,че и то не прилича,напреки претенциите си,на жена. Винаги съм го казвал и ще го потвърдя ,че сефарадските еврейки трябва да бъдат подложе и на уникални световни медицински и антропологични изследвания,защото е недопустимо да има същества,които не отговарят на критериите за МЪЖ и ЖЕНА. В Страсбург съм виждал тук-там е Ашкеназки еврейки,които грабват окото,но сефарадките са ГРОЗНИ.
27
0
 
6
 
! Отговори
до преди 3 седмици
Ти няма как да знаеш как съм бил в училище, но аз виждам, че не четеш какво казвам в поста си.А кой е казал, че българите ще я запалят.Може да са турците.Доган открай време заплашва с това.Я да си спомним и друго исказване на Доган:"Колеги, аз ако искам ще пусна талибаните в ДПС, да го направя ли?Мога и Косово ще ви е детска градина".Преди 20 г го каза.Е, това лято ги пусна.Бг гори, и буквално и политически.
26
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Кирчо, Кокорчо И Лена Парапета така оcp*ха Конституцията, че сега минахме във форма на служебен диктат от лица, избрани преди мноооооооого години. Евала Киро, евала Кокорьо, евалла Ленче Парапеткова...
25
0
 
6
 
! Отговори
Иван Костов преди 3 седмици
Какви чудесни резултати съм постигнал до тук с разрухата на България хахаххааа. По - черен съм и от Дявола
24
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
чудя се какво са очаквали пеевски и орисов, цяла седмица показват някакви снимки от къща в Гърция, където е бил настанен президентът предполагам по време на международния форум там, обикновена къща за гости, малко басейнче с шест шезлонга, тоест за шест души и това за пеевски е лукс, дето има хотел в Бояна, ами то по селата къщите за гости са цели прогимназии с по-големи басейни
23
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Е ,как постоянно я дават.Измести даже корифея Близнашки.А Киселова спи в медиите.Сутрин и вечер.Колкото повече беззаконие в Бг, токлоз повече такива конституционалисти из медиите.
22
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И после нямало натиск.Горица се оплаква от натиск и всички видяха кой я е натискал.Ама той Радев объркал Горица с Йотова или жена си.Оказа се експетка на ниво.Това не се хареса на другаря Радев.Те комунистите никога не се интересуват от законите.Обаждания и натиск.
21
0
 
7
 
! Отговори
Малко за политика преди 3 седмици
Отдавна не бяха показвали Екатерина Михайлова. Станала и професор, честито. Ние сме страна на неограничените възможности. Но не за всеки.
20
9
 
8
 
! Отговори
до преди 3 седмици
Е може да се размине, хващат Доган и няма да има.Просто е.Радев сам ще подаде оставка.Той след то резил с това изнудване на една жена пред България вече няма и авторитета на почитател на жените,дето беше си изградилВидяха го всички какво прави , представям си като няма публика какво е.Ужас.
19
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Посинялата мъгла се появи. Те ограбиха България начело с най големият престъпник на всички времена Ваньо.
18
1
 
3
 
! Отговори
Защо не се преди 3 седмици
Дава трибуна на истинските конституционалисти, а само на тия от бандата на СДС