Безводие: 3 села в община Павликени обявиха бедствено положение

В Ямболско обстановката също е критична
19 авг 2024 22:48, Красимир Ангелов
21
Безводие: 3 села в община Павликени обявиха бедствено положение
Снимка: БГНЕС

Бедствено положение за неопределено време на територията на селата Димча, Сломер и Лесичери обяви кметът на Павликени инж. Емануил Манолов в официалната си страница във Facebook.

Решението е взето на днешното заседание на Общинския щаб по проблемите с водоснабдяването, поради възникналите проблеми и недостига на питейна вода за населението в трите населени места, посочва кмeтът.

Със своя заповед инж. Манолов нареди физическите лица, юридическите лица и едноличните търговци да съдействат, съгласно разпоредбите на глава ІV от Закона за защита при бедствия и да предоставят помощ в съответствие с възможностите им. Компетентните държавни органи, институции и други структури да оказват пълно съдействие на Община Павликени и Общинския щаб за изпълнение на План за защита при бедствия. При необходимост да бъдат ангажирани допълнителни сили и средства за провеждане на неотложни аварийни дейности.

Кметовете и кметските наместници на засегнатите населени места, съгласувано със служители на ВиК „Йовковци“ – Велико Търново, трябва да определят водоизточник за обезпечаване нуждите на Регионалната служба "Пожарна безопасност и дащита на населението" – Павликени, както и за снабдяването на населението с вода за битови нужди и за нуждите на животновъдите. Те са длъжни да създадат организация за обезпечаване дейността по водоснабдяване на населението с резервни водоноски от земеделски кооперации и други, разполагащи с подобни съоръжения.

Както е известно, в началото на месец юли жители на павликенското село Караисен излязоха на протест заради липсата на вода, а преди дни безводието в село Димча стана повод за среща, свикана и водена от областния управител на Велико Търново Ивайло Здравков.  

Заради засушаването, населени места и в област Ямбол са изправени пред водна криза и изпитват трайни проблеми с водоснабдяването. Към днешна дата с режим на водата са 11 села, в десетки други е регистриран занижен дебит на водоизточниците, съобщи за БТА управителят на Водоснабдяване и канализация (ВиК) Ямбол Христина Микуцева.

Най-сериозна остава ситуацията в граничните общини Елхово и Болярово, както и в Стралджа, където е в сила частично бедствено положение от 17 юли насам.

Проблемите в региона продължават вече трети месец, като произтичат от високите температури и липсата на дъждове, което води до намаляване на дебита на голяма част от водоизточниците, посочи управителят на ВиК – Ямбол.

Заради безводието в община Стралджа повече от месец е в сила частично бедствено положение, засягащо 20 от общо 22 населени места, припомня БТА. То бе въведено първоначално със заповед на кмета от 17 юли, а след това удължено до 24 август след съгласуване с областния управител. Към днешна дата на воден режим са селата Александрово, Поляна, Джинот и Иречеково. Намален дебит на водата се наблюдава още в Люлин, Палаузово, Първенец, Правдино и Недялско, каза още управителят на водоснабдителното дружество.

В четири села на община Елхово за питейните нужди на хората се осигуряват водоноски. В село Бояново кризата с водата е още от края на месец май.  И до момента там е в сила режим 12 часа подаване на вода, 12 часа – без вода. В с. Стройно режимът е на по 48 часа. Заради липса на вода във водоемите, кризата засяга също с. Голям Дервент и частично с. Раздел. И в четирите населени места на община Елхово е осигурено алтернативно водоснабдяване с водоноски.

Още за безводието в страната вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от Страната
Пожар пламна край зоопарк и бензиностанция до Бургас
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
1
 
! Отговори
Еврогейец преди 3 седмици
Като няма вода,пийте бира!
14
1
 
4
 
! Отговори
Комунист-Ленинец преди 3 седмици
Демонокрация-дива и уродлива...Ще плачете за социализма...
13
1
 
2
 
! Отговори
Чашков с пудела преди 3 седмици
пудела пие водица...а аз шотландска огнена 12 годишна...
12
1
 
4
 
! Отговори
Мавродийката преди 3 седмици
Важното е, че Другарят Вълк си купи яхта за 6 милиона с парички на ББР!
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
С кметовете от герб е така.
10
2
 
5
 
! Отговори
Най-глупавото племе преди 3 седмици
на света е българското, защото народ няма от както руснаците са освободили тази територия! Колкото и да е неприятно, но е така, а и истината боли! Докато всеки определя поведението си - на мен ми е добре и другото не ме интересува ще става по зле! Нарича се гражданска отговорност! Има нации, които учат само чрез болка - запознайте се сами! Павловския рефлекс важи най вече за животните - специално кучета! Тия по селата да приключват по-бързо, защото гласуват както старейшината, особено по Родопи
9
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Иха. Ние бедстваме в трънско 4-та година без капка вода
8
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
То Плевен и Ловеч нямат вода, те ми пишат за някви села. България е в тотална кома! Два областни града са напълно унищожени и без вода! С какви очи ще ходите да правите предизборна кампания???
7
3
 
5
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 3 седмици
У наше селу вода не пием. Ша ни ръждясат червата бря? Амиии!
6
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Еми така е... ЕДно време по лошия комунизъм се строиха язовири. Добре че са се строили тогава, че ако не бяха... Не села, а градове с хилядно население щяха да са на режим. Колко язовира са построени през 30 и кусур години демокрация??? Нула! Чета онзи ден воден режим в Тетевен. Че Тетевен е в планината бе, толкова ли няма откъде да се хванат водоизточници??? Ако на някой му пука изобщо де, нали си получават депутатските заплати, какво толкова.
5
2
 
4
 
! Отговори
Мария-Антоанета преди 3 седмици
Като нямат вода, да пият ракия.
4
2
 
8
 
! Отговори
героги харизанов преди 3 седмици
Шеф на напоителни системи преди беше Гошко Харизанов от герб. Гошко наряза едни тръби и ги даде за скрап, открадна едни пари за язовири и даде за чекмеджето. Сега Гошко Харизанов се появява по телевизиите и се прави на ибрик на Боко. За награда Гошко Харизанов има нов бизнес и плаща 140лв наем за два декара общински имот с договор за 20 години.
3
1
 
10
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 3 седмици
Спокойно. В началото ша ви е кофти после ша свикнете. Като навремето прехода към пазарна икономика бря.
2
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Пеевски и Калинчо милиционера да пикат у ряката, тяхната е безценна и е по-добра от вода!
1
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Във всички колонии на САЩ си има проблеми с водата.Чакаме сега тигровите комари на Бил Гейтс и да ни спрат тока,за да си заприличаме на Африка номер 2.Вече си ни превърнаха от износител на ток във вносител и от държава,богата на извори в безводна пустиня.Пясък от Египет кога ще почнем да внасяме?