Мерси, Париж! България потегли бавно, но финишира със 7 медала Олимпиадата

Ето обзор на цялото българско представяне на олимпийските игри
11 авг 2024 21:00, Красимир Ангелов
262
Мерси, Париж! България потегли бавно, но финишира със 7 медала Олимпиадата
Снимка: БГНЕС

Макар олимпийските игри да започнаха трудно за родните спортисти и да останахме без медал в първите десетина дни, авторитетът на българския спорт в Париж все пак беше съхранен през последните дни.

След фиаското, което се очертаваше преди четвъртък, медалите заваляха, като началото постави борецът Семен Новиков със злато в борбата. Последваха още 2 титли – на Карлос Насар във вдигането на тежести и на Магомед Рамазанов, също борец.

Завършихме игрите с още 4 отличия – сребърно на гимнастичката Боряна Калейн и бронзови на боксьора Хавиер Ибанес, на щангиста Божидар Андреев и на таекуондистката Кимиа Ализаде.

Върхът в представянето ни е Насар, който допълни златото със световен рекорд в изтласкването и в двубоя.

Отбелязваме и че четирима от седемте ни медалисти са натурализирани състезатели - украинецът Новиков, дагестанецът Рамазанов, кубинецът Ибанес и иранката Ализаде.

Но ето и обобщението за представянето на всички наши спортисти в подробности.

БАДМИНТОН

Габриела и Стефани Стоеви направиха най-доброто си представяне на олимпийски игри досега, като отпаднаха на четвъртфиналите с 0-2 гейма срещу водачките в схемата Цин Чън Чън и И Фан Цзя.

Младата ни надежда Калояна Налбантова пък отпадна в групите след загуба от Ан Се Йон /Реп. Корея с 0-2 и победа над Ци Сюефей /Франция/ с 2-0.

БОКС

РАДОСЛАВ РОСЕНОВ стартира отлично и даде надежда за медал, но отпадна на осминафиналите в кат. 63,5 кг със загуба с 0:5 съдийски гласа от канадеца Уайът Санфорд.

РАМИ КИУАН също стартира добре, но отпадна на крачка от медалите на четвъртфиналите в кат. 71 кг срещу американеца Омари Джоунс с 0:5 съдийски гласа.

СТАНИМИРА ПЕТРОВА, може би най-голямата ни надежда в бокса, отпадна на четвъртфиналите в кат. 54 кг срещу китайката Чън Юан с 1-4 съдийски гласа.

СВЕТЛАНА КАМЕНОВА отпадна на четвъртфиналите в кат. 57 кг с 0:5 съдийски гласа срещу тайванката Лин Ю Тин – една от двете състезателки с провален тест за полова идентичност.

ХАВИЕР ИБАНЕС остана с бронзов медал в кат. 57 кг. На полуфиналите той отстъпи пред Мунарбек Снеитбек от Киргизстан с 1:4 съдийски гласа след много спорно съдийство.

БОРБА

КИРИЛ МИЛОВ отпадна в репешажите в кат. 130 кг на класическата борба срещу египтянина Абделатиф Мохамед с 4:6 точки.

АЙК МНАЦАКАНЯН отпадна на старта в кат. 77 кг на класическата борба срещу Санан Сулейманов от Азербайджан с 0:2 точки.

СЕМЕН НОВИКОВ донесе първия златен медал за България и първи в този спорт за последните 24 години, след като последно Армен Назарян донесе златно отличие на странати в Сидни 2000. На финала в кат. 87 кг в класическия стил той сломи иранеца Алиреза Мохмадипяни със 7:0 точки.

МАГОМЕД РАМАЗАНОВ спечели злато в кат. 86 кг на свободната борба след победа на финала над иранеца Хасан Язданичарати със 7:1 точки.

БИЛЯНА ДУДОВА отпадна в репешажите в кат. 62 кг срещу монголката Орхон Пюревдоржийн с 1:3 точки.

