Чингис Хан бил пазител на околната среда

Той избил толкова хора, че намалил вредните емисии въглерод
Обновена: 25 яну 2011 19:06 | 25 яну 2011 19:05,
99
Чингис Хан бил пазител на околната среда
Пясъчна скулптура на Чингиз Хан. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

За мнозина той е кръвожаден воин, за монголците е „баща на нацията”, а според еколози може да се окаже един от хората, направили най-много за опазването на околната среда.

Според ново изследване на Научния институт Карнеги монголският вожд, който в периода XIII-XIV век изгражда най-голямата империя в човешката история, е „спестил” на атмосферата 700 милиона тона въглерод.

Как е станало това? Кървавите му походи са заличили от лицето на Земята огромни населени територии, които впоследствие са се превърнали в гористи местности. Те от своя страна са естествени „пречиствателни станции” на въздуха.

Цената на този екорезултат е 40 милиона убити, уточнява Daily Mail.

За времето си ефектът е бил поразителен. Още повече, че монголската империя се е простирала на 22% от общата земна повърхност на планетата.

В наши дни обаче „спестеното” от Чингис Хан се равнява на годишните вреди, причинени от консумацията на петрол по света.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да, и Сталин и той. И Пол Пот. от зелената партия са бе, вЕрвайте ми!
73
9
 
46
 
! Отговори
Мен преди 13 години
Убий *** - спаси живот !
72
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
те ГЕИЙТС и други милиардери нали си имат клуб да намалят населението на земята на половина , че повече кислород да има за тях
71
2
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Статията е подигравка с човечността.
70
0
 
43
 
! Отговори
Tyrym преди 13 години
Нищо не е. Хитлер и СССР избиха повече за има няма 5 години. Жестокия Чингиз хан го е направил за 40 години.
69
4
 
43
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 13 години
Монголците и сега са...диви.Говорил съм преди време с техни армейскиофицери за...донаборната им войска.За да има мир и спокойствие в казармите и за да няма извращения,всеки ден войниците пробягват по 20-сет километра впълно бойно снаряжение.Ако не си изразходят по този начин енерията,започвабой в ...казармата.
68
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
тази новина ми прилича на дюнерите на Борисов... екочистка с 40млн убити. Той и Хитлер се е пробвал, ама тази индустриализация го е прецакала
67
2
 
44
 
! Отговори
СВЯТ преди 13 години
ЗАЩО НЕ КАЗВАТЕ ЧЕ НАЙ МНОГО ДОПРИНЕСЪЛ .........ХИТЛЕР.....АМАН ДАНЕ РАСЪРДИМ .....МЕРКЕЛ....ЧЕ МНОГО ЧУВСТВИТЕЛНА ИНАЧЕ ШЕНГЕН ПРЕЗ МАКАРОНА
66
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
смятай туй *** как *** майката на земята, ей....
65
0
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Цената на този екорезултат е 40 милиона убити, уточнява Daily Mail."Първо, това е вестник който винаги трябва да бъде четен с подозрение.Второ, 40млн избити в началото на 13 век само на територията на Азия е направо смешно. Това означава направо да е заличен човешкият живот от Азия, а е видно, че всъщност най-голямата концентрация на население си е все Китай и Индия.Цмята се, че цифрата е около 1млн до 2млн максимум. Т.е. има разлика от около 20 - 40 пъти с публикуваните цифри.
64
0
 
32
 
! Отговори
... преди 13 години
ekolozite da utidat da sa gramnat bukvalno kato smqtat 4e e tolkova dobro re6enie izbivaneto na hora aman ot prostotiite na ekolozite 1 svqstno ne6to ne sam 4ul ot teq tapaci ...
63
1
 
45
 
! Отговори
Кирил преди 13 години
Хитлер е най-големият еколог в света...
62
2
 
46
 
! Отговори
Червената помия преди 13 години
Предлагам еколозите да направят монумент на Чингиз Хан, Сталин, Хитлер и двама -трима президенти на Сащ, а за цвят-Ленин,Пиночет и няколко други по-дребни диктатори от Америките, Африка и Азия.Картината ще е пълна!А за екологията-в момента , в който свърши и последната капка нефт, компаниите, които сега продават нефта, ще извадят из под тезгяха такива енергоизточници, каквито сега си мислим че има само в научната фантастика.Просто, има още нефт за продаване и не им е дошло времето!
61
2
 
44
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Хитлер е екологически демон, защото е изпарявал своите жертви през комините, насищайки атмосферата с въглеродни окиси.
60
0
 
38
 
! Отговори
Tракийски преди 13 години
Научния институт Карнеги може да спести на света малко емисии простотия като уволни тези "изследователи", които очевидно губят не само своето, а и времето на българските журналисти
59
0
 
36
 
! Отговори
учуден преди 13 години
До: номер 56Ааааа, не си прав, да знаеш!Нали знаеш - както казват децата в училище: Хитлер е виновен за тези жертви, защото той пръв е почнал да се бие!А що се отнася до чичко Сталин, той е отговорен за други жертви (отделно от войната - тоест в мирно време). За техният брой няма точни сведения, затова се смята че са межу 3 милиона и 60 милиона. Разликата е, че тези жертви са граждани на СССР, докато жертвите на Хитлер са не само германци.
58
7
 
50
 
! Отговори
mdammm преди 13 години
Мъдро, значи САЩ със геноцида на индианците са ангелчета, Хитлерчо е направо за канонизиране. Аз се чудя що САЩ само въс войни се забъркват то що било. Щот са еколози разбира се.
57
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В такъв случай Адолф Хитлер заслужава по-голяма похвала от Чингис Хан.
56
1
 
40
 
! Отговори
еееееее преди 13 години
пълна тъпотия.
55
0
 
36
 
! Отговори
до учуден преди 13 години
тези 78 милиона ги пиши на сметката на сталин.до munchoТи много рано си си облякъл пижамата??!? :DТази "зелена" логика се доближава до едни теории за намаляване на броя на населението на Земята.