Путин е несменяем лидер вече четвърт век - как го постига?

Прогноза: Ще бъде преизбран и след края на сегашния му мандат през 2030 г.
11 авг 2024 14:00, Елка Василева
373
Путин е несменяем лидер вече четвърт век - как го постига?
Снимка: архив, БГНЕС

Западни политици идват и си отиват, властта се предава от едни на други. Не обаче и в Русия, където президентът Владимир Путин е несменяем лидер вече от четвърт век. Как го постига?

Макар в периода 2008-2012 година президент на Русия да бе Дмитрий Медведев, когато на Путин временно му се наложи да бъде премиер, настоящият руски президент, който вече 25 години дърпа конците в държавата, никога не е допускал някой друг да бъде номер едно, пише Дойче веле.

Така е от девети август 1999 година, когато тогавашният държавен глава Борис Елцин го назначи най-напред за министър-председател. През това време западни политици, например Ангела Меркел, идваха и си отиваха. А Путин остана.

Изграждането на „най-силната лична диктатура“

През тези 25 години руският президент превърна страната си в „най-силната персонализирана (лична) диктатура в света“, както казва руският политолог Михаил Комин. „Русия естествено не е Северна Корея – тя просто е твърде голяма. Но отношението към гражданите е същото, а държавата изисква от тях все повече вярност.“

Както посочва Комин пред ДВ, това е станало възможно, тъй като за времето на своето управление Путин последователно е отслабил всички политически институции на Русия. „Негова цел от самото начало бе преустройството на демокрацията в негова полза. И днес цялата власт в руската държава е концентрирана в ръцете на един-единствен човек – Владимир Путин.“

Контролът над регионите като база на властта

Всичко започна с отстраняването на „регионалната автономия“, спомня си Комин. Той обяснява, че една от важните политически реформи в първия мандат на Путин бе утвърждаването на т.нар. представители на президента в регионите – те би трябвало да контролират регионалната политика. Именно по този начин Кремъл си създаде собствен инструмент за контрол в регионите – база за циментирането на властта, убеден е Комин.

На същото мнение е живеещият във Финландия руски политолог Григорий Нижников. „Когато си спомняме за Русия от времената на ранния Путин, се сещаме и за множеството автономни центрове на властта – както конституционни, така и неформални, като например олигарсите. Всички те образуваха една противотежест на Кремъл.“ Путин унищожи всичко това, централизира всичко и подчини властовата система на Русия, казва Нижников пред ДВ.

Това обаче не е единствената причина за продължителното управление на руския президент, смята експертът. Тъй като през последните 25 години имаше достатъчно събития, които биха могли да бъдат опасни за Путин. Сред тях по думите на Нижников са протестите в Москва след парламентарните избори през 2011-а; заплахата от нестабилност на Крим след неговата анексия през 2014-а; вълненията след оспорваната пенсионна реформа през 2018-а; масовите протести в цяла Русия, вдъхновени от Навални, през следващите години; началото на войната в Украйна, съпътствано от улични протести в Москва и в Санкт Петербург.

Всяка съпротива на населението обаче бе последвана от още по-тежки репресии и днес вече няма никой, който да може да се опре на Путин, изтъква Нижников.

Овладяване на съдилищата и разправа с опозицията

Друг важен фактор за запазването на властта на Путин е целенасоченото отслабване на съдилищата по време на втория му мандат, отбелязва Михаил Комин. Лоялните спрямо владетеля съдии получиха повече власт в сравнение с другите си колеги. „Стигна се дори дотам, че бивши съдебни секретари получиха шанса да станат съдии. И така съдилищата загубиха своята независимост.“

Към това се добавят и промените в избирателната система в полза на Путин и неговата партия „Единна Русия“. „Сега управляващата партия доминира благодарение на системата за потискане на опозицията, а не благодарение на социалните теми, които изиграха роля по време на първите два мандата на Путин“, казва експертът.

