Арестът на Павел Дуров е безпрецедентно събитие: До какво ще доведе?

За всички наши общи врагове сега той е руснак, заяви Медведев
27 авг 2024 07:12, Нели Христова
168
Арестът на Павел Дуров е безпрецедентно събитие: До какво ще доведе?
Снимка: БГНЕС

Шокиращият арест на главния изпълнителен директор на Telegram Павел Дуров, когато слезе от частния си самолет на летище Бурже край Париж през уикенда, е стряскащо, безпрецедентно събитие.

Той е изправен пред предполагаеми престъпления, които могат да включват създаване на условия за измама, трафик на наркотици, организирана престъпност, насърчаване на тероризма и кибертормоз.

Той може и да не е Елон Мъск или Марк Зукърбърг, но е главен изпълнителен директор на технологична платформа с 950 милиона потребители месечно и е първото голямо име в областта на технологиите, което може да се окаже от грешната страна на все по-строгите закони и разпоредби на Европейския съюз в цифровата сфера.

Икона сред защитниците на свободата на словото, Дуров живее в Дубай след отказа си да предаде на Кремъл данните на потребителите на своята подобна на Facebook платформа VKontakte (VK).

Въпреки че стана персона нон грата за Кремъл, той така и не успя да се отърси от подозренията на западните елити, че продължава да е в съюз с руската държава.

Фактът, че руското правителство призова за освобождаването му, а бившият президент Дмитрий Медведев заяви пред медиите, че "за всички наши общи врагове сега той е руснак", ще подхрани още повече тези подозрения.

Може би защото е това, което Медведев нарече „човек от света, който живее прекрасно без родина“, Дуров упорито отказва на исканията на полицията и правителствата да предаде данни за своите потребители.

В интервю за десния американски коментатор Тъкър Карлсън Дуров обяви, че потребителите на Telegram харесват неговата "независимост", "неприкосновеност на личния живот" и "свобода".

Френските власти обаче обвиниха Дуров, че е позволил разпространението на изображения на насилие над деца и е предоставил важен организационен инструмент на организираната престъпност.

Отхвърлянето на правителствените искания направи платформата на Дуров популярна за онези, които искаха да избегнат контрола на други приложения и цифрови услуги, които редовно се съгласяват с подобни искания.

Фактът, че Telegram предоставя криптирани съобщения, помага. Не е случайно, че бунтовете в Обединеното кралство по-рано това лято бяха организирани чрез групи в Telegram, а кадрите от насилието бяха разпространени чрез приложението и намериха път към други платформи.

Групата за борба с расизма Hope Not Hate нарече Telegram „предпочитаното приложение“ за расистите.

Не е изненадващо, че Telegram се обяви в защита на Дуров.

"Telegram спазва законите на ЕС, включително Закона за цифровите услуги - неговото модериране е в рамките на индустриалните стандарти", се казва в изявление на платформата.

"Абсурдно е да се твърди, че платформата или нейният собственик са отговорни за злоупотребата с нея". Но арестът му поставя под въпрос тази позиция.

Какво означава това за други технологични магнати? Онези, които смятат, че фигури като Зукърбърг от Meta или дори собственика на X Мъск, който е превърнал в своя мисия да изнудва европейските власти, пренебрегвайки техните искания за борба с дезинформацията, скоро ще бъдат отвеждани с белезници, може да почакат известно време. Те са много по-големи риби от Дуров.

Арестът на руснака обаче може да е сигнал, че историческото бездействие на Европа - поне в сравнение с нейните бойни приказки - е на път да се промени.

Европа е в дългогодишни антагонистични отношения с големите технологични компании, които настояват, че опитът ѝ да наложи строга регулация, целяща да ограничи вредите от социалните медии, е спирачка за иновациите.

Въпреки това Силициевата долина гледа на този антагонизъм като на нещо повече от досада: Европа рядко се справя с тази задача.

Арестът на Дуров обаче е знак, че тя може би започва да говори за това. Пакетът от европейски законодателни актове, включващ Закона за цифровите пазари и Закона за цифровите услуги, даде на ЕС сили да се опита да обуздае ексцесиите на големите технологични компании.

Вече бяха отправени заплахи за предприемане на действия и налагане на глоби. И сега, когато ръководителите знаят, че се задава нещо, което преди беше немислимо - че може да им се наложи да поемат лична отговорност за действията на компаниите, които притежават - това може да промени оценката им за свързаните с това рискове.

Зукърбърг вероятно знае, че е малко вероятно, поради високия си обществен профил, да се окаже с белезници. Паникьосаните постове на Мъск в собствената му платформа обаче подсказват, че той не е толкова сигурен, което е следствие от лошите му отношения с европейските регулатори.

При властта, с която разполагат отговорниците за глобалните платформи, не е лошо да имат натрапчив страх в съзнанието си. Ако примерът с Дуров е това, което е необходимо, за да накара технологичните ръководители да се замислят два пъти, преди да действат, това със сигурност трябва да бъде приветствано.