ЮЛИЯНА ЯНЕВА стартира със загуба в кат. 76 кг срещу кубинката Милайли Марин Потрийе с 1:7 точки.

ВДИГАНЕ НА ТЕЖЕСТИ

ИВАН ДИМОВ не успя да запише резултат в изхвърлянето след 3 неуспешни опита /134, 134, 135 кг/ в категория 61 килограма.

БОЖИДАР АНДРЕЕВ взе бронзов медал в кат. 73 кг с общо 344 килограма в двубоя /154 и 190 кг/.

КАРЛОС НАСАР спечели златния медал при 89-килограмовите с 404 килограма в двубоя – нов световен рекорд /180 и 224 кг/.

ГРЕБАНЕ

КРИСТИЯН ВАСИЛЕВ отпадна на четвъртфиналите на скиф с 6:58,67 минути. В общото подреждане завърши 14-ти, с второ място във Финал С с 6:44,61 минути..

ДЕСИСЛАВА АНГЕЛОВА завърши на 6-то място във Финал А на скиф със 7:33,19 минути.

ДЖУДО

МАРК ХРИСТОВ отпадна на осминафиналите в кат. 73 кг след загуба с „вадзари“ от японеца Соичи Хашимото.

ИВАЙЛО ИВАНОВ отпадна на осминафиналите в кат. 90 кг след загуба с „вадзари“ от Лаша Бекаури /Грузия/.

КАНУ-КАЯК

ЙОАНА ГЕОРГИЕВА отпадна в полуфиналите на 500 метра едноместен каяк със 7-мо място в серията /1:54,02 минути/.

ЛЕКА АТЛЕТИКА

МИРЕЛА ДЕМИРЕВА завърши 19-та в квалификацията в скока на височина със 188 сантиметра и отпадна.

ГАБРИЕЛА ПЕТРОВА завърши 21-ва в квалификацията на тройния скок с 13,77 метра и отпадна.

БОЖИДАР САРЪБОЮКОВ завърши 14-ти в квалификацията в скока на дължина със 7,87 метра.

ПЛАМЕНА МИТКОВА отпадна в квалификацията в скока на дължина с 6,45 метра и 19-то място в общото подреждане.

ТИХОМИР ИВАНОВ завърши 8-ми във финала в скока на височина с 2,27 метра, с което се представи най-добре от родните лекоатлети в Париж.

МОДЕРЕН ПЕТОБОЙ

ТОДОР МИХАЛЕВ отпадна на полуфиналите с 12-то време от 18 участници, напред продължавиха първите 9. Той беше шести след първите 3 дисциплини - конната езда, фехтовка и плуване на 200 метра свободен стил, но изостана в решаващия лейзър рън (крос кънтри бягане на 3 километра и четири стрелби).

ПЛУВАНЕ

ПЕТЪР МИЦИН. На 400 м свободен стил отпадна в сериите с 21-во време /3:49,30/. На 200 метра бътерфлай също отпадна в сериите с 1:57,03 минути и 19-то време.

ЛЮБОМИР ЕПИТРОПОВ. На 200 метра бруст отпадна на полуфиналите с 2:09,93 минути и 9-то място, като остана на 4 стотни от последното място, даващо право на участие на финала.

ГАБРИЕЛА ГЕОРГИЕВА. В сериите на 100 метра гръб завърши 24-та с време 1:01,42 минути. В сериите на 200 метра гръб завърши 21-ва с 2:12,15 минути.

ЙОСИФ МИЛАДИНОВ. В сериите на 100 метра бътерфлай завърши 17-ти с 51,77 секунди.

СПОРТНА ГИМНАСТИКА

КЕВИН ПЕНЕВ. В квалификацията на многобоя завърши 42-ри от 44 участници.

ВАЛЕНТИНА ГЕОРГИЕВА завърши 5-та във финала на прескок.

СПОРТНА СТРЕЛБА

КИРИЛ КИРОВ. В дисциплината 10 метра пистолет завърши 16-ти в многобоя и остана на 2 точки от участие във финала.

