Почва се! Погват майки, неваксинирали децата си в Пловдив

Лекари плашат, че малките няма да влязат в чужди вузове
Обновена: 29 апр 2018 21:43 | 29 апр 2018 21:30, Петя Славова
236
Почва се! Погват майки, неваксинирали децата си в Пловдив
Снимка: Reuters

Глоби от 50 до 100 лв грозят 40 майки, които са отказали задължителни имунизации на децата си.Преди да се наложат санкциите, до родителките ще бъдат изпратени писма с обратна разписка да се явят в РЗИ за разговор.

Това бе оповестено на работна среща в здравната инспекция в Пловдив, на която присъстваха представители на пациентски и ромски организации и на общината, пише "24 часа".

"Практиката ни е да провеждаме срещи със семействата, за да се опитаме да ги убедим в необходимостта от ваксините. Благодарение на тях смъртността от инфекциозни заболявания у нас е спаднала рязко", обясни д-р Петринка Крачанова от РЗИ. И даде пример с детския паралич, от който има само единични случаи след 1958 г., когато е започнала имунизацията срещу него.

"Много образовани майки се подвеждат от форуми и отхвърлят ваксините, рискувайки здравето на децата си. Обжалват глобите в административния съд не заради размера им, който е нисък, а защото приемат за своя кауза войната срещу имунизациите", посочи д-р Крачанова.

Такъв бил случаят със съпруга на бивш летец от карловското село Иван Вазово, на чиито 5 деца не са поставени никакви ваксини. Жената е оспорвала в съда всички санкции от РЗИ. По думите на д-р Крачанова в момента имало яростна съпротива срещу тривалентната ваксина против морбили, паротит и рубеола.

В социалните мрежи се бълвала невярна информация, че препаратът отключвал аутизъм или множествена склероза. Истинска истерия се е разразила в интернет и срещу реимунизацията срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиеомиелит при 6-годишните.

"Ако не се направи, децата няма да бъдат предпазени от тези тежки инфекции", категоричен е директорът на РЗИ-Пловдив д-р Ваня Манчева. Тя добави, че вузовете в чужбина не приемат наши студенти без имунизационен паспорт. Документът се изисква и при по-дълго пребиваване зад граница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
12
 
8
 
! Отговори
Вяра преди 6 години
До АнонименНикой не ми плаща. Нито искам да промотирам ваксините. Просто искам да влея малко акъл в тези хора, ама явно е кауза пердута. Това засяга не само вашите неимунизирани деца, но и нашите.Нашето общество. Ама за какво ли се опитвам?! То или имаш сиво вещество или нямаш....
143
0
 
1
 
! Отговори
bai_jordan преди 6 години
https://actualno/health/prof-luk-montanie-aluminijat-vyv-vaksinite-prichinjava-autizym-news_641219.htmlЕто интервюто на Светослав Иванов с Люк Монтание...
142
10
 
10
 
! Отговори
Mihail Ivanov преди 6 години
Само една неграмотна майка би оставила детето си без Ваксина.. .не се лъжете от форуми и подобни статии.. идвам от Чикаго Америка и всички им слагат ваксини. Скоро сестра ми имаше детенце.. всички Ваксини задължително! Дете без ваксина в този отворен в днешно време свят е,като бомба със закъснение.!
141
8
 
6
 
! Отговори
Вяра преди 6 години
До АнонименЯвно Вие не може да четете, или пък четете без да може да вникнете в нещата.В Европа не е задължително ваксинирането, но пък е условие за влизане в детска градина и т.н. Затова казвам, че явно и в България така трябва да се направи. Ама наистина да се следи за това, Аз нямам намерение да излагам на опасност моите деца, заради такива като Вас. Не бих допуснала моето дете да контактува с неваксинирано, докато още му се развива имунитета.
140
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Вяра:Ти явно не четеш какво ти се пише- според мен това е дефект от многото ваксини които си си сложила извън задължителния паспорт.Да ти повторя, понеже ще забравиш след 3 минути- в Европа не е задължително имунизирането!!!!!Колкос тотин милиона живеят в Европа и колко в нашата "държава", отговори ти подобие на мислещо създание!.....
139
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На този етап му викам естествен подбор ...
138
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много шум, до следващата епидемия, в която ще из рат 20% от бебетата ...
137
7
 
