САЩ дишат прахта на Китай, корабостроенето трудно се връща на пистата

Производството на нови подводници спадна
16 окт 2024 22:18, Гергана Попова
57
САЩ дишат прахта на Китай, корабостроенето трудно се връща на пистата
Снимка: БГНЕС/ EPA

В ера на бързо нарастващо геополитическо напрежение и разширяваща се китайска военноморска мощ, ВМС на Съединените щати е изправен пред нарастващи предизвикателства пред надмощието си в сините води, тъй като неговите количествени и качествени предимства са ерозирани от Китай и други потенциални противници, пише Military Watch Magazine.

Докато огромното несъответствие в производствения капацитет за надводни кораби между Китай и Съединените щати отдавна се съобщава с тревога в западния свят, като китайските корабостроителници имат капацитет 232 по-голям от този на Съединените щати, американските корабостроители все повече изостават в способността си да произвеждат подводници за американския флот.

Въпросът беше наскоро подчертан от пенсионирания капитан от ВМС на САЩ Джери Хендрикс, който в неотдавнашна оценка отбеляза: „Всъщност производството на нови подводници спадна от две на малко над една годишно точно в момента, когато тридесетгодишният корабостроителен план на ВМС нарече за индустрията да увеличи производството до три бързо атакуващи подводници и една подводница с балистични ракети годишно.

Хендрикс отбелязва, че на САЩ също липсват достатъчно корабостроителници, за да поддържат своя подводен флот, като десетте сухи дока във военноморските корабостроителници и три сухи дока в търговските корабостроителници са в състояние да извършват поддръжка, като всички са пълни с капацитет и страдат от закъснения. Оценката на пенсионирания капитан беше публикувана в момент на нарастваща загриженост около способностите на американските ядрени подводници, като конгресменът Кен Калвърт обобщи септември: „С една дума, тези програми са в криза“, като програмите за подводници достигат удивителните 17 милиарда долара над бюджета, докато се строят са изправени пред закъснения до три години.

„Без изключение те изостават“, каза той, като подчерта, че „все повече надвишават бюджета. При отсъствието на днешната намеса нямам никаква увереност, че корабостроенето на Военноморските сили ще се върне на пистата.“
Законодателят по онова време критикува ръководството на ВМС за това, че е „удържало информация за разходите и забавянията“, твърдейки, че „плановете на службата за справяне“ с кризата „са преди всичко амбициозни“. Това повтори опасенията, повдигнати широко от законодатели, длъжностни лица и анализатори.  Както Китай, така и Русия направиха революция в своите ядрени стратегически и атакуващи подводни флотове с широкомащабни програми за корабостроене, въвеждащи нови поколения високо сложни военни кораби, като това остава една от малкото области, в които Русия количествено и технологично остава световен лидер след разпадането на СССР поради възприеманото централно значение на такива подводници за способността да се води война на велика сила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от Русия
Затворническите дневници на Навални за ада в колонията "Полярен вълк"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
4
 
4
 
! Отговори
Хахахах преди 4 часа
"пише Military Watch Magazine" - за тези, които не знаят, въпросното "издание" е списвано от Abraham Ait-Tahar, про-руски настроен бивш възпитаник на Кингс Колидж - Лондон. Повечето статии са "вдъхновени" и преведени от руските медии и канали. Цялата "редакция" се състои от двама души, като нито един от тях не е анализатор или каквото там мислите.
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
те в САЩ всичко дишат , лепило, бяло , с
13
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Русия изгуби 50% от черноморския си флот срещу държава без флот. Китай изгуби 2 атомни подводници за последната 1 година. Толкова за качеството и възможножностите на ВМС на Китай и Русия. Тези факти обаче никак не смущават русофилите които от такива стании получават мощни ***.
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Просто китайците лекичко ще пуснат няколко хиляди кораба с няколко милиона екипаж .Ако бъдат унищожени , вече ще пуснат истинския си флот .
11
1
 
6
 
! Отговори
Раят на демократите! преди 4 часа
*** негрри
10
3
 
11
 
! Отговори
Раят на демократите! преди 4 часа
САЩ са милиони неграмотни латиноси, милиони *** на социални помощи, милиони мързеливи юдеи и бяло, задъхващо се от бачкане малцинство, носещо всички останали търтеи на гърба си!
9
1
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 4 часа
11 авионосни ударни групи срещу 2. кеворк пешпиян, отивай да си лягаш.
8
0
 
2
 
! Отговори
До Бай Иван преди 4 часа
Простичък си бачовото,видно е и от самолет, ама оти трябва да парадираш?
7
6
 
4
 
! Отговори
Бай Иван 2 преди 4 часа
Ха ха,ама са не ти се налага да плаваш накораб построен в Китай! Тотал щета! Наскоро една тяхна новопостроенна подводница потъна в реката още с пускането на вода! Жалко за екипажа!
6
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Някой учуден,както във всички сфери така и тук говедарци издишат,Китай ги мачка по всички фронтове!
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
"Hukora нe cu вupu kpuвuя нoc мeжgy жълтu 4ypku!" Koнфyцuй
4
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Ха ха ,минавам да ви кажа ,че в Китай е социализъм
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Малко история .За приода от 1944-1989година .България напрактика няма флот , има нещо като пристанища 14 на брой .След 1944 година за посочения период България има 61 пристанища , започва да произвежда кораби . Произведени са 1500 кораба с различни тонажи .Ама тихо , че не се е случило .......
2
1
 
9
 
! Отговори
Фитока преди 5 часа
А бе нали Украйна има план за победа,какъв лидер е Русия?Може да имат и план за победа и над Китай!Юху!
1
4
 
11
 
! Отговори
Унижавам САЩороби преди 5 часа
САЩ дишат прахта на Китай и ядат фъшккиите на Русия!