Вместо да се утвърди срещу демократичната опозиция, Путин създаде около себе си един вид кабинет в сянка, смята руският социолог Александър Бибков. В този тесен кръг президентът събра хора, споделящи неговите конкретни бизнес интереси. Техните фирми получиха големи държавни поръчки и така се обогатиха, изтъква Бибков.

Манипулацията на колективната историческа памет

Същевременно на обществото бе наложена представа за Русия, съгласно която държавата по време на цялата си история е играла изключително положителна роля. Всичко негативно бе изключено, всички конфликти от миналото бяха изтрити, казва Бибков. Той нарича това „манипулация на колективната историческа памет“, която също води до укрепване на властта на Путин.

В тази представа Русия е представена като общество с традиционни ценности - общество, в което конфликтът с властите се отхвърля, а безусловната лоялност към управляващите се възхвалява като даденост.

И тримата експерти – събеседници на ДВ са единодушни, че в бъдеще тези тенденции само ще се засилят и Путин ще се задържи на власт дълго. „Проблемът е, че алтернативен кандидат няма, нито пък има място за него. Последните избори, които Путин спечели наистина, бяха тези от 2004 година. Всичко друго бе нечестно“, обобщава Михаил Комин. Според експерта Путин ще бъде преизбран и след края на сегашния му мандат през 2030 година, а продължителността на управлението му може да бъде ограничена само от физическата му възраст.

Григорий Нижников също определя като недостатък това, че руснаците не виждат алтернатива на Путин и по-скоро се боят от промените. Той отбелязва, че в Русия винаги е имало потребност от твърда ръка. „Силната водеща личност винаги е трябвало да взима решенията и да се справя с проблемите. В краен случай руснаците могат да си позволят да критикуват губернаторите, но не и президента под мотото: ако Путин знаеше за това, проблемът би бил решен веднага!“. А това е стара руска традиция.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


373
Още от Русия
Русия евакуира над 76 хил. в Курска област
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
319
0
 
0
 
! Отговори
това е тройник преди 3 седмици
от 2022 путин е под ленин. Шефът на ЦРУ тогава подхвърли съвсем небрежно: Много живи ми изглеждат дубльорите за раковете и инсултите на Владимирович...
318
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Бойко и той е...*** той Бойко управлява до май 2021г- а после РАШИСТИТЕ НА ЮМРУКОВ- ТИ В КОЯ ГОДИНА ЗАСПА, СПРИ БЕЛОТО И АЛКОХОЛА!
317
3
 
0
 
! Отговори
Бойко и той е преди 4 седмици
несменяем, и това повече би следвало да ви вълнува.
316
4
 
3
 
! Отговори
000999 преди 4 седмици
КОЛКО НЕАДЕКВАТЕН НАРОД СА ПРОИЗВЕЛИ ЧАСТНИТЕ НИ" МЕДИИ" С ПОМОЩА НА РЕШЕНИЕ ЗА ЦЕНЗУРА В ЕС..В НАРУШЕНИЕ НА КОНСТ.НИ ПРАВА СРАМ ! ......ЩО ЗА ПРИМИТИВИЗЪМ НА КОМЕНТАРИТЕ...ДЕГРАДАЦИЯ ! ..ПУТИН Е С НАД 85% ПОДДРЪЖКА ОТ НАРОДА СИ СПОРЕД МНОГО ПРОУЧВАНИЯ И АГЕНЦИИ ,И С НАД 65 % В СВЕТА......ПОДОБЕН ЛИДЕР НЯМА, И НЕ Е ИМАЛО....ЧЛ.106,107 ОТ УСТАВА НА ООН ДАВА ПРАВО НА РУСИЯ ДА ЛИКВИДИРА ЗАРАЖДАЩИЯ СЕ ЗАПАДЕН ФАШИЗЪМ ЗАЕДНО С МАРИОНЕТКИТЕ МУ !
315
2
 
