Русия евакуира втори свой регион, Украйна засилва военната активност

Целта на Киев може да е разменна монета при евентуални преговори
12 авг 2024 10:20, Елка Василева
932
Русия евакуира втори свой регион, Украйна засилва военната активност
Снимка: архив, БГНЕС

Русия евакуира части от втора гранична с Украйна област, след като Киев рязко увеличи военната си активност в близост до границата само дни след най-голямото си нахлуване в суверенна руска територия от началото на войната през 2022 г., предаде Ройтерс.

Още по темата
Украинските сили пробиха руската граница рано във вторник миналата седмица и прекосиха западните части на руската област Курск - изненадващо нападение, което може да има за цел да получат разменна монета при евентуални преговори за прекратяване на огъня след изборите в САЩ.

Очевидно изненадана, до вчера Русия се бореше да стабилизира фронта в района на Курск, въпреки че според руски военни блогъри Украйна е отрязала част от руската територия, където сраженията продължават.

В съседната Белгородска област областният управител Вячеслав Гладков заяви, че е започнала евакуация от района на Красная Яруга поради "вражеска активност на границата", която представлява "заплаха". "Сигурен съм, че нашите военнослужещи ще направят всичко възможно, за да се справят с възникналата заплаха", заяви Гладков. "Започваме да преместваме хората, които живеят в район Красная Яруга, на по-безопасни места", допълни той.

Русия наложи широкообхватен режим на сигурност в Курска, Брянска и Белгородска област, а нейният съюзник Беларус заяви, че засилва числеността на войските си по границата. По-рано Минск обвини Украйна, че нейни дронове са нарушили въздушното му пространство.

Украинските атаки срещу руска територия може би имат за цел да покажат на западните поддръжници, че Киев все още може да проведе мащабни военни операции, като същевременно се опитват да дадат на украинската страна предимство в евентуални преговори за прекратяване на огъня, посочва Ройтерс. Руските сили, които имат огромно числено превъзходство и контролират 18% от украинската територия, напредват тази година по протежение на 1000-километровия фронт след неуспеха на украинската контраофанзива през 2023 г. да постигне значителни успехи.

В събота Украйна наруши мълчанието си по отношение на нападенията, след като президентът Володимир Зеленски заяви, че украинските войски са предприели навлизане в руска територия, за да "възстановят справедливостта" и да окажат натиск върху силите на Москва. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


932
Още от Русия
Пожар е горял в атомната електроцентрала в Запорожие
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
714
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
след 140 дни КРАЙ НА ПАРИТЕ ОТ ЕВРОПА ЗА РУСИЯ !!!
713
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
по Ю ТЮБ ЕДНА РУСКА МАМАША ПИЩЕШЕ НА УЛИЦАТА : ИДВАТ ДА НИ ПОУКРАИНЧАТ ! А ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА НИ САМО ЛЪЖИ ! ВСИЧКО ВЪРВЯЛО ПО ПЛАН ! ПО КОЙ ТОЧНО ?????
712
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
бързо доклад накъде би бягал джуджака или ще се направи на мъж и ще зареди макаровия с 1 изстрел
711
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Я виж ти че можело и Украйна да прави асвабадителна апираця! Следват референдуми и независимост за новите републики
710
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Краят на държавата - kochina Русия ...Ще има празненства по целия свят..
709
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Цяла Русия с нетърпение очаква Освобождението от Кремълските бандити, убийци ,некадърници и алкохолизирани ид.йоти !!!! СКОРО ...
708
7
 
5
 
! Отговори
Дядо Йоцо преди 4 седмици
Стара руzka тактика от втората световна, отстъпват до Москва (може и до Бладивосток) и после .. после ги грабват :) Да живей Путин ... LMAO
707
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Москва е близо ...Ще го измъкнат фашиста - военнопрестъпник N^ 1 в света Путин от бункера ..
706
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Радев и Копейкин ,дали вече са в Куркс ! Не е ясно ,Копейкин ,ще го приемат ли за войник ...Освен, че е ром е и гей и не може да борави с оръжие !!!!
705
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Нещо ми е съмнително. Да внимават . Путин е хитър . Ще ги набута на своя територия и ще ги изгори с атом.
704
0
 
2
 
! Отговори
Костиката преди 4 седмици
Миииир мииир ооо ааааа мииир
703
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Абе Костя Копейката как още не се е изказал по въпроса? Нали е за мир и против оръжията... Може да призове Русия са спре да воюва и да предаде Курска и Белгородска област без бой.Явно шефовете му от Кремъл още не са му заповядали какво са говори.
702
6
 
8
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 4 седмици
Втори район, стигна ли Воронеж. Хайде и Владимир .Курск, Воронеж Владимир Москва е украинска територия.
701
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До до батко ...Руснаците не бягат, обкръжили са укро-фашистите в Курска област и ги млатят, някои укри , са успяли да избягат към Украйна; освен това, укро фашистите нямат достатъчно хора, а фронта се разтегля, което не е в тяхна полза!
700
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
тренират за евакуацията на москва
699
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
И кво като евакуират цивилните,аз досега нищо велико не виждам в тоя район .Тоя филм съм го гледал маса пъти,едни хора влизат на бургия,естесвено с немската подарена техника ,дават им аванта ,те опиянени влизат все по надълбоко и все повече се озовават в поредния котел,техниката постепенно се нулира и човечетата ще трябва да бягат обратно пеша ,а отгоре ще са дроновете .Нов Бахмут или Артьомовск
698
8
 
15
 
! Отговори
Батко Зеленския преди 4 седмици
Ако питаш мен,милиони офейкаха от страх от украйна,останалите живи ги гонят по улиците на всички градове в укра.На никой не му се мре вече като разбира как зеления гущер ги използва.Избягалите от страх укри сега се ширят по нашето Черноморие и наглярсват а ние ги величием.Русия,евакуира цивилно население,защото банде,ро,вците стрелят по деца,жени и други мирни граждани,и плячкосват.
697
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До НякойДа не забравяме кой нападна пръв украйнската територия понеже украйнците не искаха да живеят по руски тертип а по-свободно и по-богато.Но неможе явно.Добре че имаме море и б.мозъци у нас бивши дърти лежачи са на измиране.А и всеки има роднина на запад.
696
8
 
7
 
! Отговори
до батко ... преди 4 седмици
и като е така защо руснаците бягат, по точно ги принуждаватда бягат?
695
3
 
9
 
! Отговори
Някой преди 4 седмици
Руснаците и украинците са един народ, Как може да се трепят като откачени !!!?