Украинската офанзива Курск е огромна стратегическа грешка

Украйна се оказва въвлечена в скъпо струващо и безполезно начинание
19 авг 2024 16:06, Гергана Попова
638
Украинската офанзива Курск е огромна стратегическа грешка
Снимка: БГНЕС/ EPA

Атаката на украинските въоръжени сили срещу граничните райони на Курска област е стратегическа грешка на Владимир Зеленски, пише The Hill.

Изданието посочва още, че подобно отклоняване на сили от главния театър на военните действия е „огромна стратегическа грешка“. Според The Hill, стъпка прилича повече на трик на второразряден актьор, отколкото на опитен държавник, и няма да промени динамиката на конфликта.

Въпреки че нахлуването завладя заглавията и нанесе известни психологически щети на Русия, подобни повърхностни победи не правят много, за да променят фундаменталната динамика на конфликта. Русия, въпреки своите неуспехи, остава страхотна военна сила с огромен арсенал и ядрено възпиращо средство. Въпреки че демонстрира смелост и издръжливост, Украйна е изправена пред обезсърчаващо предизвикателство да преодолее това огромно несъответствие.

По-критично, това отклоняване на сили от главния театър на войната е огромна стратегическа грешка. Всеки войник, танк и артилерия, използвани при руското нахлуване, представляват загуба за украинските усилия за освобождаване на окупираните територии. Тези ресурси, ако бъдат концентрирани на фронтовите линии, биха могли потенциално да донесат осезаеми печалби, отслабвайки руската отбрана и създавайки възможности за решителни пробиви.

Вместо това Украйна се оказва въвлечена в скъпо струващо и в крайна сметка безполезно начинание. Докато светът гледа очарован, истинската битка за бъдещето на Украйна продължава да се разиграва другаде. Решението на Зеленски да заложи на рекламен трик с високи залози е трагична погрешна преценка, която може да има далечни последици.

Време е за трезв размисъл. Украинският народ заслужава лидерство, фокусирано върху практически, постижими цели, а не върху грандиозни жестове. Въпреки че смелостта и предизвикателството са възхитителни, те трябва да бъдат смекчени със стратегическа мъдрост. Пътят към победата не лежи в символични актове на неподчинение, а в методичното, безмилостно преследване на териториално освобождение, пише още изданието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


638
Още от Русия
Глас от САЩ: Атаката на Украйна в Курск е провокативна и глупава
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
529
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Как бих се радвал на ухраинците заедно с Америка и целия цивилизован свят да нахлуят чак до владивосток и от там на изток и да превземат сами себе си.
528
43
 
15
 
! Отговори
82 ОМБр преди 4 седмици
Руската офанзива в Украйна е огромна стратегическа грешка,е моя коментар на заглавието,а наказанието ми към сайта е непосещаване до 1 септември. Слава на Украйна!
527
6
 
11
 
! Отговори
дяконЪ преди 4 седмици
2893:60 Скоро Одесаа днес едно жабле умре - италианче фенбна Мусолини според татуасите....Оскотя с един чиляк град Удине и нейната фашистка организация....Също по-стар обичай на един двама наемници около 6-8 укро гавази, но повечето след пряко попадение на РПГ са за ДНК анализ
526
9
 
43
 
! Отговори
Истина преди 4 седмици
На тези в курск им трябва постоянно захранване на гориво и боеприпаси ако това не са го преценили добре, след месец ще са изчерпани и . Жалко за момчетата бог да ги прости!
525
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Някои най-накрая го осъзнаха.По-добре късно отколкото никога.
524
35
 
7
 
! Отговори
Сеирджия ! преди 4 седмици
Укрите яко трескат в Курск, а за руснетата партията нехае! Бог високо, путин цар далеко и дълбоко!
523
32
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Шо стаа ве kAпейки, колхозниците платили на няколко никому неизвестни медии и вие вече нема да спите от превъзбуда. Все едно сте видели мутрофеевна по бански или путинарко и на вас се едно ше ви прати козички като на прасчо
522
39
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 седмици
Колкото до Покровск, това ще бъде "курската дъга" на Путин. Неслучайно Зеленски му каза - с "Курск" дойде на власт и с Курск ше си одиш...
521
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
СТАРИ КАДРИ "COPY" "PASTE" ОТ ПРЕДАВАНЕТО НА УКРИТЕ...
520
47
 
12
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 седмици
Всъщност нахлуването в Курски окръг си беше брилянтно планирана и изпълнена операция и на Мечката тепърва предстои още да влиза (а и да се върти) в дупарата... Сега руснята се чуди коя ще е следващата дупка, в която ще и го набият. Аз смятам, че при добро стечение на обстоятелствата, ще вземат и частта от Брянска област, за да се види как ще отреагира Картофения фюрер. А накрая, като разбият муцуната на Просията, ще направят и една буферна зона в Беларус, че много близо до Киев е границата.
519
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Добро утро! Западът даде ултиматум на Украйна да постигне нещо тази година и им спира помощите. Логиката на "политикът" в безизходица: "Трябва да направим нещо. Това е нещо. Значи трябва да направим това."
518
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Капитанът Много късно си се сетил. Това трябваше да стане веднага след Евромайданът. Тогава трябваше да си разменят население и ако е необходимо територии и да се разберат. Като цивилизовани хора. След толкова смърт, вече не е опция.
517
38
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Мечката кърви и бега! Кръвчицата и изтича! Това вече не е мечка! Удри по съдрания кожух, без да обръщаш внимание на руската реклама и rлynocтu! Cмъpттa е близо!
516
35
 
10
 
! Отговори
Капитанът преди 4 седмици
За всички руски *** да поясня. Дали украинците са канибали, нацисти, бандеровци, садисти ......това е суверенна държава и могат да бъдат каквито искат. Ако на руснаците в Украйна не им харесва , да напуснат Украйна и да отиват в Русия имат 18 млн.кв.км земя. Аз не отивам да взема апартамента на комшията ,защото съм решил ,че е нацист .
515
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен 530 Сигурно е яко да живееш в паралелна реалност.
514
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
до 510 - резултатът от операцията във Курск е 4000 могилизирани укри, и близо толкова пленени + над 600 бройки изгоряло желязо.
513
26
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
В руските медии, пропагандират, че това е ненужен терористичен акт на ВСУ, които вместо да се бият в Донбас, тръгнали да провокират Расия която щяла да отговори достойно на бандеровците.Явно това вестниче препечатва руските опорки.
512
34
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Зеленски доказа, че при адекватна помощ с оръжие от Запада може да превземе Русия! Той даде стимул на НАТО да увеличи подкрепата! Май не е грешка!
511
14
 
5
 
! Отговори
Фют- КАТИЛА преди 4 седмици
Копейките ме ядосват, затова ще ги обадя на гаджето Ахмед Муса да ги набие. Запознахме се романтично в Ловешкия затвор:)
510
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
РАЗШЛЯКАХА И ХАЛКАТА НА НАРКОМАНА СЪС ТОЯ КУРСК. РАЗТЕГНАХА ГО ЯКО.