3
 
! Отговори
Турист преди 4 седмици
Тази седмица посетих Преслав,Плиска и Велико Търново. Другата съм в Охрид. Някой знае ли къде мога да видя стедновековните столици,и крепости на древна Расия?
314
2
 
3
 
! Отговори
Турист преди 4 седмици
Тази седмица посетих Преслав,Плиска и Велико Търново. Другата съм в Охрид. Някой знае ли къде мога да видя стедновековните столици,и крепости на древна Расия?
313
2
 
4
 
! Отговори
nqma znacenie преди 4 седмици
Много жалко за руския народ и за тази огромна държава. Най-тъжното е че, за 25 години путин е промил мозъците на руснаците. Промил е с пропагандата си, и 98 процента от българското население. Човешкото безумие и глупост са безкрайни. Така е било и с хитлер между 30-те и 40-те години е бил харесван от хората в цяла Европа....нещо като нашия копейкин...ама в глобален мащаб. Ще се стигне до нещо ужасно зло...след което хората ще изтрезнеят от глупостта си. И това важи в глобален мащаб.
312
5
 
0
 
! Отговори
Медведев преди 4 седмици
Знаех си че под тази статия ще се съберат все *** от сой .Другари докато вие пишете инфантилните си коментари в тази жалка медя ,Путин яде едно красиво момиче в спалнята си .
311
2
 
7
 
! Отговори
Русофил преди 4 седмици
Учените доказаха, че гена водещ до русофилия е същия като този за синдрома на Даун. Затова братя путлероджендъри ние не сме умствено увредени, а просто генетично наказани защото всички русофили са продукт на ромско кръвосмешение.
310
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
като направи от русия от второсортна европеска държава в второсортна африканска
309
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
накеая ще го обесят като кадафи и той бе несменяем
308
1
 
1
 
! Отговори
Путин е вечен преди 4 седмици
Путин=Русия. Ако путин захапе дантелите, русия остава без лидер. България ще прати Киро Брейка да обучава новите управляващи на Русия в чистота и просперитет - той много ги разбира . МУА ХА ХА ХА
307
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Братята украинци ще помогнат на това *** Путин да умре предсрочно. Дано да има хубава охрана, кльопара. Че и поляците му мислят само злото на това джудже.
306
1
 
10
 
! Отговори
днес.ру преди 4 седмици
Пробвайте да не сте толкова големи пoдлоги. Не всичко във Вселената се приравнява с дъртия улигoфрен Путин все пак. Има живот и без него. Не знам дали знаете този факт.
305
2
 
0
 
! Отговори
LOL преди 4 седмици
Жалкаря е на последни самоиздихания - като Джо Байдън. Свирен мач.
304
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Явно на Комунистите все още не им е станало ясно, че на грузинец е твърде опасно да се дава власт, на руснаците им струваше над 40 милиона тази грешка!
303
16
 
4
 
! Отговори
Някой си преди 4 седмици
За мен Лично е разбираемо защо Путин е твърд лидер!-:) Кадрите от Социализма,бяха избирани,не с " връзки", а според Реалните им Качества! Ето че Путин Опровергава мнението ми! След 1989 г, " кадрите " на " демокрацията", не желая да ги коментирам! Понеже,не съм на 20 г,имам поглед върху нещата от десетилетия! Кой разбрал разбрал!!-:) Русия Ще смаже Глупостта на Зеленски Незаконика,да влезе в РФ!! Тепърва всичко Предстои!!-:)
302
2
 
5
 
! Отговори
По-точно преди 4 седмици
Сменят го с негови двойници , не знам колко станаха вече ! Тоя на снимката е един от тях !
301
2
 
22
 
! Отговори
логичния финал преди 4 седмици
То и Садам се опита да се прави на велик и недосегаем, ама изяде бахура ! Путинопитека уверено върви по неговия път.
300
1
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 4 седмици
Като наш Доган, вечен!