Туристите вече се насочват към непознати дестинации

На България ѝ трябва свежа рекламна кампания
2 сеп 2024 21:15, Инна Ангелова
14
Туристите вече се насочват към непознати дестинации
Снимка: Pixabay

Барселона, Венеция, крайбрежието на Амалфи, Миконос и Санторини вече са дестинации, оплакващи се от свръхтуризъм, а на някои места дори са въведени и такси. Паралелно с това отчетливо се забелязва и търсене на заместващи дестинации. Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм сподели пред БНР, че пандемията е дала възможност на хората да преосмислят приоритетите си и много са започнали да инвестират в пътуване и свободно време.

Карастоянова цитира международно проучване, според което 89% от пътуващите вече жадуват за нови дестинации и уникални преживявания. "И например вместо Париж избират Лион, вместо Копенхаген избират Рейкявик, вместо Рио де Жанейро избират Салвадор." Тя даде пример и със страната ни - Несебър и Созопол се радват на много туристи и са свръхнатоварени през летния сезон. По такива дестинации посещенията трябва да се планират внимателно, за да не се стигне до разрушаване на стойностни културно-исторически артефакти, отбеляза Карастоянова.

Тя подчерта, че е необходима нова, завладяваща стратегия за българския туризъм, защото страдаме от липсата на нова и интересна визия. Трябва да се заложи на маркетингова стратегия и рекламна кампания. “България има своя изключителен шанс да влезе в полезрението именно на тези 90%, които търсят нови, интересни, непознати за тях дестинации”, каза още Карастоянова.

Допълни, че следва да се наблегне на природното наследство, културния туризъм, винените маршрути, традиционната кухня, защото имаме възможност да разгръщаме туристическите си продукти. За доста голям брой населени места в страната практически няма алтернатива за развитие, освен туризма, няма друг поминък за местните жители, подчерта тя.

Всички сериозни усилия, които зависят от частните предприемачи, са направени. Политическата криза, продължаваща 4 години, и липсата на редовно правителство влияят, поясни Карастоянова.

"Туризмът няма нужда от партийно и политическо, а от програмно управление. Туризмът е като локомотив за цялата икономика”, каза в заключение Карастоянова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от Политика
Кои фактори ще са решаващи при избора на БГ еврокомисар?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
Козарчето Салил преди 1 седмица
Скоро и кампаниите няма да помагат , ще ни заобикалят като прокажени ........
13
1
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 1 седмица
Само оправдания.Политическата криза и липсата на правителство не влияят на туризма.Туристът/наш или от чужбина/се интересува от качеството на туристическия продукт.Кой управлява слабо го интересува,особено чуждите туристи.
12
2
 
4
 
! Отговори
Нарко и секс преди 1 седмица
Туризъма основи на българския туризъм
11
3
 
4
 
! Отговори
Чужденец преди 1 седмица
Често идвам в България.Само по голема нужда.
10
2
 
4
 
! Отговори
Що не се насочват преди 1 седмица
Към България да видат соц мизерията и на Боко мижавите пътища
9
8
 
2
 
! Отговори
K преди 1 седмица
Защо толкова хейт?Пиша от Рейкявик,клиент съм на български туроператор и съм доволен.
8
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Елате в страната с криптоизмамници,точещи карти,пребиващи туристи,алоизмамници,всички отчитащи се на комунистическите кланове.
7
2
 
4
 
! Отговори
Alex преди 1 седмица
Така е. Към Обеля, Надежда и Горна баня :)
6
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Туризма е несъвместим с новите зелени политики. Особено международния туризъм е много вреден. Страшно много ресурси се хабят и се отделят много вредни емисии без да има краен продукт. Само едни хора да се разхождат напред назад и да ядат. В това няма никакъв смисъл. Светът се намира в тежка криза и скоро ще трябва да се предприемат сериозни мерки за ограничаване на емисиите. Туризмът ще една от първите жертви.
5
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Мутри, бетон, беззаконие. Кой нормален ще дойде в България. Ние вече не почиваме тук, какво остава за нормални чужденци.
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Елате във България ,страната със най много политически партии и държавни чиновници . А и със няколко ДПС та и БСП та.Направо си е екзотичена политическата прослойка ,елате да ни видите резилите.
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Де им изчезна поминъкът по селата ? Нали там е земята за оран и пасищата ? Да гледат гугутки и да събират лешници за катерици.
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Всичко разрушиха и вече ревът че нямало поминък и сега се надяват че ше водят туристи из шубраците щот не са виждали подобно нещо у тях си. Наистина порутени села може и да не са виждали и да им е интересно. Трябва да се направят още по-големи разрушения за ефект.
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пак болни фантазии и празни приказки.