Арестът на Павел Дуров е безпрецедентно събитие: До какво ще доведе?

За всички наши общи врагове сега той е руснак, заяви Медведев
27 авг 2024 07:12, Нели Христова
168
Арестът на Павел Дуров е безпрецедентно събитие: До какво ще доведе?
Снимка: БГНЕС

Шокиращият арест на главния изпълнителен директор на Telegram Павел Дуров, когато слезе от частния си самолет на летище Бурже край Париж през уикенда, е стряскащо, безпрецедентно събитие.

Той е изправен пред предполагаеми престъпления, които могат да включват създаване на условия за измама, трафик на наркотици, организирана престъпност, насърчаване на тероризма и кибертормоз.

Той може и да не е Елон Мъск или Марк Зукърбърг, но е главен изпълнителен директор на технологична платформа с 950 милиона потребители месечно и е първото голямо име в областта на технологиите, което може да се окаже от грешната страна на все по-строгите закони и разпоредби на Европейския съюз в цифровата сфера.

Икона сред защитниците на свободата на словото, Дуров живее в Дубай след отказа си да предаде на Кремъл данните на потребителите на своята подобна на Facebook платформа VKontakte (VK).

Въпреки че стана персона нон грата за Кремъл, той така и не успя да се отърси от подозренията на западните елити, че продължава да е в съюз с руската държава.

Фактът, че руското правителство призова за освобождаването му, а бившият президент Дмитрий Медведев заяви пред медиите, че "за всички наши общи врагове сега той е руснак", ще подхрани още повече тези подозрения.

Може би защото е това, което Медведев нарече „човек от света, който живее прекрасно без родина“, Дуров упорито отказва на исканията на полицията и правителствата да предаде данни за своите потребители.

В интервю за десния американски коментатор Тъкър Карлсън Дуров обяви, че потребителите на Telegram харесват неговата "независимост", "неприкосновеност на личния живот" и "свобода".

Френските власти обаче обвиниха Дуров, че е позволил разпространението на изображения на насилие над деца и е предоставил важен организационен инструмент на организираната престъпност.

Отхвърлянето на правителствените искания направи платформата на Дуров популярна за онези, които искаха да избегнат контрола на други приложения и цифрови услуги, които редовно се съгласяват с подобни искания.

Фактът, че Telegram предоставя криптирани съобщения, помага. Не е случайно, че бунтовете в Обединеното кралство по-рано това лято бяха организирани чрез групи в Telegram, а кадрите от насилието бяха разпространени чрез приложението и намериха път към други платформи.

Групата за борба с расизма Hope Not Hate нарече Telegram „предпочитаното приложение“ за расистите.

Не е изненадващо, че Telegram се обяви в защита на Дуров.

"Telegram спазва законите на ЕС, включително Закона за цифровите услуги - неговото модериране е в рамките на индустриалните стандарти", се казва в изявление на платформата.

"Абсурдно е да се твърди, че платформата или нейният собственик са отговорни за злоупотребата с нея". Но арестът му поставя под въпрос тази позиция.

Какво означава това за други технологични магнати? Онези, които смятат, че фигури като Зукърбърг от Meta или дори собственика на X Мъск, който е превърнал в своя мисия да изнудва европейските власти, пренебрегвайки техните искания за борба с дезинформацията, скоро ще бъдат отвеждани с белезници, може да почакат известно време. Те са много по-големи риби от Дуров.

Арестът на руснака обаче може да е сигнал, че историческото бездействие на Европа - поне в сравнение с нейните бойни приказки - е на път да се промени.

Европа е в дългогодишни антагонистични отношения с големите технологични компании, които настояват, че опитът ѝ да наложи строга регулация, целяща да ограничи вредите от социалните медии, е спирачка за иновациите.

Въпреки това Силициевата долина гледа на този антагонизъм като на нещо повече от досада: Европа рядко се справя с тази задача.

Арестът на Дуров обаче е знак, че тя може би започва да говори за това. Пакетът от европейски законодателни актове, включващ Закона за цифровите пазари и Закона за цифровите услуги, даде на ЕС сили да се опита да обуздае ексцесиите на големите технологични компании.

Вече бяха отправени заплахи за предприемане на действия и налагане на глоби. И сега, когато ръководителите знаят, че се задава нещо, което преди беше немислимо - че може да им се наложи да поемат лична отговорност за действията на компаниите, които притежават - това може да промени оценката им за свързаните с това рискове.

Зукърбърг вероятно знае, че е малко вероятно, поради високия си обществен профил, да се окаже с белезници. Паникьосаните постове на Мъск в собствената му платформа обаче подсказват, че той не е толкова сигурен, което е следствие от лошите му отношения с европейските регулатори.

При властта, с която разполагат отговорниците за глобалните платформи, не е лошо да имат натрапчив страх в съзнанието си. Ако примерът с Дуров е това, което е необходимо, за да накара технологичните ръководители да се замислят два пъти, преди да действат, това със сигурност трябва да бъде приветствано.

