Цели сектори се задъхват, няма кадри

Защо мъжете взимат по-високи заплати от жените?
26 авг 2024 12:25, Александър Попов
115

Част от големите сектори трудно намират работна ръка, взимат ли мъжете по-високи заплати от жените и какви са решенията? Според КНСБ обективната линия на бедност за 2025 г. трябва да бъде 667 лв., с 29 лв. над предложения размер от 638 лв.

"Когато се опитваме да догонваме показателите, работодателите при повдигане на техните разходи ще повдигнат и цените на произведената от тях продукция. Имаме липса на инвестиции от чуждестранни предприемачи. Намираме се в държава с изключително неблагоприятна демографска структура. Безусловният основен доход е решението. Изкуственият интелект и роботизацията ще се засилват повече. Когато всеки е задоволен от гледна точка на основните нужди, оттам нататък нещата ще дойдат на своето място", коментира председателят на Конфедерацията по заетостта Надя Василева пред пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ търговията, продажбите, строителството, хотелите и ресторантите са секторите, "които се задъхват най-много".

"Навсякъде имаме проблеми с намирането на кадри. Всеки човек преизчислява работата в своя живот - дали това е най-важното. При всеки 100 излизащи от работния свят хора влизат само 60", обясни Василева.

Според нея трябва да има стратегия, да се подпомогнат работодателите при наемането на работници от трети страни. Защото процесът в момента е труден.

На въпрос защо мъжете взимат по-високи заплати, тя отговори, че това е остатък от миналото. На места се забелязва тази тенденция, но се надява да изчезне, защото заплатите според нея трябва да се водят от качествата и уменията, а не от пола.

Вижте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
9
 
! Отговори
Парадокс Бг преди 3 седмици
Предприемачът е кота нула, не разбира нищо от работата, но претенциите като за висш пилотаж. Шивачка отворила фирма- разбирала от шиене, но понятие си няма от бизнес и ръководене на подчинени. Самочувствие в съчетание с простотия и едно умение да шие. Икономист открил хранителен магазин, върти пари, ама понятие си няма от търговия и управленска култура. Липсвала 1 вафла- рев, щото не е чувал за търговски риск...
69
0
 
5
 
! Отговори
е експертка ли е преди 3 седмици
статистика с показване на реалността сега . Без труд не може Василева . По нейната логика тя ако е капиталистка и фирмаджийка за да върви сектора , какво прави . Нищо . Слага работник и само печели . сектора и върви . Труд бе Василева за работника . покажи му , научи го . Нахрани го . Ще правиш и ти . лесно е вземаш за 10 работни места по 300 лв . ама държиш 5 празни и търсиш . 1500 лв в джоба . хахаххахахаха
68
0
 
10
 
! Отговори
Истината преди 3 седмици
Нашите работодатели не търсят работници, а роби на 12 часов работен ден и затова по курортите бачкат вече и украинци и молдовци не искат да им работят, дори бедните непалци, шри-ланковци и индийци бягат от нашите работодатели-измамници!
67
1
 
11
 
! Отговори
Мнение преди 3 седмици
Никой уважаващ себе си под 30- годишен няма да се хване на каквато и да е работа за под 1800 - 2200 лв.
66
0
 
10
 
! Отговори
Г557дт преди 3 седмици
И ще става още по-трудно, защото няма ги отдавна техникумите, няма СПТУ /средно професионално техническо училище/, няма ги и ПУЦ /професионален учебен център/. Сега всички учат за мениджъри, за да управляват горепосочените, които ги няма.
65
0
 
11
 
! Отговори
Цигулар преди 3 седмици
Претенциозни "работодатели" търсещи послушни, многофункционални, без големи финансови претенции. Ще ги намерите в някой друг живот, гъдулки!
64
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Кадри има, пари няма. Работодателите искат да им се работи - качествено и за без пари. Ако се направят що годе конкурентни заплатите, доста хора, ще се върнат от чужбина. Проблема е в работодателите, не могат да се нагодят към съвременните условия на глобалния свят.
63
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Всеки способен и квалифициран е подложен на тормоз от работодателя и неговите протежета. Така е в държавната администрация, така е и в частния сектор. Можещите са по-ниско платени от невежите партийните протежета, на коитоо по принцип не им се дава сериозна задача. Лъжливите обещания, бруталните измами, грубостта са най-често срещаната практика. Пообиколете Терминал 2 ще добиете представа за безогледното и жестоко отношение към квалифицираните кадри не само млади, но и на години.
62
0
 
