Цели сектори се задъхват, няма кадри

Защо мъжете взимат по-високи заплати от жените?
26 авг 2024 12:25, Александър Попов
115

Част от големите сектори трудно намират работна ръка, взимат ли мъжете по-високи заплати от жените и какви са решенията? Според КНСБ обективната линия на бедност за 2025 г. трябва да бъде 667 лв., с 29 лв. над предложения размер от 638 лв.

"Когато се опитваме да догонваме показателите, работодателите при повдигане на техните разходи ще повдигнат и цените на произведената от тях продукция. Имаме липса на инвестиции от чуждестранни предприемачи. Намираме се в държава с изключително неблагоприятна демографска структура. Безусловният основен доход е решението. Изкуственият интелект и роботизацията ще се засилват повече. Когато всеки е задоволен от гледна точка на основните нужди, оттам нататък нещата ще дойдат на своето място", коментира председателят на Конфедерацията по заетостта Надя Василева пред пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ търговията, продажбите, строителството, хотелите и ресторантите са секторите, "които се задъхват най-много".

"Навсякъде имаме проблеми с намирането на кадри. Всеки човек преизчислява работата в своя живот - дали това е най-важното. При всеки 100 излизащи от работния свят хора влизат само 60", обясни Василева.

Според нея трябва да има стратегия, да се подпомогнат работодателите при наемането на работници от трети страни. Защото процесът в момента е труден.

На въпрос защо мъжете взимат по-високи заплати, тя отговори, че това е остатък от миналото. На места се забелязва тази тенденция, но се надява да изчезне, защото заплатите според нея трябва да се водят от качествата и уменията, а не от пола.

Вижте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Една огромна част от ръководството на фирмите са селски тарикати, както и една огромна част от работниците са наети, защото са по- евтини и имат тапия, но реално не могат да правят нищо. Голяма част от можещите изтекоха през терминала. Чия е вината за това? Сега какво искате, от ялова крава теле?
89
0
 
21
 
! Отговори
Всичко е точно! преди 3 седмици
Аз немога да разбера какъв е този постоянен рев навсякъде от работодатели, че нямало кадри...Ами драги работодатели, пуснете си обяви в сайтовете за работа в немското джобен.дойч,или италианското джобелиано.итал, или френския джоблерие.франс, какъв е проблема, ЕС е голям а и от там кадрите, които дойдат ще са високо квалифицирани и с голяма производителност на труда. Остава само да ги навиете да бачкат за 860 лв.? И всичко е точно!
88
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Дреме ми за измислените работодатели сърбах им попарата с огромни им претенции спрямо кандидата и почти нищо от тяхна страна. Като искат да си намалят разходите да разкарат некадърните си роднини и любовници и ще имат за такива които ще им вършат работа.
87
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ей ся хората се юрнаха да ви бачкат за без пари 24/7 без спаване на никакви изисквания и условия. Завъртял 5 длъжности в обява за 1 работно място без пари и чака на шурея тлъстака с джипа той да му наеме 5 наивника да ги пробва току виж свършили работата пробно за без пари. Ей тва ви е работодателя сега.
86
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Българските работодатели имат възможността да наемат специалисти от целия ЕС, не виждам проблем да го направят.
85
0
 
15
 
! Отговори
Българинът е работли преди 3 седмици
Някой направи ли си труда да провери какъв е този българин при други условия? Какъв е, ако го поощряваш. Какъв е, ако му спазваш трудовите права. Какъв е, ако признаваш постиженията му. Какъв е, ако му кажеш - не мисля, че си заменяем, ще развия потенциала ти, ще изкарам най-доброто от теб, и т.н. И фирмата смърди откъм главата. Не може да си шеф без да притежаваш качествата, които изискваш. Нямате базисно уважение към правата на работника, а ми говорите за качество на работа. Неуки клоуни.
84
0
 
16
 
! Отговори
Работник преди 3 седмици
Предлагам да се наговорим да не им работим за малко и да си стоим в къщи да си почиваме докато работодателите и мениджърите не почнат да ни звънят по вратите и да ни молят на крака да им работим за много.
83
0
 
