Украйна оказва натиск върху агресора, ситуацията в Курска област остава неясна

Русия вероятно е успяла да забави украинското настъпление, но сраженията продължават
Обновена: 11 авг 2024 07:47 | 11 авг 2024 07:30, Елка Василева
749
Украйна оказва натиск върху агресора, ситуацията в Курска област остава неясна
Снимка: БГНЕС

Украйна доказва, че е "способна да осигури справедливост" и да окаже "натиск върху агресора", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Още по темата
Във вечерното си видеообръщение той каза, че главнокомандващият украинските въоръжени сили Олександър Сирски го е информирал за "напредването на войната в територията на агресора".

Нито Зеленски, нито военните в Киев предоставиха повече подробности за текущото състояние на офанзивата на украинските войски на руска територия.

През последните дни украинският президент само индиректно намекна за нападението в посока Курск, като във вечерното си обръщение в четвъртък заяви: "Русия докара войната на наша земя и трябва да усети какво е направила".

Тринадесет души са били ранени, когато украинска ракета е ударила жилищна сграда в руския град Курск тази нощ, съобщи изпълняващият длъжността губернатор на едноименната област Алексей Смирнов, цитиран Ройтерс.

Той уточни, че двама от пострадалите са в тежко състояние.

Всички ранени са настанени в болница, добави кметът на Курск Игор Куцак.

По-рано Смирнов съобщи, че свалена украинска ракета е паднала върху жилищна сграда в Курск, предизвиквайки пожар.

Нанесени са щети и на автомобили, заяви от своя страна Куцак.

Пожарът вече е потушен, съобщиха от руското министерство на извънредните ситуации.

Руската противовъздушна отбрана работи в небето над Курск, предадоха руските агенции. По-рано бе съобщено за 10 експлозии в града.

Тази седмица украинските въоръжени сили предприеха изненадващо настъпление в Курска област. Ситуацията в руския граничен регион остава неясна.

Губернаторът Смирнов разпореди да бъде ускорена доброволната евакуация на населението от граничния Беловски район, в югозападната част на Курска област.

Вчера руските власти казаха, че в региона вече са евакуирани над 76 хиляди души.

Снощи украинският президент Володимир Зеленски коментира операцията за първи път, като заяви, че страната му умее да въздава справедливост.

В. "Ню Йорк таймс" междувременно писа, като се позова на анализатори, че Русия вероятно е успяла да забави украинското настъпление в Курска област, но сраженията продължават.

Губернаторът на съседната Белгородска област Вячеслав Гладков междувременно съобщи за петима ранени при украински обстрел по град Шебекино.

Този руски регион първи стана мишена на ответните украински удари в отговор на пълномащабната инвазия на Русия в Украйна преди близо две години и половина.

В друга руска гранична област - Воронежка, тази нощ бе обявена опасност от атаки с дронове. Над региона са били свалени няколко дрона, съобщи губернаторът Александър Гусев.

Въздушна тревога е в сила в съседната Липецка област, малко по-навътре на руска територия.

В Киев и повече от половината украински области междувременно също бе обявена въздушна тревога.

Украинското издание "Страна" съобщи за експлозии в столицата.

Противовъздушната отбрана в Киевска област работи, обяви кметът на града Виталий Кличко, цитиран от Ройтерс.

Тревогата в Киев вече е отменена.

Мъж бе убит, а съпругата му - ранена, при руски обстрел в украинското село Новопавловка, което се намира близо до фронта в югоизточната Запорожка област, съобщи от своя страна ръководителят на регионалната военна администрация Иван Фьодоров, цитиран от Укринформ, предаде БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


749
Още от Русия
Русия евакуира над 76 хил. в Курска област
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
650
0
 
1
 
! Отговори
Шандо преди 4 седмици
Кой агресор, DNES.BG?! Този, който убиваше етнически българи ли?!
649
0
 
1
 
! Отговори
до670 преди 4 седмици
А кога се очаква да завземат Курск, та за след това да ни стане ясно.
648
4
 
0
 
! Отговори
Куку преди 4 седмици
Кое е неясното???След Курск идва ред на Белгород и така до Москва!!!
647
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Като погледнете снимки на изгорелите украински машини са поне 30 различни вида от около 10 държави. Логистично това е кошмар. Събрали са каквото могат от 6-7 бригади и са го хвърлили в курск. Издава отчаяние.
646
0
 
3
 
! Отговори
До 665 преди 4 седмици
Това в дневничето на съня на зельо ли го прочете? Украинците не успяха да вземат Суджа - първото и най-важно населено място. В момента руснаците в суджа са снабдени от поне две посоки украинците от една. Всички украинци на север от Суджа се снабдяват също през тази линия. Ако погледнеш какво държат и го сравниш с релефна карта ще видиш че украинците не контролират нито едно възвишение около града, пък щели да се окопават. лол.
645
0
 
4
 
! Отговори
... преди 4 седмици
Всички укри там ще бъдат избити, но няма да са голяма бройка. Има вече заловена укра, която признава, че на инструктажа се е чувала английска, полска и френска реч. Доста наемници вече са покойници.
644
0
 