АНТОАНЕТА КОСТАДИНОВА. На 10 метра пистолет завършва 16-та в квалификациите. На 25 метра пистолет завърши 11-та в квалификацията.

В смесената отборна надпревара на 10 метра въздушен пистолет двамата завършиха на 12-то място в квалификацията.

ТАЕКУОНДО

КИМИА АЛИЗАДЕ в категория 57 килограма за около час записа успех на репешажите над тунизийката Шаима Туми с 2-0 части, а в спор за медала и над китайката Луо Цзанши с 2-1.

ТЕНИС НА КОРТ

ВИКТОРИЯ ТОМОВА отпадна във втория кръг след 7:6, 4:6 и 1:6 срещу американката Ема Наваро.

ФЕХТОВКА

ЙОАНА ИЛИЕВА. В надпреварата на сабя отпадна на осминафиналите от унгарката Луца Суч с 10:15 туша.

ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАСТИКА

СТИЛИЯНА НИКОЛОВА отпадна в квалификацията на многобоя с 11-то място, на 0,400 точки след 10-тото, даващо право на участие на финала.

БОРЯНА КАЛЕЙН спечели сребърен медал в многобоя с 140,600 т, с 2,250 точки след Даря Варфоломеев /Германия/.

АНСАМБЪЛЪТ в състав Магдалина Миневска, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Маргарита Василева завърши на 4-то място и сдаде олимпийскита титла, която предишния ни ансамбъл спечели в Токио.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още от Русия
Путин е несменяем лидер вече четвърт век - как го постига?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
201
0
 
1
 
! Отговори
Джиджи преди 4 седмици
Тези медали не са благодарение на спортното министерство и федерациите обаче. Те са въпреки тях. Условията за тренировки са скандални. Няма база, няма стимули за спортистите. За повечето такива спортове се чува само по олимпиадите. Да не говорим, че всички новини през годината са пълни с футбол. И то тъжен, от 60та жм група футбол.
200
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
На Олимпиадата в Сеул през 1988год. БЪЛГАРИЯ взема 35 медала!!! 10 златни,12 сребърни,13 бронзови!!! РОДИНАТА ни се нарежда на СЕДМО място в света!!! Тогава бяхме наистина горди и щастливи от фантастичното представяне на наистина БЪЛГАРСКИТЕ ни спортисти,а не от напазарени чужденци! Сега сме тъжни и унизени заради съсипията в спорта ни!
199
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Игрите могата да бъдат оценени позитивно.Това което обаче стои зад тези медала не.Нашите спортни функционери си пазаруват медалисти.Без купените шампиони нашата страна щеше да има точно 1 сребърен и 1 бронзов медал.4-мата медалисти национализирани в края на миналата олимпиада не са знаели за България че някои от тази страна ще им плаща добре и ще ги уреди за тях няма значение за кой флаг се състезават.Това обезсмисля и девалвира спорта ни като цяло.Цялата ни борба е от платени чеченци дагестанци арменци - срам и позор.
198
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Eй жур на ля поръчкови, по-полека, не се ласкайте, повечето ни медалисти са напазарувани и не им дреме под кой флаг се състезават щом се плаща добре. Виж прехвалените златни са си наши, ама се оказаха с тенекиени медали и за съжаление не можаха да се пенсионират. Абе спорта си е като живота в тая скапана държава.
197
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
26-то място по медали, но с вносни спортисти и слабо физическо възпитание в училищата.не е добре, има да се мисли за бъдещето на реални родни спортисти.Реално имаме един сребърен и един бронзов медал, спечелини от БЪЛГАРИ.
196
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Като Лудогорец. Само с чужденци.... Какво стана с прехваления ансамбъл по художествена гимнастика? С Мирела Демирева? А със Стойка Кръстева - все медалистки от предната олимпиада?
195
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Български медалисти с преводачи.
194
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Олимпиадата стана пародия. Български кубинец, датски чеченец, женски мъж... За какво е всичко това?
193
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Е за кво ги издържаме тогава с народни пари коскоджамити спортни федерации с милионен бюджет и големи заплати ,като същата работа може да я върши и една лелка диспечерка на гише ,като на гара Горна Оряховица - дай медала,ето ти кинтите ,аре пито платено!Кой е луд да търчи като гламав от сутрин до вечер като при лошият социализъм по детско -юношески школи да го отгледаш шампиона от една мръвка месо!
192
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Когато видях откриването с хомоскесуални извращения, спрях да гледам. Даже не съм видял и извращението с отсечената глава на кралица и подигравката с Тайната вечеря.Тази добра традиция, пропагандираща спорт и честрност по света, се превърна в повърня от негодни ценности, които рушат нашето общество днес. Там, където лъжата навлезе като доминанта, обществата се рушат и пропадат. Ще рече, че обедняват, завземат ги други и културите изчезват. Ролята на пропаганда на греха и моралното падение е онова, което видях в откриването. Следователно бойкотирах генерално пошлостта, понеже всяка изява в ра
191
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ми си рк ите отново не виждат същественото, а именно, че продукт на нашите школи са само двама медалисти един с бронз и един със сребро. Доста слабо представяне. Добре, че са чужденците научени другаде, за да им пеят дитирамби. Очевидно е, че Стефка Костадинова не се справя, защото нашият спорт не произвежда успехи. Ако е достоен човек, ще си подаде оставката, защото всички наши най-слаби представяния на Олимпийски игри са под нейното председателство, започнало през 2005 година.
190
2
 