8
 
! Отговори
Няма роби вече преди 3 седмици
Докато има Робовладелци които не искат да плащат, няма да намерят луди да им работят за малко пари.
61
0
 
8
 
! Отговори
По-точно преди 3 седмици
Пазар на труда: Претенциозни работодатели или недостиг на кадри? Корумпирана държава и управляващи, които трябва да са на "топло" е проблема.
60
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
КАДРИ СЕ ПРИВЛИЧАТ С ПАРИ ......А, НЕ С ПРИКАЗКИ И ОБЕЩАНИЯ НА МАСА...!ЗА ХЛЕБ И ДУПЕ --НЕМА КОЙ ДА ВИ РАБОТИ!
59
0
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 3 седмици
Ниските заплати унищожават българската икономика! Образованите и квалифицираните напускат държавата, стигнахме до парадокс да внасяме стоки от Китай, произведени от по-добре заплатени служители, при по-високи данъци+мита и транспорт...Просто българските чорбаджии не са бизнесмени и нямат визия, те просто са алчни...за.ници..
58
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Няма работници. Много са причините. Хората намаляват. Изискванията са безумни в редица случаи. Предлагат работно място в условия на стрес. Работодателите в България се гордеят че работниците им работят под стрес. Иначе навсякъде колективите са млади, усмихнати и т.н. България е абсурдна страна. Като растяща икономика сме възприели най-лошото от света и се чудим - НЯМА РАБОТНИЦИ. НЯМА И ДА ИМА!!!!!!
57
0
 
11
 
! Отговори
Фъргов преди 3 седмици
Работодателите са изцяло виновни за това положение. Дълги години умишлено държаха ниско заплащане, съчетано с лошо отношение и стрес, така пропъдиха много народ в чужбина! Сега реват, че няма хора, и че не били обучени. Ами вземете си кадър и го обучете, а не да имате претенции, държавата да ви създава готови кадри!
56
1
 
9
 
! Отговори
Емигрант преди 3 седмици
Работя и живея в Германия и фирмата ми е дала право самостоятелно да взимам решения, които са свързани с работата ми. В България попадах само на алчни и глупави началници, повечето от които фалираха. И въпреки всичко бих се върнал, ако видя, че българските работодатели са станали коректни, дават навреме заплатите в края на изработения месец, спазват правата ми с работното време и ако въведат ставка за минимално почасово заплащане като в Германия - 12,41 Евро (24,27 лв.) на час!!!
55
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Да знаете в България колко работодатели са осъдени че работниците им работят по 12-13 часа и за това не получават съответните добавки, или такъв който не плаща заплати и осигуровки с месеци. Когато почнат такива да влизат в затвора и държавата да им взима фирмите, те тогава ще се наредят нещата. Но когато управлението е от престъпници няма начин и другото да е наред
54
0
 
9
 
! Отговори
Г557дт преди 3 седмици
Самите работодатели трябва да бъдат по-отворени, по приемащи кандидатури на хората от различни сектори или да са готови да ги обучат на работното място.
53
0
 
12
 
! Отговори
Хахаха преди 3 седмици
Българските бизнесмени не могат един бизнес-план да си направят, те работници ще ми наемат. Това у нас не е бизнес, а фалшименто!
52
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Нямали кадри. Млодите безработни, те кадри нямали. На кпина ракета и космоса й е крив. Диктатура, пионки и калинки. Докато управляват такива като вас, няма да има кадри
51
0
 
12
 
! Отговори
Ivan преди 3 седмици
Г-жо Василева,спрете с констатациите и свършете нещо.Нещата,които говорите са ясни на всички-обяснете КНСБ какво върши,за да има резултат!Отсега ви казвам-абсолютно нищо не върши.Само голи бръщолевици.Втълпете на тъй наречените "работодателски организации",че и без тези кадри ще останат,ако продължават да дразнят собствените си работници със скъпи лимузини и любовници,а в същото време им обясняват каква криза ни е налазила и не могат да им плащат както трябва.Заплащането е най-големия проблем.