Чингис Хан бил пазител на околната среда

Той избил толкова хора, че намалил вредните емисии въглерод
Обновена: 25 яну 2011 19:06 | 25 яну 2011 19:05,
99
Чингис Хан бил пазител на околната среда
Пясъчна скулптура на Чингиз Хан. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

За мнозина той е кръвожаден воин, за монголците е „баща на нацията”, а според еколози може да се окаже един от хората, направили най-много за опазването на околната среда.

Според ново изследване на Научния институт Карнеги монголският вожд, който в периода XIII-XIV век изгражда най-голямата империя в човешката история, е „спестил” на атмосферата 700 милиона тона въглерод.

Как е станало това? Кървавите му походи са заличили от лицето на Земята огромни населени територии, които впоследствие са се превърнали в гористи местности. Те от своя страна са естествени „пречиствателни станции” на въздуха.

Цената на този екорезултат е 40 милиона убити, уточнява Daily Mail.

За времето си ефектът е бил поразителен. Още повече, че монголската империя се е простирала на 22% от общата земна повърхност на планетата.

В наши дни обаче „спестеното” от Чингис Хан се равнява на годишните вреди, причинени от консумацията на петрол по света.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да не пропуснем приноса и на комунистическият лидер другаря Сталин.
13
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
уикипедия (английската версия), в графата търсене - List of wars and anthropogenic disasters by death tollДа видите какви "еколози" е имало в човешката история в спретнат табличен вид. Обърнете внимание, че някои от цифрите са в период преди стотици, дори хиляди години, когато световното населене е било многократно по-малко от днешното. Да му се доповръща на човек
12
3
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
да избием ***-да спасим света.
11
0
 
51
 
! Отговори
човек преди 13 години
да , отвориха ми се очите - големите дела / на големите еколози / често са неразбрани от обикновените хора , живеещи по времето на екологичните великани , и погрешно наричаме масовите убийци облечени във власт , луди *** . сега има едни нови велики умни екологични мислители , дето жито , слънчоглед и др. необходими за прехраната на човечеството култури , вместо за храна , правят биодизел и от там поскъпват храните , раста глада и жертвите от него , но това са косвени жертви ..глупости пиша
10
1
 
37
 
! Отговори
1 преди 13 години
Аааа, итлер и талин тоже са пазители.......
9
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
***...
8
1
 
55
 
! Отговори
Видин преди 13 години
Статията е просто БЕЗумна...
7
3
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Китайците са избили толкова от собствения си народ само при едно въстание - Жълтите тюрбани.
6
5
 
72
 
! Отговори
СГ преди 13 години
Ами, в такъв случай американците (US) са рекордьори в това отношение - избили са над 50 млн. индианци в Северна Америка. Сега си траят по този въпрос, и правят всичко възможно това да се забрави
5
0
 
59
 
! Отговори
мейс преди 13 години
помислих, че е намалил въглерода, понеже като ги е избил и са престанали да ***. извинявам се за мисълта си. като прочетох статията, видях че логиката е друга.
4
0
 
40
 
! Отговори
PSP преди 13 години
Ха сега, загадка... Как ли се пише правилно името на обекта на статията? ЧингиЗ или ЧингиС? Поне между снимката и статията да бяха синхронизирани версиите... Ама къде ти, та нали става дума за DNES.BG :))))
3
7
 
36
 
! Отговори
TOI преди 13 години
Da ama *** super mnogo e zamarsil atmosverata s tezi evrei i e zali4il efekta ot 4ingis han
2
3
 
59
 
! Отговори
Чайника преди 13 години
Надявам се журналиста който е разсъждавал да е психично болен защото това е далеч от начина за опазване на околната среда! Все пак се опитваме да я опазим заради нас самите! Иначе щеше да е лесно едно масово самоубийство и планетата след доста години ще е като това!
1
8
 
90
 
! Отговори
shokersun преди 13 години
Адолф Хитлер също изби няколко хиляди евреи, това е печалба в размер на стотици милярди в джоба на обикновенния човек !!