Крис Стокел-Уокър, анализ за "Гардиън".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от Русия
Курск, Запорожие: Научиха ли Русия и Украйна урока си след взрива в Чернобил?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"Искат и да съборят Телеграм и TON (web3 мрежата, която се роди през тях)" - да ги махатт и без това 80% от всички крипто скамове са там, останалите са в Етер и Солана и пак чрез телеграм. Супер новина за крипто света. Още един цирей изчезна.
114
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 111 - Само дето, работата е, че ако го постигна това, ще мога да правя далеч повече от 300 000 долара. Мога да изкарвам повече, ако го правя за някой бизнесмен или дори политик ... и може и на повече от един. Или да го продам на нечии служби. Говори се, че повето подобни пробойни, които бяха използвани за Pegassus са стрували между 1 до 3 милиона дола на парче.
113
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Аре пак Израел виновни за Дуров. Вие не сте добре. По тая логика Израел сега трябваше да е няква могъща империя, а не 2 ката земя едва оцеляващи по средата на ислямския океан.
112
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Искат и да съборят Телеграм и TON (web3 мрежата, която се роди през тях) - Защото ако стане мааалко по-голяма, вече няма да има спиране. Ще трябва, да влияят над всяко едно устройство на планетата и на всички сърввъри, че да я секнат. А знаем тогава как е. Филипините ще кажат йок, Турция ще каже йок, само да е на опъки, някой в Швйсцария ще каже, че е за правата и мрежата ще си съществува.
111
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"Вътре можеш да намериш всичко. Мъчения, изнасилвания, убийства на хора и животни, педофилия и тн и тн. Тази свобода на словото ли защитавате?" - Не бе, плyжек нещастен! Защитаваме това, да може да си говорим, без някой да събира вяка наша дума в база от данни и после да прилага сложни алгоритми над нея и да ни "маркират" и действат както си искат. И аз не харесвам това, че някой родители посягат на децата си, ама не искам по един полицай във всака къща. ТОЛКОЗ!
110
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Телеграм 113 - Ами ай сиктиииииир!
109
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До От FAQ на Телеграм - Иии точно това е проблемът на Франция ;)
108
0
 
12
 
! Отговори
обичайните заподозре преди 3 седмици
Нали знаете кой разпореди ареста му? Онзи ден излезе официална информация, че са хакнати редица израелски правителствени служби и данните са публикувани в Телеграм. Както винаги, Западът вдигнат на крак да брани интересите на господаря, който го затрива.
107
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Телеграм се превърна в истинския дарк уеб. Вътре можеш да намериш всичко. Мъчения, изнасилвания, убийства на хора и животни, педофилия и тн и тн. Тази свобода на словото ли защитавате? Дуров имаше предостатъчно време да асистира на властите за да свалят подобно съдържание и да арестуват виновните, ама нейсе.
106
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тоя Дуров има нещо психопатско в него, не му е чиста работата. Иначе свободата на словото не означава свободия на словото. Не може да нямаш модерация и в телеграм да ми виреят всякака папплач педофили, наркомани, руски орркки, трафиканти и тн и тн. Това е добра новина.
105
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Има ли свобода на словото в ЕС е въпроса? Какво точно означава ограничаване вредите от социалните медии? Под този предтекст ЕС може да организара лов на вещици над всеки, само защото има да речем различно мнение от розивите комунисти настанили се в Брюксел. Пропагандата и контрола върху медиите стават все по-нетърпими.
104
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Абе щом Русия, скочи като ощипана мома, значи има нещо там! Това е ще, колкото да плюят по Запада, рашките винаги ги влече! Рано или късно, ще дойдат на крака!
103
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Нима някой вярва, че Дуров ще разкрие нещо? Дори и да разбият ключа, то руснаците отдавана ще са изтрили всичко уличаващо ги.
102
7
 
4
 
! Отговори
Куку преди 3 седмици
Кое е неясното??? Павката Дуров е поредния путински негод...к който се опитва да си спаси кожата.Сега ще предостави огромна информация с чатове,телефони,адреси,връзки с ФСБ и ГРУ.След което тихо и кротко ще си харчи парите,разбира се под чуждо име!
101
2
 
4
 
! Отговори
Пряко от БРИКС преди 3 седмици
Специалната операционна среща на БРИКС върви по план. Гостите на събитието бяха посрещнати от с(ъ)ветския хроникьор лорд Евгени Минчев, За тяхното добро търговскоикономическо настроение в залата се погрижиха Иван Диниев който пя на Уста и Филип Киркоров който пя на плейбек.
100
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Хайде някой да каже с какво е репресиран Дуров в Русия? На практика е дал всичко на Кремъл от което се е нуждаел - създаде ВКонтакте - даде им го, създаде Телеграм - даде им задните вратички за шпионаж. И за това е още жив, иначе досега да бе се спънал по стълби, паднал от балкон или с намазана дръжка на входната врата.
99
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Какво стана с Костята, върна ли се от срещата на БРИКС? Муахахахаха!
98
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ние копейките от Възраждане смятаме да се изнасяме за русия също като нашия вожд костя, защото в ЕС няма свобода на словото.
97
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Кой го интересува че във Велика Европа, са арестували, някаква проста рашка!
96
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Намериха начин да го цвнзурират