Радев връчи за втори път мандат за съставяне на правителство на Главчев

При успех изборите ще са на 27 октомври
Обновена: 22 авг 2024 12:32 | 22 авг 2024 12:18, Гергана Попова
120

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев връчи за втори мандат за съставяне на правителство на Димитър Главчев.

Още по темата
"Връчвам ви мандат за съставяне на ново служебно правителство. Тази отговорност отново се върна върху вас след проваления опит на Горица Грънчарова-Кожарева, след отказа на останалите възможни кандидати и поради пречките пред ръководството на Българската народна банка да излъчи премиер", каза в началото на срещата президентът Румен Радев.

"Очаквам до понеделник да ми предложите състав на МС, който убедително да се вписва в това описание. След това аз ще напиша указ и още същия ден вие да положите клетва. При успех изборите ще са на 27 октомври."

Димитър Главчев каза, че не се срамува от работата на правителството, на което още е премиер.

"Винаги човек може да се справи по-добре. Нямам от какво да се срамувам, изпълнихме добре задачата да организираме честни и прозрачни избори. Запазихме определения път на България, свързан с Европа. Най-важното е да решаваме възникналите проблеми на българските граждани. Много е необходимо да има редовно правителство. Спекулации за политически зависимости могат винаги да се правят.

Свързани са с предизборна агитация. Не видях много друг тип работа в НС. Основната ми задача ще бъде сваляне на политическото напрежение, което е на много високо ниво - това не е от полза за никого. В понеделник ще ви представя състав на служебен кабинет и ще бъдат оправдани очакванията на всички”, добави още Главчев.

Вчера в изпълнение на процедурата вчера държавният глава проведе разговори с определените в чл. 99, ал. 5 от Конституцията лица, които могат да бъдат назначени за служебен министър-председател.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от Избори 2024
Този служебен кабинет не трябва да има отношение към изборите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Най- разумното решение. Сега Главчев е на ход. С малки корекции, нов външен и вътрешен министър, ще овладее напрежението и ще изведе нещата напред.. Бойко Борисов в прав текст им каза какво д@ правят.
111
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Главчев е кухак и като нищо ще върне папката пак с Калин-ката на ГЕПП, а Рундьо ще му затръшне вратата като стой та гледай!
110
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Дано не е Гламчев! Няма кой да го търпи с пожарите още 3 месеца..
109
1
 
0
 
! Отговори
Петко преди 3 седмици
До Истината!!! Редовното правителство подаде оставка и оставката беше приета от НС. Какво щеше да се случи, ако беше прието предложението на ПП, и назначаването на служебно правителството беше отпаднало като процедура?
108
2
 
7
 
! Отговори
Ирония преди 3 седмици
Главчо Главчев да стане премиер външен министър и да поеме министерството на милицията. Той ще се справи. Колко му е а бонго Сикаджийчето Боко и Шиши Мултигрупов ще му дават нужните съвети.
107
2
 
7
 
! Отговори
Разумен преди 3 седмици
А къде е прокуратурата за да разследва какво е правил Калин Стоянов като вътрешен министър, честни ли бяха последните избори? Да се създаде "Комисия за Изборите", каквато е създадена в Германия от 2019 г.!!!!
106
0
 
5
 
! Отговори
Парадокс Бг преди 3 седмици
Интересно ми е Главчев в качеството на какъв ще стане служебен министър-председател?
105
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"В понеделник ще ви представя състав на служебен кабинет и ще бъдат оправдани очакванията на всички" --------------- Колко дупета имаш и в колко посоки едновременно можеш да се нагъзиш, за да оправдаеш очакванията на всички, Главчо?
104
1
 
4
 
! Отговори
Истината!!! преди 3 седмици
Идеята за списък от длъжностни лица, сред които може да се избира премиер беше предложена точно от ГЕРБ!!! Идеята на ПП-ДБ беше: редовното правителствво да остане до избирането на ново, както е в Германия!
103
2
 
4
 
! Отговори
Да видим ... преди 3 седмици
Да видим коя ще е следващата ДПС-ГЕРБерска Калинка за шеф на МВР?! Как иначе ДПС-ГЕРБ ще са пэрви на изборите и ще изчезнат 300 000 гласа на ПП-ДБ! И моят глас не беше отчетен на последните избори!
102
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"Позорната гротеска" е издялана в камък от "реформаторската евроатлантиеска десница". Кой ги би по главата да променят конституцията?
101
2
 
5
 
! Отговори
Обектив преди 3 седмици
Цялата тази позорна гротеска показва ясно на целия свят първосигналния милиционерски характер на режима на управление в България.
100
0
 
7
 
! Отговори
"Демокрация&quo преди 3 седмици
Фасадната демокрация в България се срина дотам, че вече открито да се заявява, че резултатите от изборите зависят от МВР.
99
0
 
6
 
! Отговори
Вероятно преди 3 седмици
Главунчо е собаката на Пеевски.
98
2
 
3
 
! Отговори
Кръговрат преди 3 седмици
Явно е постигнат консесус по далаверата БОТАШ. Нищо да я не смущава, та комисионните да не секват. Има и за БОКО ТИКВАТА, и за Рундю КаZачока и Ко. Ликуй, матряле! На следващите избори - пак купуване на гласове и корпоративен вот ще ви решат резултата, и НАШТО мвр на ДПС-ГЕРБ ще "пази" бюлетините! Хахаха :-)))
97
0
 
6
 
! Отговори
Преамбюл преди 3 седмици
Като няма кой друг. това е неписаният преамбюл на последните изменения в Конституцията
96
0
 
6
 
! Отговори
Позор! преди 3 седмици
Главчев не може пак да бъде служебен премиер, защото стана и външен министър - конституционен казус!! Главчев нарушава Конституцията, ако стане отново премиер! Главчев вече не отговаря на изискванията да е Служебен Премиер!! Причината за това е, че той е и министър на външните работи, което означава, че не може да се върне отново на длъжността председател на Сметната палата, т.е. изпаднал е от т.нар. домова книга!!!!
95
0
 
6
 
! Отговори
Това е НЕЗАКОННО! преди 3 седмици
Главчев не става за служебен министър! И е в несъвместимост, защото е бил и външен министър! Това е НЕЗАКОННО!
94
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Единствено Бойко Рашков успя да СПРЕ КУПУВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ, при Калин Стоянов то ръзцфтя!!!При Демерджиев беше средна работа!
93
4
 
7
 
! Отговори
Алооо преди 3 седмици
E, нали Димитър Главчен НЕ отговаряше на изискванията да е служебен премиер??? За него българсщите закони НЕ важат ли??? Само котато са срещу ПП-ДБ всички врещят, срещу Гюров, че бил в несъвместимост, срещу Кирил Петков, защото не изчакал отговора от Канада за отказа от конодско гражданство, а за Дшмитър Главчев МЪЛЧИМ, щото е човек на ГЕРБ-ДПС, там законите не важат!!!!