"Всичко лумна" - разказът на хора, загубили дома си в пожара в село Воден

„Защо не пуснаха една пожарна да гаси“
Обновена: 18 юли 2024 08:39 | 18 юли 2024 08:33, Елка Василева
85
"Всичко лумна" - разказът на хора, загубили дома си в пожара в село Воден
Кадър: bTV

Около 200 души остават на терен в борбата с големия пожар в село Воден. Пожарникари, горски служители, жандармерия, военнослужещи, тежка техника и военен хеликоптер се включиха в гасенето на огъня, който изпепели около 35 къщи.

Още по темата
Всички близо 500 жители на селото бяха евакуирани. Към момента не е ясно на каква площ се е разгърнал пожарът който застрашава и две съседни села - Крайново и Шарково.

Калинка е изгубила дома си в пламъците.

„Какво да кажа – не знам. Виждам, че вече пламъците идват към нас. Наближаваше. Докато ме изкарат полицаите, пламъците влязоха. Всичко лумна. Викат, крещят да излизам, защото ще изгоря. Изкараха ме, свалиха ме на центъра“, каза Калинка пред bTV.

 „Докато гореше, нямаше една пожарна. Защо не пуснаха една пожарна да гаси. Аз съм на 66 години и в тази къща съм родена. Днес тя изгоря“, посочи тя.
 
Дъщеря ѝ Даниела добави, че съпругът ѝ е отишъл до къщата, но покривът вече е горял.

С наближаващия огън директорът на дома за стари хора във Воден Златка Янева започва евакуацията му. Изведени са 29 души. Много от тях са трудноподвижни. Докато всичко това се случва, къщата на Златка също изгаря в пожара.

„Поисках полиция от началника на Елхово. Отказаха ми. Къщата ми изгоря. Няма къде да живея. След като нямам дом, няма как да продължа да работя в дома за стари хора“, посочи тя.
Токът в селото е бил спрян, а с него и помпата, която е осигурявала водата към горната част на селото. В този район са и най-големите поражения.  

„В селото нямаше вода. В цистерните нямаше вода. Доброволците бяха спирани. Да спреш здрави и прави мъже, които искат да си спасят къщите…“, каза Иван, който е бил един от доброволците в гасенето.

Задушаваща миризма, пепелища, изгорели къщи - такава е картината в ямболското село Воден ден след огромния пожар. Димът го няма, но хората описват случилото се като кошмар.

"Червено небето. Почна да идва отгоре. Като лумна, като почна да пука – такъв страшен дим беше! Полицаите ни измъкнаха от къщите."

"Около нас всичко е изгоряло. Няма какво да гори вече."

"Сухо е. Отнякъде е тръгнало. Не е от селото пожарът."

"За 10 минути изгоря като факел. Тази вечер сме под звездите."

"Всичко, което сме събирали 40 години, е пепел."

"Половината село е изгоряло. Няма живот вече в това село", казаха хора от село Воден пред БНР.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
0
 
! Отговори
Банкеръ преди 1 месец
Всеки Пожарникар знае,че превенцията е по важна от самото гасене.Фнимателен поглед показва,че превенция,като косене и изправяне липсва ама реването сега е до Господ.
63
0
 
2
 
! Отговори
Зеленски преди 1 месец
Трябва ви техника за борба с пожарите? Имам оферта за вас, драги приятели българи! Ще ви дам на изгодна цена 100 български БТР-а. Е, вие ми ги дадохте за без пари, но и аз трябва да оцелявам. К'во да се прави, това е живота.
62
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Костадинов като каза от парламентарната трибуна преди няколко месеца че БТР-те ни преди да ги подарим на фашисткия наркоман ще са ни нужни в кризисни ситуации , 80% от депутатите му се смееха. Що не се смеят сега скааапаняците? Що сега вият на умряло че нямало високопроходима техника?
61
0
 
0
 
! Отговори
селянката преди 1 месец
До НострадамуВъв ВРЗ "Хан Крум" град Търговище има верижна техника приспособена за гасене на пожари . Така стои на склад. При такива големи пожари нито веднъж не я изкараха
60
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре де толкова ли е трудно да си поддържат растителността около къщите за да не се случват такива неща...
59
1
 