4
 
! Отговори
Вяра преди 6 години
До АнонименДа , лошо.Защото явно, само по този начин може да се намали тази "мода" тип бг мама.То бива глупост ама чак пък толкова.Толкова много научни статии има, но нали някоя мама като каже "от ваксината се получава аутизъм" и край, всички вярват. И да умната съм, за което съм благодарна на Господ, че ми е дал ум, за да разсъждавам.Не като някоя овца да следвам стадото си.
136
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз нямам нито една ваксина ! Няма и на децата си да сложа !
135
6
 
7
 
! Отговори
bai_jordan преди 6 години
В германия и англия ваксините не са задължителни, а пожелание на родителите.
134
5
 
12
 
! Отговори
bai_jordan преди 6 години
На въпросната докторка ще кажа само да гледа интервюто на Светослав Иванов(120 минути) с професор Люк Монтание(човека се е занимавал с ваксини много повече от нея) и тогава можем пак да си говорим. Това че някой има изгода ваксините да стават все повече за да може да си прибира едни пари от фармацетвтичните компании е разбираемо. Също така е разбираемо че родителите не са съгласни да използват децата им за опитни мишки!!!
133
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Вяра: Лошо? В държавите в Европа ваксинирането не е задължително и не искат имунизационен паспорт за ВУЗ- лошо? Ти явно си най-умната на стария континент. На теб да ти сложат няколко подред 6-валентни ваксини ще е най-добре.
132
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За тези с кратката памет: нашите "медици" в Либия как без да знаят заразиха огромен брой бебета и деца със спин? А? Да Ви кажа друзя- с ваксини!
131
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Език мой, враг мой.Аз съм си ваксинирала децата в Плевен, ще ме "погнат" ли?
130
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Племенничката ми разви алергия към много неща, вследствие поставяне на 6-валентна ваксина. 11 години спазва диети и сигурно ще са за цял живот.И това е нищо на фона на другите видове ефекти/дефекти от отровите във ваксините.Евала за хуманността на идеята за ваксините, но да поставиш в организма на бебе Алуминий, Олово, Живак и т.н. отрови е повече от престъпно!
129
9
 
6
 
! Отговори
Вяра преди 6 години
До АнонименЛошо!Не само за университети трябва да го искат. Трябва наистина да го направят, като нямаш ваксини не може да посещаваш детска градина, училище, няма детски.... и така. Явно само така може да се борим с плиткоумието..
128
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изобщо не са ми искали имунизационен паспорт във ВУЗ в Австрия. Искаха само легализиран превод на дипломи и тест по немски език. Натиска за отравяне на децата на БГ е все по-голям.
127
2
 
3
 
! Отговори
Пипето преди 6 години
Нито съм ваксер нито антиваксер да е ясно, дреме ми демек... Но виждам и от двете страни на спора НЕмислещи хора.. Тъпотията няма ваксерска ориентация :) Само по един пример: Ваксер - едно врем мрели децата много сега заради ваксините не мрели.. ЕДНО времр всички са били *** пичовете и са живяли в условия на петзвезден хотел, ама тва няма значение нали... Антиваксер - имало радиокативни елемнти - ами има - ама кой да е учил физика и да разбира термина :) Ай със здраве и не се пенявете толкоз
126
13
 
11
 
! Отговори
Вяра преди 6 години
Направо се чудя , как може родители да не ваксинират децата си, знаейки какво може да се случи.Хайде те не мислят за обществото, но собствените си деца да обречеш на смърт , но го разбирам.А най-обичам като не го ваксинират и то не се разболее да казват "Ето моето дете си е здраво без ваксини."Мили родители ограмотете се!Вашето дете все още е здраво благодарение на колективния имунитет,който го създават ваксинираните хора.Лично аз няма да позволя моето ваксинирано дете да е в контакт с вашето!
125
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що бе оставете ги не ваксинирани, като почнат да измират ще им дойде акъла в главата.