Време за рекорди: Очакват се 44°C следващите дни

Гореща вълна обхваща Балканите, в София и Тирана ще е най-хладно
11 юли 2024 11:08, Анисия Иванова
13
Време за рекорди: Очакват се 44°C следващите дни
Снимка: Bulgaria ON AIR

По Южното Черноморие температурата на морската вода е около 27 градуса, по Северното - 26, което е достатъчно за комфорт по крайбрежието, заяви синоптикът Петър Янков пред "България сутрин".

Прогнозата му показва, че температурите у нас ще продължават да се повишават.

"Времето за рекорди настъпва през следващата седмица - вторник и сряда. София и Тирана ще се състезават за най-ниски температури на Балканите - 36-37 градуса, най-топлата балканска столица ще е Скопие с 43 градуса", заяви Янков.

В ефира на Bulgaria ON AIR синоптикът уточни, че горещата вълна, която се задава, ще подобри температурни рекорди в някои градове у нас.

"Сигурно ще се подобрят рекордите от най-близката най-топла година - 2007, когато в столицата бяха измерени 40 градуса. Ще се изравнят рекордите в Плевен и Пловдив - 43 градуса, в Сандански се очакват 44 градуса. От втората половина на седмицата се очакват разхладителни валежи в Северна България и понижение на температурите с 3-5 градуса", поясни синоптикът.

Пролетни ще са температурите в планинските ни курорти - около 24-25 градуса при 1200-1300 метра.

Не по-различна е картата с температурите в Гърция. В Атина се очаква да падне рекорд от 1910 г., когато са измерени 41 градуса.

Петър Янков апелира хората в сухото и горещо време да бъдат предпазливи да не предизвикат пожар с изхвърляне на фасове и палене на огън.

"Тези, които пътуват продължително и включват климатиците, за да не се получават температурни шокове, температурата на климатика трябва да е 21-22 градуса, с около 10 градуса разлика с температурата навън", препоръча Янков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от Страната
От ГЕРБ настояват за забрана на бездимните цигари
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
tonyt преди 2 седмици
Специално за Атина 51 не 41 печатна грешка 4 е до 5 случва се. Иначе няма логика.
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 6:Тук си е екстра.В държавите,които спомена така вали,че си е направо наводнение.По-добре,че ни заобикалят обшаците.Напоследък и не пръскатЖалко.Ставаха хубави гърмотевици,защото съдържаше метални частици,които наелектризирваха въздуха.При 50 градуса дали ще се стопи статуята на Лилит,която е в центъра на София и е без очи?
7
0
 
7
 
! Отговори
FMC преди 2 седмици
Абе не знам какво ще е времето, но в момента термометърът на работното ми място показва 37 градуса. Боли ме оная работа колко ще е някъде си, след като за нас няма кой да помисли.
6
2
 
6
 
! Отговори
Пустиня с пустиняци преди 2 седмици
Хаарп в действие. Вижте валежите как заобикалят страната . Вали в румъния турция сърбия македония . Че и е гърция. Тука става пустиня. В африка 25-32 градуса. Циклон със суперклетка докара от баку обилни валежи до бурса и подле на исток в турция.
5
4
 
9
 
! Отговори
Съмнения преди 2 седмици
Пухлупак,тенджера ;казано каквото искате го наречете,то си има име .Пръскането с алуминиев карбоно сулфит са частици в облаците при нагряване от ултравиолетовото лъчение се затоплят ,направят и остават дълго като проводник на температура получава се парников ефект,с допълниние сателитите отразяват светлината и ефекта е постоянен.
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Вън е 40 на 30 ли да я настроя
3
17
 
6
 
! Отговори
Герберка от Филибела преди 2 седмици
Ку ще 100 градуса да стане, аз имам климатиче;))) европейка съм и знай, климатика там ми духа, дето мъж скоро не е лял!
2
0
 
46
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 седмици
За първи път намирам в градината паднали птици от топлинен удар. Дадох им вода ..и ги сложих на сянка... Нещо необичайно става.
1
1
 
21
 
! Отговори
Оня преди 2 седмици
21-22 градуса е доста далеч от само с 10 надолу от това което е навън. Кой обърка, Петър Янков или текстредактора?