Русия евакуира втори свой регион, Украйна засилва военната активност

Целта на Киев може да е разменна монета при евентуални преговори
12 авг 2024 10:20, Елка Василева
932
Русия евакуира втори свой регион, Украйна засилва военната активност
Снимка: архив, БГНЕС

Русия евакуира части от втора гранична с Украйна област, след като Киев рязко увеличи военната си активност в близост до границата само дни след най-голямото си нахлуване в суверенна руска територия от началото на войната през 2022 г., предаде Ройтерс.

Още по темата
Украинските сили пробиха руската граница рано във вторник миналата седмица и прекосиха западните части на руската област Курск - изненадващо нападение, което може да има за цел да получат разменна монета при евентуални преговори за прекратяване на огъня след изборите в САЩ.

Очевидно изненадана, до вчера Русия се бореше да стабилизира фронта в района на Курск, въпреки че според руски военни блогъри Украйна е отрязала част от руската територия, където сраженията продължават.

В съседната Белгородска област областният управител Вячеслав Гладков заяви, че е започнала евакуация от района на Красная Яруга поради "вражеска активност на границата", която представлява "заплаха". "Сигурен съм, че нашите военнослужещи ще направят всичко възможно, за да се справят с възникналата заплаха", заяви Гладков. "Започваме да преместваме хората, които живеят в район Красная Яруга, на по-безопасни места", допълни той.

Русия наложи широкообхватен режим на сигурност в Курска, Брянска и Белгородска област, а нейният съюзник Беларус заяви, че засилва числеността на войските си по границата. По-рано Минск обвини Украйна, че нейни дронове са нарушили въздушното му пространство.

Украинските атаки срещу руска територия може би имат за цел да покажат на западните поддръжници, че Киев все още може да проведе мащабни военни операции, като същевременно се опитват да дадат на украинската страна предимство в евентуални преговори за прекратяване на огъня, посочва Ройтерс. Руските сили, които имат огромно числено превъзходство и контролират 18% от украинската територия, напредват тази година по протежение на 1000-километровия фронт след неуспеха на украинската контраофанзива през 2023 г. да постигне значителни успехи.

В събота Украйна наруши мълчанието си по отношение на нападенията, след като президентът Володимир Зеленски заяви, че украинските войски са предприели навлизане в руска територия, за да "възстановят справедливостта" и да окажат натиск върху силите на Москва. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


932
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
592
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
походът на великите войни на Украйна е в ход и така чак до Сибир, докато прочистят Мордор от троооолове и гнииииди
591
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Путин: Украйна се опитва да подобри бъдещата си преговорна позиция с действията си в района на Курск. Няма какво да обсъждаме с Киев, който атакува цивилни и ядрени енергийни съоръжения.
590
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен, абре проруски каапейки, вие не разбрахте ли че целта на тая операция не е Курск, ако беше Курск немаше в резерва да седят 5 бригади, една бригада оперира в района завземат височините и монтират РЕБове, ама то нал' сте още 19 век, отде да знаете какво е това
589
7
 
5
 
! Отговори
Тихо малко преди 1 месец
Сега в Суджа рускини готвят топъл борш за изморените украински герои.
588
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нови две роти хлапета на по 19-20 години се предават на украинците, Пyтьo маринкиния се е побъркал и праща деца да изгарят във войната, позор за всички ***, които го подкрепят. Ще ви намерим рано или късно.
587
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Путин: Темпът на настъплението на руските войски по цялата линия на съприкосновение след събитията в района на Курск не само не е намалял, но всъщност се е увеличил 1,5 пъти.
586
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много детски и наивни сорросоидните коментари. Повече от 30 държави помагат на украйна.с пари оръжие техника самолети логистика и хора ! На практика украйна е параван на Запада който води война с Русия.
585
3
 
7
 
! Отговори
До 681 преди 1 месец
Да бе! Путин е голям хитрец и затова се е умълчал, като пръднал в рейс. Явно се е съпикясал накрая, разбирайки, че укровойските напредват.
584
3
 
9
 
! Отговори
Пригожин и Захарова преди 1 месец
Тридневната Специална Военна Операция върви по план. Точно това искахме да стане.
583
2
 
2
 
! Отговори
До 704 преди 1 месец
Кви са тоя украински герои?
582
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А какво става в Донбас? Спряха ли руското настъпление?
581
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
откъдето минават украинските ГЕРОИ по-умните руски войници полагат оръжие и се прекланят доземи, а девойки и старици тичат с питки да посрещат укинските ОСВОБОДИТЕЛИ - СЛАВА, слава Украйние
580
3
 
4
 
! Отговори
До 697 преди 1 месец
За гривнофантазьорите украинските войски вече са зад Москва
579
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А какво става с контранстъплението? Върнаха ли вече Крим?
578
5
 
12
 
! Отговори
мачкай ватенките !!! преди 1 месец
Държава пръкнала се от Московските блата и с армия от крепостни и алкаши, чиито войници крадат тоaлени чинии като военни трофей, не ми я хвалете !!!
577
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Обръщаме се към руските ВВС - моля спрете да бомбардирате Курска, Белгородска и Воронежка области, спрете се, сума колони изгоряха.
576
1
 
3
 
! Отговори
Серсем преди 1 месец
До Анонимен,а какво става с настъплението?3години вече....37360
575
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какъв Курск бълнуваш бе, укросопол! Курск е на 60 километра от границата, а укропитеците не можеха и на 20 километра до Суджа да стигнат, и вече жертвите им са 2 хиляди от най-елитните резерви.
574
0
 
1
 
! Отговори
До 691 преди 1 месец
Съвсем си се побъркал.
573
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цял ден реват и хлипат копейките - дори и обедна почивка не ползват като гледам - дръжте се малко мъжки ве уеййй или вървете да покрепите в Мордор вашите началници