5
 
! Отговори
Да попитам: преди 1 месец
Само аз ли си мисля,че този огнен ад не е никак случаен? Бодрящките твърдения на безглавчев,че критична ситуация няма,че всичко е овладяно,че няма да искаме помощ,защото не е необходимо и пълното безхаберие на управниците навеждат на зловещия извод,че е в действие сатанинския план за пълното унищожение на държавата ни! Безродниците,които ни управляват изпълняват заповедите на господарите си да освободят територията,за да си пльоснат базите тук и да се перчат на Русия!
58
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На нас война не ни трябва, ние сами ще се затрием.Случващото се е представителна извадка за състоянието на институциите в държавата.
57
0
 
9
 
! Отговори
Това е Безхаберие преди 1 месец
В селото нямаше вода. В цистерните нямаше вода. Доброволците бяха спирани. Да спреш здрави и прави мъже, които искат да си спасят къщите, каза Иван, който е бил един от доброволците в гасенето.
56
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До 61 - Бежанците не ги държат по курорти с години, а са доволни, че не хвърчат снаряди, дронове и ракети над главите им и ги настаняват в бежански лагери. И се хващат само да си оправят живота, а не да седят целогодишно на курорт и чужда издръжка..
55
3
 
0
 
! Отговори
Еееееей преди 1 месец
До Анонимен 61Рушлямския *** - ТИ КАКВО НАПРАВИ ВЕ, *** ?!?! ПОНЕ ЕДИН ПЪТ В МИЗЕРНИЯ СИ ЖИВОТ ПОМОГНАЛ ЛИ СИ НА НЯКОГО, ИЛИ ВСЕ ДРУГИТЕ СА ТИ БИЛИ ДЛЪЖНИ???
54
12
 
2
 
! Отговори
До 61 преди 1 месец
Защото тези хора са си в държавата и могат да работят. Украинците са бежанци от война, освен това не ги настанява българската държава на хотели по Черноморието, а сметката се плаща от ЕС.
53
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо сега държавата не настани хората без къщи в черноморските хотели? Те ли са по-зле или украинците с котки и кучета са по-зле? А къде са помощите за тези хора или само украинците се нуждаят от дарения?
52
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До голям театър - Верно си голЕм театър, от коя държава пишеш, щото в нашата такива неща не се случват. По карловско след наводненията още седят хората в невъзможни за живеене каравани и къщите им са пипнати, само на тези, дето са успели някак сами да се справят. Дала държавата нови къщи, да, да, ама не!
51
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В американските бази има въртолети и лекари, защо не помогнаха на хората от селото????
50
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В американските бази има водни оръдия, тежки машини и здрави мъже! Защо всичко това седи на българска територия, ако не могат да загасят един пожар?
49
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много ни помогнаха американските бази!
48
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 33 - Организирали честни избори.........Честни избори с нечестни политици! Факири да са, пак няма да го направят. Докато не влязат читави и кадърни хора в политиката, промяна няма да има, все това ще е, ако ще и всеки месец да ходим да ги избираме тия.
47
6
 
10
 
! Отговори
Лудото Ленче преди 1 месец
Такова нещо по времето на " лошия социализъм " бе невъзможно да се случи !!! Тогава имахме държава и всичко в нея функционираше на 100%-та !!! Пожарната бе пожарна и армията помагаше ,когато е нужно и бе истинска армия и хората бяха истински и можеха всичко !!! Сега няма държава а само остатъци от минала такава и едни хиени които дооглозгват каквото е останало !!! Никой не го е грижа за обикновения човек !!! Това бил " новият ни цивилизационен избор" !???!
46
16
 
2
 
! Отговори
голям театър преди 1 месец
голямо чудо,тия дето толкова реват що не кажат още колко къщи имат,или и те не знаят точния им брой,освен това държавата още утре ще им даде чисто нови безплатни къщи,както винаги става след пожар,наводнение или друго бедствие
45
4
 
8
 
! Отговори
Високо преди 1 месец
Продължаваме Промяната!