Терзиев: Половината от изсечените дървета на "Опълченска" не са ценни

Кметът даде уверение, че ще бъдат посадени големи дървета
10 сеп 2024 13:21, Елка Василева
247
Терзиев: Половината от изсечените дървета на "Опълченска" не са ценни
Снимка: архив, БГНЕС

Половината от изсечените дървета на ул. "Опълченска" са инвазивни видове, не са ценни. Столичната община ще засади 50 нови дървета по улицата и още 53 дървета в района на ремонта. Това заяви кметът на София Васил Терзиев, който коментира пред журналисти темата за ремонта на ул. "Опълченска".

Още по темата
Първият етап от цялостната реконструкция на ул. “Опълченска“ от кръстовището с бул. “Сливница“ до бул. “Тодор Александров“ започна на 18 юли тази година. Целият ремонт трябва да приключи до март 2025 година. Проектът предвижда премахването на 39 дървета, което започна на 4 септември под полицейска охрана. Граждани седмици наред протестираха срещу реализирането на проекта, който предвижда реконструкция на инженерната инфраструктура - нова канализация, изграждане на нови тръбни мрежи и водопроводни клонове, както и подмяна на електроразпределителната мрежа.

Има проект, който включва изграждане на нова канализация, която няма как да се реализира под корените на дърветата, подчерта Васил Терзиев. Той каза, че решението за изсичането на дърветата е взето от предишното управление на Столичната община, а не от него.

Кметът даде уверение, че ще бъдат посадени големи дървета. Не е вярно, че не ни вълнува зеленината в града. Вижда се от данните колко залесявания са направи и колко големи дървета са засадени, повече отколкото в предишни години, каза столичният кмет.

Полагаме много грижи за зелената система и заедно с отпадъците двете теми са приоритетни за общината, каза Терзиев. Това, че в този проект се налага да се вземе трудното решение да се отрежат дърветата, за да се изгради модерна канализация и да минат тръбите на всичките комунални дружества, не значи, че сме го взели с лека ръка, каза посочи Васил Терзиев. За нас всяко едно дърво е ценност, затова ще продължаваме активно да садим дърветата и София да продължава да бъде един зелен град, което е една от най-големите ценности и богатства на нашия град заедно с водите и Витоша, посочи столичният кмет, цитиран от БТА.

Според него с темата за "Опълченска" се влиза в пореден предизборен епизод, в който всяко нещо ще се изопачава, а фактите ще се нагласяват, както е удобно на някого. Същите протестиращи, които преди протестираха на "Патриарха", после се появиха на "Опълченска". Изведнъж си смениха адресната регистрация, каза Терзиев. Той е на мнение, че темите отново ще придобиват политически привкус.

Кметът Терзиев коментира темата за ремонта на ул. "Опълченска" по време на проверка на дейностите по почистване на река Слатинска между ул. "Иван Салимански" и бул. "Ботевградско шосе".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


247
Още от София
Засиленото търсене на имоти е заради присъединяването ни към еврозоната
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Плешьонек, теб аджеба те питат защо изсече ценните а покрай тях и неценните дървете бе другарю ръководител Кметски
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А ти от къде знаеш че са фиданки?
26
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нали не Ви застрояват блокове, както го направиха в Младост 3! Там изсекоха над 100 дървета! Земята беше собственост на Военните! Това стана когато Фандъкова беше на власт и Каракачанов беше шеф на Военното Министерство! Продадоха земята и построиха блокове и частен паркинг! Цената в тези блокове е по 3000 евро на квадратен метър! Никой не засади дървета! Фандъкова предизборно беше обещала парк за хората от Младост 3 там! Защо нито една медия не направи проверка на случая?
25
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Потомък на двама партизански командири и гинирали от Държавна сигурност, НИТО ГЛАС ЗА ППДБ - ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ, КОМУНИСТИ, ФАШИСТИ, БОЯДЖИИ И КАРИЕРИСТИ-ПРОСТАЦИ.
24
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Мааа ти deeeeeba peeeras...... Зимата като падна големия сняг, заради един счупен клон отсякохте 40годишен дъб.... Я си евввви мамммммата пенннндееел долллллен!!!!!
23
1
 
4
 
! Отговори
Ланселот преди 1 седмица
Ама българите сме големи мрънkaлници :D . Ако работехме толкова колкото мрънkaхме щяхме да сме богати и уредени :)
22
0
 
16
 
! Отговори
яоао преди 1 седмица
ми то и Терзиев е инвазивен вид за София, ама за съжаление не можем да се оттървем от тия вече 80 години...
21
1
 
12
 
! Отговори
Анти тяло преди 1 седмица
Половината от Кмета Терзиев не е ценна... да се отстрани някак...!!
20
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Те и 100% от общинарите не са ценни, ама не ви ***
19
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Залесяването не се мери в бройка а в площ на зелената корона. 39 израснали дървета имат по-голяма зелена площ от 100 фиданки. Ако иска Васко може да ми даде 39 лв, а аз в замяна ще му дам 100 стотинки. Същата работа е.
18
0
 
17
 
! Отговори
хаха преди 1 седмица
Значи другата половина са ценни.
17
0
 
18
 
! Отговори
А другата половина!? преди 1 седмица
Тогава другата половина са били ценни. А това не е ли признание в груба небрежност и безстопанственост лично от кмета на София?
16
5
 
5
 
! Отговори
blagodaren преди 1 седмица
Изсекоха горите в БГ, в Рила и Витоша парк,ама видиш ли петте дървета на Опълченска са много важни за :)
15
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
100 дървета са повече от 40. Старите дървета трябва да се изсичат след време, защото са опасни! Проблем при изсичането на дърветата е ако не се засаждат нови! В случая засаждат двойно повече! Освен това условията ще бъдат по-добри! Не може да протестираш когато получаваш в повече! Това е абсурдно! На нас в Младост 3 до метростанцията, Фандъкова ни обеща парк, но вместо това продадоха земята и сега имаме три блока и частен паркинг! С помощта на Каракачанаката от ВМРО!
14
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Бойко....не вместо дървета ще засеят тикви.
13
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не го гаресвам този,но специално с дърветата е голямо мрънкане от всички. Ако не ги изсекат и почнат да падат общината е виновна. Ако ги секат пак е мрънкате що ги махат. Няма угодия
12
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
а другата половина?
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тези клоуни, мутри, прасета и чалгари също не са ценни. Защо не ги махнете и всичките тях, вместо да ги избирате да ви управляват? Те са по-големи *** от дърветата, за какво са ви в София?
10
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Правилно, трябва да се засадят нови.
9
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Оценката я дава природата не хората