Ученици с пет медала от олимпиада по математика

Те се представиха на високо ниво
25 юли 2024 15:25, Инна Ангелова
14

Учениците Марин Христов, Биляна Димитрова и Борис Гачевски спечелиха пет медала от 65-та Международна олимпиада по математика. Те се върнаха с три сребърни и два бронзови медала. Марин Христов споделя, че то е трета международна олимпиада, в която участва. Допълва, че всяка е различна.

“Не можеш да очакваш какви задачи ще дадат, каква ще бъде атмосферата, всяка олимпиада се провежда в различна страна. Справихме се много добре с всички обстоятелства и направихме най-доброто", сподели ученикът "България сутрин".

Биляна Димитрова, също взима участие в състезанието и споделя, че напрежението също е било голямо.

"Успокоихме се и отборът се подкрепяше доста добре. Това ни помогна да се сплотим и да се представим добре", поясни ученикът Борис Гачевски.

По думите на Марин Христов е доста трудно да стигнем водещите държави заради строгата им подготовка, но въпреки това поддържаме добри резултати на всяка олимпиада. Споделя, че конкуренция е имало от Китай, САЩ и Корея.

“Те са сред първите три, като те имат целогодишни подготовки и много по-интензивни програми, които няма как да репликираме в България, но все пак поддържаме предни места в Европа и света на всяка олимпиада, и то не само по математика", коментира той.

Според Биляна Димитрова и Борис Гачевски най-трудно е да успееш да разпределиш времето, за което да бъдат решени задачите, тъй като всяка има индивидуално ниво на трудност.

"Форматът на олимпиадата е 2 дни и имаме 4 часа и половина за 3 задачи, които трябва да бъдат описани подробно и е малко трудно да се балансира времето, защото трета задача е вече много трудна, втора е средна и когато отхвърлиш първа, трябва да прецениш коя имаш време да решиш", посочи Димитрова.

"И в двата дни трета задача е най-трудна. Изисква много знания и концентрация, за да се справиш. Вторите задачи през двата дни също бяха предизвикателни. Най-голямото предизвикателство е да разбереш как да си разпределяш времето и да се успокоиш", добави Гачевски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не ходят в бан. Комунистите се пенсионират по възраст.
12
0
 
2
 
! Отговори
Сър Стенли преди 1 месец
До Странджата.Тези деца почти сигурно ще завършат в някой от топ университетите в света и ще работят за някоя чужда държава. А тоя където пита за какво е полезна математиката - ами всяка модерна технология и конструкция е подсигурена от много сериозна база математика и изчисления.
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не знам дали на такива ученици се дават специални държавни награди, но за мен е добра идея да се стимулират добре за постиженията си. Например за медал от международна STEM Олимпиада - минимум 5000 лева (бронзов), 10 000 лева (сребърен) и 20 000 лева (златен). нищо не пречи да се дадат и двойно или повече пъти от тези суми, но нека да има някакъв фонд за даровити деца и те да знаят, че България оценява труда, таланта и знанията им.
10
0
 
5
 
! Отговори
От 8 преди 1 месец
А тези деца решават не в пъти по-сложни, а невъобразимо по-трудни задачи от училищния материал. Задачки, които за касиерката в Лидл нямат никакво реално приложение (за нея дори и квадратното уравнения няма приложение), но уви, на този свят са необходими не само касиерки.
9
0
 
2
 
! Отговори
От 8 преди 1 месец
Но важното е, че нивото по математика на тазгодишните НВО-та е значително подобрено от миналогодишното. Ще ви изкажа и защо - защото миналата година в елементарния тест по математика (наистина елементарен) имаше и няколко задачки с отворен отговор. Е тази година няма. Догодина сигурно ще са само с А и Б, за да не се затормозяват бъдещите програмисти, финансисти и инженери.
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Яко хейт се лее тук. Нивото по математика на 99.9% от българите е на ниво касиерка в Лидл (където дори рестото се смята автоматично). Познавам програмисти (с дебели заплати), които не могат да решат задачки на ниво 5-ти клас училищен материал. Познавам счетоводител (главен), който още си мисли,че едно нещо,когато поевтинее с Х%, след това трябва да поскъпне отново с Х% за да се върне на първоначалната си стойност. Познавам друг счетоводител, който дори не знае как да смята % без калкулатор.
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колко пачки вземат за медал - като мутрите борци и фудбалисти :)))
6
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
браво на децата! браво!
5
0
 
1
 
! Отговори
100% съм Сигурен преди 1 месец
че ако Станат Офчари и Изнасям Месота за Израел ще НаПравят много повече Кинти!
4
0
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 месец
В България има 5 младежи които сериозно се занимават с математика и 20 000 младежи които са сериозни футболни фенове.
3
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НА БЪЛГАРИЯ ЗА КАКВО СА И МАТЕМАТИЦИ ДА НЕ РАЗВИВА МАТЕМАТИКА СЛУЧАЙНО? ДА НЕ БИ НЯКАКВИ ТЕХНОЛОГИИ ДА ПРАВИ?
2
3
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 месец
След като пораснат тези таланти ще отидат да работят в БАН например където директор ще им бъде някой дрът комунистически кадър без талант в математиката но много мазен и подмолен.
1
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ТЕЗИ МЕДАЛИ СТАВАТ ЛИ ЗА ЯДЕНЕ?