7
 
! Отговори
TEPO.PИ3ЪМ преди 4 седмици
TEPO.PИ3MЪТ обикновено е последното средтво на губещата страна във всеки военен конфлинк.
643
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ситуацията: По принцип никой не знае какво става. ВСУ мълчат, и инфо-то пристига най-вече от страна на СССР. В областта цари хаос. Няма армия и полиция. Няма евакуация. Пълно е с мародери. Хората се самоорганизират. ВСУ изгражда плацдарм с артилерийска подкрепа в съветска територия. Теренът е сложен /неслучайно/, блатисто-горист, а ВСУ държи двете снабдителни ЖП линии. Отделно, две подразделения на ВСУ продължават да напредват в дълбочина. Има слухове за пробив на ВСУ и в белгородска област.
642
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
И какво си показал? Още 1000 къщи са в траур. Тоя си играе с хората все едно е пуснал PS4. Ще мине време, война ще свърши по един или друг начин и хората ще потърсят отговорност и от двете страни, а тогава ще е страшно.
641
0
 
2
 
! Отговори
НЕУТРАЛЕН преди 4 седмици
Ситуацията в Курск е следната. Бригада идва в дома на длъжник, хващат жена+дъщеря му, звънят му: "Или плащаш или край с твоите вкъщи!" Той печели време: "Добре, ще събера кеша!" Знае къде е едн от гаражите на тартора, влиза с взлом и чупи с тухла черната лимузина. Медийните сеирджии (у нас), подмокрени: "Видя ли какво ги направи? Край с колата!" Да бе, край, ами семейството му??? АЛОО, СХВАЩАТЕ ЛИ АНАЛОГИЯТА???
640
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
и Хитлер е направил с последните си резерви втората Арденска офанзива и както при всяка внезапна атака първоначално са имали успех но после съотношението на силите си казва думата и така и с тази атака от 3000 спартанци ефекта ще е във вреда на атакуващите. Като гледам на западната карта колко са нахални как пречертават териториите от предните дни с пропагандна цел. Много лъже запада при война са на рекордни нива по лъжи. Опростачването на родното образование е за да минават лъжите им.
639
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
аТАКАТА СЕ ОСЪЩЕСТВЯВА НЕ ОТ ХИЛЯДА А ОТ ОКОЛО 3000 УКРИ И НАЕМНИЦИ ГРУЗИНЦИ ОБЩО. сАМО НА 10 АВГУСТ НА ОНЯ СВЯТ СА ИЗПРАТЕНИ 230 ОТ ТЯХ. с ТОВА ТЕМПО СЛЕД 15 ДНИ КЪМ УКРОПИЯ НЯМА ДА СЕ ВЪРНЕ НИТО ЕДИН.
638
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
ЗЕЛЕНСКИ КАКЪВ Е ПО ДЛЪЖНОСТ, ЩОМ Е С ИЗТЕКЪЛ ПРЕЗИДЕНТСКИ МАНДАТ И НЕЗАКОННО БЕЗ ИЗБОРИ ПРОДЪЛЖАВА ДА ВИЛНЕЕ - КРАЛ ЛИ Е, ФАРАОН ЛИ Е, РИМСКИ ИМПЕРАТОР ЛИ Е, ИНДИАНСКО ВОЖД ЛИ Е ...
637
0
 
3
 
! Отговори
най-ясна преди 4 седмици
И тогава започна най-интересното, след като погледнаха личните им телефони, момчетата изпаднаха в ярост, какво направиха грузинските наемници тези на нашата земя е неизчислимо, направиха ужасни неща, за което получиха толкова тежко наказание.СЛАВА НА ГРУЗИЯ, НА САТРАПИТЕ СЛАВА.
636
2
 
3
 
! Отговори
още по-ясна е преди 4 седмици
Днес, 10.08, по време на боевете в Курска област бойците на ЧВК "Вагнер", пристигнали да защитават Родината, унищожиха над 230 украински националисти, които преминаха в настъпление, първоначално не взеха пленници, но когато научиха, че срещу тях се бият и наемници от Грузия, които тероризираха местните жители с особена жестокост, беше решено тези същества да бъдат взети в плен на всяка цена, Тези същества, които убиха беззащитните след истинска битка, започнаха да бягат, страхливо бягат, оставяйки всичките си другари, не им беше позволено да си тръгнат, взеха 12 души живи.И тогава започна
635
2
 
3
 
! Отговори
ясна е цензори преди 4 седмици
Сегодня 10.08 во время бов в Курской области бойцы ЧВК Вагнер прибывшие на защиту Родины уничтожили свыше 230 украинских националистов которые пошли в наступление, изначально пленных не брали, но когда узнали что против них так же воюют и намники из Грузии которые с особой жестокостью терроризировали местных жителей, было принято взять этих тварей в плен любой ценой, эти твари что убивали беззащитных после реального боя начали бежать, трусливо бежать бросая всех своих товарищей, уйти им не дали, живыми взяли 12 человек.И после началось самое интересное, посмотрев их личные телефоны пац
634
1
 
3
 
! Отговори
Технически преди 4 седмици
Украина са агресорите сега
633
7
 
8
 
! Отговори
НА РУСИЯ С ЛЮБОВ преди 4 седмици
посока : КУРСк МОСКВА ХАГА Спасете Русия от кървавия диктатор и военопрестъпник !
632
4
 
3
 
! Отговори
до 653 Когато преди 4 седмици
си работил на заплата 900 лева и изведнъж отидеш на заплата 1200 лева, за теб това е най-голямата заплата, на която си работил... но това не променя факта, че заплатата ти е ниска. Същото е с украинския "натиск" в Курск. Ако метафората е твърде сложна за теб, нищо не мога да направя по въпроса.
631
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
>700 коментара! *** се пръскат от яд. Експлоадиращи ***!