1
 
! Отговори
777 преди 4 седмици
Кое е българското на ,,българските,, медалисти. Спорта в Бг..стан е мъртъв на всички нива. Едва ли е повод за гордост. А бяхме спортна сила някога.
189
1
 
3
 
! Отговори
До смех смех преди 4 седмици
Вярно, смех си. То вече я нама държавата- Има една финансова корпорация с лице, което е поставено за да се подиграват с такива като теб - дементирал памперс и хилещата се неадекватно заместничка, няколко слуги и море самоубиващи се наркомани, втънали в заеми. Нито предприемат мерки за изплуване, нито изобщо им е цел това. Ти ми говориш за след четири години, че се не било знаело. Не знаят такива, като теб, на които глупашкият хилеж пречи на умствената дейност.
188
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Златните добичета добре се представиха. Ама дори бронз не донесоха хахахахахаха
187
4
 
7
 
! Отговори
До 237 преди 4 седмици
Има, има. Гимнастиката ни не е зле но няма психика- съсипват ти тези момичета. На по 19 вече изглеждат като бабета. Виж ги италиянките на по 25 какви бяха сладури. И смачкаха нашите логично. Да не говорим за Израел. Калейн не е лоша- и тя е окей. Иначе там разни насари поcpaни, борци и разни дивашки спортове за бедняци не ме вълнуват- това не е спорт. Та да, друг спорт, освен гимнастиката, нямаме. Щанги, борби- това не е спорт.
186
3
 
6
 
! Отговори
Факт преди 4 седмици
Български спорт на практика няма,положението се кърпи с наемници...
185
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Не беше зле, като изключим гимнастиката, ама там психика няма- развалина са и се самоубиват една по една. Браво на русначето, че е избягало от руското блато, то там никой не седи, браво на украинчето! Ромчето е антипатично, еднодневка ще затъне в гетото. Насар си е нафукан полуръст. На моя издръжка са, затова така говоря. Искам още.
184
6
 
4
 
! Отговори
Коки преди 4 седмици
Уж интелигентен сайт, а сте допуснали толкова много пошли, цинични коментари!
183
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Браво на българката Калейн! Взе сребърен медал.
182
4
 
1
 
! Отговори
Пепката преди 4 седмици
Мерси, Париж, за чудесното откриване на Олимпиядата!