15
 
! Отговори
Няма синдикати преди 3 седмици
Лошото с тия работодатели е, че са се наговорили да плащат малко. Това в белите държави се лекува с национални стачки по браншове. Вие да сте видели синдикат да организира подобна стачка в частния сектор? Да видим след 3-тата стачка как ще пише във форума "който не му харесва да се маха". Нищо няма да пише, щото няма да има Интернет. Като му вземе банката машините и като дойдат двама с рулетка да му измерят цеха, ще се моли на су.льо и пул.ьо да останат за четворна заплата. Ама няма синдикати
82
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Кадри има, робите, обаче, свършиха...А 90% търсят роби.Щом непалците избягаха, смятайте за какво говорим откъм заплащане, отношение и условия на труд.
81
0
 
14
 
! Отговори
Работник преди 3 седмици
Забравих да кажа, че на интервютата които провеждам със работодателите които всички сега реват за работна ръка, винаги задавам два основни въпроса - какви са недостатъците на вашата фирма и винаги питам защо търсите работник за това място, поради какви причини напусна предишния.
80
0
 
14
 
! Отговори
Кадри ли нама? преди 3 седмици
В Джобса всеки месец се появява обява от фирма в града. Същата обява стои с месеци в Бюрото по труда. Отивам до фирмата на място. В сградата пак разлепени листовки, че търсят кадри. Влизам и питам, някаква нагла, без да прояви никакъв интерес към мен, ми казва- 'Не ни трябват хора'. Тръгвам си, на партера пак тяхна обява за друга позиция. Връщам се и пак питам, оная троснато-'Не влизайте тука! Разсейвате хората'. След 3 дена пак тяхна обява в Джобса и в Бюрото по труда... След месец- пак...
79
0
 
19
 
! Отговори
Истината! преди 3 седмици
Сложете тази новина в графата "фалшиви". Няма как в 500 милионен пазар на труда да има недостиг на кадри. Кадри има, РОБИ НЯМА !
78
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А преди 15 години отношението от работодателите беше "като не ти харесва емигрирай, тука е така".
77
0
 
15
 
! Отговори
Пазар на труда преди 3 седмици
Пазара е отворен, европа е отворена, света е отворен. Всеки може да отиде другаде и да живее по-достоен и добре заплатен живот. Защо да стоя и да ме мачкат в ***
76
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Качеството струва пари. Качествените кадри предлагащи качествен труд също. Когато работодателите го разберат нещата ще се оправят. Не можеш да предлагаш на специалист инвестирал в образованието си време и средства заплата като на продавачка в мола
75
2
 
13
 
! Отговори
Парите мотивират! преди 3 седмици
Основната причина са ниските заплати!
74
0
 
10
 
! Отговори
Нали преди 3 седмици
Нали от чужбина щяха с радост да идват да бачкат за 200евро на месец в България ?
73
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Защо ни занимавате с глупости. Съсипана образователна политика, колосална демографска криза, кадърните избягаха по света. Икономиката на България беше разрушена и сега когато малко живна, няма кадри. По-лошо ще става, пари ще дават, хора няма от къде да докарат. Да му мисли бизнеса. Очаква ни голямо чудо, работа ще има, но хора няма да има. Сами си го направихме.
72
0
 
17
 
! Отговори
Тома преди 3 седмици
Кадри има, но работодателите не могат да ги задържат- ниски заплати, 12 часов раб. ден, един почивен ден в седмицата, никаква управленска култура- обиждат, унижават, омаловажават положения труд, месят се в личния живот на хората... Работното място е превърнато в наказателна институция.Изискванията им- 1 човек да върши работа за трима, свръх натовареност, нечовешко, накрая му плащат 1 заплата. Няма въвеждащо обучение, няма предаване на знания, опит, съвет от старите работници.
71
0
 
11
 
! Отговори
Пълни глупости преди 3 седмици
*** претенции на новоизпечени чорбаджии са потресаващи и отблъскват и малкото кандидати! Пример: Търсим хигиенист с опит като заварчик минимум 3г., с умение да управлява мотокар. Да ползва Английски език на работно ниво. Висшето образование е предимство...