След като изядоха понито й, Урсула подгони вълците из Европа

Европейският началник иска да се намали защитата им от закона
21 авг 2024 16:45, Петър Бойчев
73
След като изядоха понито й, Урсула подгони вълците из Европа
Снимка БГНЕС

През 2000 г. в Германия имаше една глутница вълци. До 2022 г. те бяха близо 200. Същата есен един от тези вълци случайно уби 30-годишно пони на име Доли. Инцидентът вероятно щеше да остане местна история за вълк единак, който убива застаряващо пони. Да, но ако собственик на понито не беше Урсула фон дер Лайен, пише европейската редакция на Politico.

И висшият началник на ЕС отвори мощен политически дебат: Какво трябва да направи Европа за глутниците вълци, чийто брой застрашително расте, и нападат овце, кози, магарета и понита?

В Германия въпросът предизвика разногласия, изправяйки животновъди срещу природозащитници, гласоподаватели от селските райони срещу гласоподаватели в градовете и давайки на крайнодясната "Алтернатива за Германия“ мощна тема за разговори в нейния скок през 2019 г.

Сега Фон дер Лайен отнася въпроса до ЕС. Тя иска да понижи защитата, която позволи на популациите на вълци да се увеличи в повечето страни от ЕС, като в Германия се наблюдава най-голямо увеличение.

Кампанията й ще достигне върха тази есен. Европейската комисия, изпълнителната власт на ЕС в Брюксел, се опитва да събере подкрепа за своето предложение за понижаване на категорията на вълците от "строго защитени“ до "защитени“ – класификация, изложена в Бернската конвенция за опазване на европейската дива природа.

Комисията иска да събере достатъчно подкрепа, за да направи промяната на следващата среща на конвенцията на 2 декември в Страсбург. Това би разчистило пътя на Брюксел да промени собствените правила на ЕС.

Няма обаче да й е лесно. Съдебните решения предупреждават да не се улеснява ловът на вълци. Жителите на селските райони като цяло подкрепят защитите. А земеделските министерства не могат да се споразумеят с министерствата на околната среда какво да правят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от София
Изчезвай, тъпанар: Шофьор на автобус грубо изхвърли дете и колелото му (ВИДЕО)
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
1
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 3 седмици
Ами... Да ги ваксинира?!
54
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Много жалко,че вълците са допуснали непоправима грешка! Вместо да изядът тази сатанинска вещица те изяли горкичкото пони! Щяха да сторят огромна добрина на Европа и всички европейски народи!!!
53
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Вадим чиповете от пералните и ги монтираме на вълците , те почват да киснат , предперат , перат и центрофугират с изплакване и да не ядат понита .
52
0
 
7
 
! Отговори
Анти Урсулец преди 3 седмици
Толкова и е акъла на Урсулата, като на пиле.
51
0
 
7
 
! Отговори
Абе да попитам преди 3 седмици
редактора на сайта: тази публикация защо е сложена в рубриката "Свободно време"? Това не е ли политическа новина? Ако идеята е, че старото пони на Урсула е било убито от вълци, можеше да съобщите за това в сайт за домашни любимци. Но щом "висшият началник на ЕС отвори мощен политически дебат" заради загубата на понито си, темата вече минава на друго ниво. Някак не върви да си запълваме свободното време с нея.
50
0
 
9
 
! Отговори
До 29 преди 3 седмици
"Недай си боже мъжа й да я зареже, сигурно ще иска да разкара всички мъже от съюза." --------------- Не се тревожи, няма да я зареже. Имат общ бизнес за милиарди и тя му осигурява средства от ЕС да си върти бизнеса и му прави политически "чадър" за измамите. Обвързани са, "докато см.ър.тта ги раздели", както се казва в романтичните филми.
49
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ТояУродливБоклук си управлява Европа като нейна бащиния. Няма ли кой да я разследва за престъпления с/у човечеството с ваксините и мъжа й? Сега вълците й виновни щото й били изяли понито. Как може да се отърве Европа от тая САТАНА?!
48
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Е тя даде прекалено правомощия на зелените, пищящи за запазване на влечуги и хищници, а др животни и диви, и питомни никой не ги жали докато горкото пони не пострада.:))
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не е виновата Урсула, просто германците не обичат хищници,и затова от близо 200 години нямат мечки!Е,като изключим през 2006год.,когато мечока Бруно има наглоста от Италия през Австрия да нахлуе в Бавария. Разбира се тамошните ловджий не се церемонят и успяха бързо да отстрелят Бруно, за успокоение на пчелари и стоковъди.
46
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Вакумът е гъста субстанция в сравнение със съдържанието на Урсулината глава .
45
1
 
13
 
! Отговори
Помля половин Европа преди 3 седмици
Тая отмъстителна бабичка помля половин Европа с милиардите иглици, които накупи с наши пари. И после избоде де що има матрял. Сега масово изтляват и падат милиони. Ама тая никой не я търси за нищо. Недосегаема. И за капак, никой никога не е гласувал за нея. Това ако не е тоталитаризъм здраве му кажи.
44
1
 
7
 
! Отговори
anonimen преди 3 седмици
Вълците изяли Фон Дер Лайен? Хъм, идея е, идея е....
43
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Велика жена!!! Донесла толкова благо на цяла Европа.
42
0
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 3 седмици
Подозирам, че на някой животновъд му е писнало до козираката и лееекинко е осигурил достъп на Вълчо до понито. Сега вълците да наръгат и детето й (не й го пожелавам наистина) и да виидте как бързо ще си дойдат нещата по местата
41
0
 
5
 
! Отговори
Тя преди 3 седмици
Ще е следващата! Да си прочете сама заупокоя, щото никой няма да го направи. И като я споменават хората ще е с "Господи, не й прощавай!"
40
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 51.... Бедните гладни животинки не са я познали .. Явно са объркали понито с нея..
39
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Сега разбрахте ли гейвроатлантици, животът ви не значи повече от на понитата на елита от ЦК на ЕС
38
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Този прилеп малко хваща окото .... ама малко
37
0
 
7
 
! Отговори
Тези преди 3 седмици
Алфа Вълците не умират , те отиват в ада за да се прегрупират, утсуляка да се приготви са реванш . понитУ , предполагам че е било със шарена опашка с цветовете на дъгата
36
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
КОЛКО ПО ДОБРЕ ЩЕШЕ ДА Е СЕГА ЕВРОПА АКО ВЪЛЦИТЕ БЯХА ИЗЯЛИ ФОН ДЕР ЛАИНЕН