Крис Стокел-Уокър, анализ за "Гардиън".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от Русия
Курск, Запорожие: Научиха ли Русия и Украйна урока си след взрива в Чернобил?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
3
 
13
 
! Отговори
Селянин преди 3 седмици
Демокрация,Свобода на словото = Американски Империализъм
74
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Чудно как след уж изненадващ арест на съветския пощальон Кремъл е разпоредил всички да си изтрият чатовете там. То човек ако си е бъбрил за нещо законно и нормално, то няма нужда сам да се цензурира и изтрива..... значи нещо друго извършва Кремъл чрез каналите на "пощальончика".
73
10
 
3
 
! Отговори
Запознат преди 3 седмици
Не мога да разбера какъв е проблема на Дуров, нали според него е невинен? Има десетки адвоакти, всичко ще се докаже в съда? Какъв е този вой? Като има фирма с 950 милиона потребителя, значи е над закона и не може да бъде съден когато го наруши? Колкото повече потребители ползват твоя софтуер, толкова рискът тези потребители да злоупотребяват с този софтуер расте. Задължение е на собственциите на софтуера да го направят сигурен, те носят отговорност ако помагат на терористи!
72
5
 
20
 
! Отговори
Отворете си очите преди 3 седмици
Кога най сетне ще разберете, че демокрацията не е власт на народа, тя е власт на "демократите". На всяка цена и със всякакви методи. Основните са: тотална лъжа, пропаганда, нпо, платени медии които (успешно) ви промиват мозъците (които ви липсват), лгбт, мигранти, блм, разпалване на войни, смачкване на всички несъгласни и обладаващи критично мислене. Оруел 1984. Фашизъм в чист вид.
71
0
 
16
 
! Отговори
преминаващ преди 3 седмици
Запада отива там от където Източна Европа идва.
70
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Рашиcтите, полека, ще се скъсате от пропаганда и тъпотиийи ве. Знам, че не правите разлика между свобода на словото и престъпления, нали така ви учат от кремъл, ама ставате смешни, ;)
69
2
 
11
 
! Отговори
Филолог преди 3 седмици
Днес, Дуров утре си ти.... Почетни Мой Диванен ДраскачоФашизма пасти да яде, сравнен с днешната действителност. Сигурно дъртите мъртви фашаги се въртят кат пумпали в гробовете от кеф, като виждат как се движи Ес (Ес) барабар с внучката Урсула днес :)
68
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Някакви чуждестранни агенти искат свобода на словото. Съд и затвор за вас
67
3
 
18
 
! Отговори
Ще доведе преди 3 седмици
До падане маските на евро-атлантическите ценности - цензура, ограничаване свободата на словото, репресии срещу неудобни граждани. Спряха руските телевизии, но търсещите истината хора се обърнаха към Телеграм, а СМИ ги ползват само за споделяне на информация и подигравки към мисирките.
66
12
 
7
 
! Отговори
АМИ, ДА.... преди 3 седмици
ВСИЧКО РУСКО ТРЯБВА ДА СЕ ИЗЧИСТВА.....ХАХАХА
65
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До тотална диктатура и заглушване на свобопдата на словото като в комунизма, само една гледана точка е правилната , тази на Урсула и Камала
64
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Мда става страшно за свободата на словото, затова бегайте в Русия докато можете
63
4
 
25
 
! Отговори
Глупак преди 3 седмици
Още ли някой мисли че в Европа има демокрация,свобода на словото и изразяване?!
62
2
 
21
 
! Отговори
Хора преди 3 седмици
Искат да му откраднат Телеграм и да го унищожът,истината стана враг 1 на политиците.
61
2
 
16
 
! Отговори
Защо преди 3 седмици
Скандално е че журналистическата общност и всякакви право защини организации и пр.нпо си мълчат гузно и страхливо?!
60
3
 
20
 
! Отговори
Христо преди 3 седмици
Тая така наречената демокрация ,си е чист фашизъм и малко по малко излиза на повърхността
59
1
 
13
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 седмици
АРЕСТ НА МЪСК И ЗУКЪБЪРГ :D
58
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А после сме живеели в демокрация. Дрън-дрън. Лъгаха ни, че демокрацията е свобода, че е нещо хубаво, а какво излезе след войната която предизвикаха САЩ в Украйна, в Европа вече няма никакви свободи, няма Демокрация. Има цензура, санкции, рестрикции, забрани. Това не е демокрация, а защо тогава се стремяхме към този така наречен "демократичен запад"?
57
3
 
13
 
! Отговори
Гай Монтег преди 3 седмици
По същата логика Boeing са отговорни за атентатите на 11.09. защото с тяхни самолети, терористи удариха кулите в НюЙорк. Федералният резерв е отговорен за Ислямска държава, защото ИД купуват оръжието си с американски долари.
56
1
 
1
 
! Отговори
телеграмист преди 3 седмици
много дълга статия за павката е копирала не,ли