Русия иска да преговаря със САЩ и Украйна да е в дневния ред

Според Москва Съединените щати са пряко замесени в конфликта
21 юни 2024 20:00, Елка Василева
206
Русия иска да преговаря със САЩ и Украйна да е в дневния ред
Снимка: архив, БГНЕС

Русия вижда необходимост от преговори за сигурността със САЩ, но те трябва да са „задълбочени“ и да включват темата за Украйна, заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс.

„Невъзможно е да се откъснат индивидуални части от общия комплекс натрупали се проблеми и няма да направим така“, заяви Песков на пресконференция, попитан дали Москва е готова на преговори с Вашингтон за ядрените рискове.

Още по темата
„Открити сме за диалог, но той трябва да е широк и подробен и да покрива всички измерения, включително настоящото, свързано с конфликта около Украйна, свързано с пряката намеса на САЩ в конфликта“, заяви Песков пред репортери.

САЩ отхвърлят твърденията на Русия, че въоръжавайки Украйна, са се превърнали в пряк участник във войната, целяща да нанесе „стратегическо поражение“ на Москва, отбелязва агенцията.

Руската позиция, очертана от Песков, не е нова. Но той заяви пред репортери, че списъкът с теми, които Москва и Вашингтон трябва да обсъдят, се увеличава.

„Този диалог е необходим. Нужен е, защото проблемите се трупат и има много такива, свързани с архитектурата на глобалната сигурност“, заяви Песков.

Според Вашингтон именно Путин засилва опасенията за сигурността.

Тази седмица той посети Северна Корея, подписа споразумение за взаимна защита с лидера ѝ Ким Чен Ун и заяви, че може и да достави на Пхенян руско оръжие в отговор на западното въоръжаване на Украйна.

Вчера руският президент отново заяви, че обмисля подновяване на националната доктрина за употреба на ядрено оръжие. Очаква се последното останало споразумение за контрол над въоръженията, ограничаващо броя на стратегическите ядрени бойни глави, с които Русия и САЩ могат да разполагат, да изтече през 2026 г.

Песков същевременно заяви, че потенциалното присъединяване на Молдова към Европейския съюз е суверенно право на бившата съветска република, но посочи, че много от нейните жители искат да поддържат близки връзки с Русия.

Същевременно той обърна внимание и на решението на САЩ да забранят софтуера на руската компания „Касперски“. Според него това е типично решение на Вашингтон да навреди на компания, която се конкурира с американските.

„Касперски Лаб“ е наистина конкурентоспособна“ на международните пазари, заяви Песков, коментирайки решението на САЩ,  основано на преценката, че въпросният софтуер може да причини рискове, свързани със сигурността.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от Русия
Христо Грозев: Руските шпиони прибягват до по-агресивни тактики в Европа
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Памперса е платил филма , оръжейната индустрия работи на шест , пионките се поизтръшкаха но зелената пионка още се върти с кибрит в ръка .Какво значи някои да иска да преговаря ... Това го няма в сценария ..
175
0
 
2
 
! Отговори
Чудно преди 6 дни
А ха ! Ясно. Ще клекнат .
174
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Много лоша Русия че не се предават и не слушат Запада какво иска да стане.
173
1
 
2
 
! Отговори
Труман преди 6 дни
Ще преговаряме веднага след като натиснем копчето. Ваш Хари Труман.
172
2
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 6 дни
истинският виновник за една война не е този,който я започва,а този,който я прави неизбежна -------///-------- Такъв филм няма. Превантивна война съществува само в речника на несполучилите агресори. Затова и "превантивната война" е престъпление по Устава на ООН.
171
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Абе блянове на удавника,кои ви бил предлагал нещо ...това е мъртво вече сега ще чакате следващото наддаване ,даже за мен беше изненада анонса с 4 те области без Одеса и Харков,сега нещата ще си доидат на място
170
1
 
4
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 6 дни
АМА И НИЕ ИСКАМЕ БЕ...НО, РУСИЯ ПЪРВО ДА СЕ ИЗТЕГЛИ И ПРЕГОВОРИТЕ СА ОСИГУРАЦИЯ....ХАХАХА
169
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Молко сте извадили изказването от контекста на въпроса и се опитвате да ни кажете все едно руснаците молят за претовори, аре моля НЯМА такова нещо!
168
0
 
2
 
! Отговори
неутрален преди 1 седмица
А днес е 22 юни! Не виждам вече някой да си спомня историята, затова човечеството ще страда от повторението на грешките и!
167
0
 
1
 
! Отговори
Просто жена преди 1 седмица
На където и да погледнеш само изкуфели дедики по върхушките и само от бой разбират. Той и Рим някога е владял половин свят днес е просто град в Италия. Но тъй върви светът...
166
1
 
6
 
! Отговори
Товаришч Путков преди 1 седмица
Ако аз съм американец, значи натискам за преговори, но е обратното. Едва дишаме и затъваме в руското блато. Там е заровено кучето.
165
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Още Наполеон е заявявал. че войната е пари, пари и пак пари. Очевидно след 27 месеца и двете страни отдавна изнемогват. Очевидно се опитват да излезнат от тази отдавна губеща позиция, минимизирайки финансови и политически загуби . Все повече предложения ще се правят-това трябва да спре
164
14
 
27
 
! Отговори
Турчин преди 1 седмица
Май май не Русия иска да преговаря а НАТО и САЩ натискат наркомана да преговаря с Русия ! Русия напредва всеки ден освобождава нови населени места а НАТОТО е в паника докъде ли може да стигне . Наркомана Зеленски който е марионетка на САЩ съсипа една подарена държава която Русия им я подари 1991г. Всички евроатлантици пригответе децата си и внуците си за мобилизация те ще са следващото пушечно месо хохлите свършиха
163
31
 
17
 
! Отговори
Българин преди 1 седмица
за проговори можеше да се говори преди мача 2014г сега е време за даване на показания- присъди .... и тюрма .Как ще върне Путин убитите 3000 украински деца и 19 000 деца отвлечени от руските военнопрестъпници .Как ще съживи убитите стотици хиляди цивилни ...
162
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Войната започна Запада, когато забрани на Зеленски да подпише в Истанбул.. Русия ще преговаря само с господаря на мъпета ЕС и ще има нови условия. Ако не, ще е както САЩ иска-до последния украинец и след това усвояват територията.. САЩ са слаби петродолара им умря, ЕС поднови вноса на газ и торове от Русия както си беше преди. Русия печели и медиите се опитват да скрият това. *** вие пляскайте минуси, още малко ще сте на хранилка.
161
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Путин разоръжи С. Корея, сега щял да я въоръжава! Тея да ги разправя на копейките!
160
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тея май са укриват и искат преговори без Украйна! Ша минат тънку! Да дават Белгород!
159
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Заглавието е подвеждащо както винаги.
158
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Когато нападнаха братската нам, но и братската на тях Украйна, не поискаха разрешение от Америка ! Така че и сега не е нужно да искат разрешение, за да се изнесат оттам! Желязна логика!
157
7
 
16
 
! Отговори
преди 1 седмица
новият световен ред изключи руZZия отвсякъде, така че да си грухтят в техните блата