Русия обвини Украйна, че е открила втори фронт в Африка

Подкрепяла терористични групи в държави, приятелски на Москва
7 авг 2024 14:30, Елка Василева
318
Русия обвини Украйна, че е открила втори фронт в Африка
Снимка: архив, БГНЕС

Русия обвини Украйна, че открива "втори фронт" в Африка, като подкрепя "терористични групировки" - няколко дни след като руски наемници от "Вагнер" и малийската армия претърпяха тежки загуби от бунтовниците в Северно Мали, предаде Франс прес.

Още по темата
"Неспособен да победи Русия на бойното поле, престъпният режим на (украинския президент Володимир) Зеленски е решил да открие "втори фронт" в Африка и подкрепя терористични групи в приятелски на Москва държави на континента", заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от РИА Новости.

Коментарите на говорителката идват повече от седмица след нападение в Мали, при което според бунтовниците са били убити десетки бойци на "Вагнер" и малийски войници.

Анализаторите са единодушни, че това е най-тежкото поражение, претърпяно от групировката "Вагнер" в Африка в една отделна битка, посочва АФП.

След тези безпрецедентни събития служителят на украинското военно разузнаване Андрий Юсов намекна, че Киев е предоставил информация на бунтовниците, за да може да извършат нападението си.

Тези изказвания предизвикаха гнева на малийските власти, които обвиниха Юсов, че е "признал участието на Украйна в едно страхливо, коварно и варварско нападение". Бамако обвини Киев в "подкрепа на международния тероризъм".

Впоследствие в неделя Мали обяви, че прекъсва дипломатическите си отношения с Украйна, последвана вчера от Нигер - другата държава, която се сближи с Русия след идването на власт на военни хунти, враждебни на западните държави.

Киев изрази съжаление за "прибързаното" решение на Бамако, като заяви, че "безусловно се придържа към нормите на международното право" и "категорично отхвърля обвиненията на преходното правителство на Мали".

През 2022 г. хунтата на Мали скъса с дългогодишния си съюз с Франция и нейните европейски партньори, като се обърна към Русия за военна и политическа подкрепа, отбелязва АФП. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


318
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
0
 
3
 
! Отговори
статията пропуска преди 1 месец
след случката с колоната и вагнеровците авиацията поизравнява терена на близките градове за по-добра видимост с което дава зелена светлина тъмните терористи да мигрират на табуни което го има на доста клипчета.
161
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вагнер най-добре да дадат кръгом към Кремъл да довършат започнатото от Пригожин. Къв го дирят в Африка все едно блатото не е в третия свят
160
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бог мрази русофилите
159
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бамако,Мали: Бойци на Таурегите организираха засада на група 'Вагнер' и избиха най малко 63-70 души от тях с минимална загуба на едва 3 души Тауреги.
158
1
 
5
 
! Отговори
до 169 преди 1 месец
Искам да кажа, че Контранастъплението са сеирджии, които подкрепят Путин, но не им стиска да отидат да се бият в Украйна.
157
1
 
5
 
! Отговори
курската дъга преди 1 месец
е истинска класика! Нацистите там винаги скачат с двата крака! :)
156
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тази статия можем да приемем както признание за случилият се в Мали Груз 200, и якия пердах който изядоха Вагнеровците.И още ще ядат, те си знаят
155
3
 
8
 
! Отговори
Историка преди 1 месец
Спукана им е работата на руските терористи!
154
5
 
3
 
! Отговори
не звучи на обвинени преди 1 месец
Звучи ми като констатация а не като обвинвние. А иначе урките сами се похвалиха че тренират терористи.
153
8
 
6
 
! Отговори
до Днес.Ру преди 1 месец
В Белгородста област не се случва нищо. В Курска област са навлезли 2-3 батальона на ВСУ. Навлизането им е спряно, половината са избити. Край границата се навъртат още 2-3 000 укри и чакат да видят какво ще стане. Междувременно са под обстрел. Това е сводката засега. Ти чакай да паднат Белгород и Суджа, пък ако искаш, отивай на място да помагаш.
152
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен"Контранастъплението - доброволци на фронтовата линия в Украйна (ако сте мъже)." , искаш да кажеш, не ако са мъже, а ако са луди да влязат в месомелачката!
151
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Франция излиза от НАТО.
150
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
$2700 за унция Goldman Sachs потвърди прогнозата си за по високи цени на златото, Bloomberg.
149
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Златото може да се превърне в буфер срещу геополитически сътресения, включително страх от държавния дълг на САЩ, войни и търговски мита", заяви Goldman Sachs
148
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
решетниковците във форума следят ли действията край Курск?
147
2
 
6
 
! Отговори
Въпрос преди 1 месец
Знае ли някой тук какво плащат на България Дънди Прешъс, които изнасят българско злато на стойност милиарди долари?
146
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Знаете ли, че в Африка вървят километри, за да си набавят вода или източват водата от боабабите, поради липса на вода и за да не умират от жажда, а чукарите и пустинята растат, но никой не им е построил водна система, освен руснаците.
145
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русофилчетата много кефят като почнат да се набират като стар Москвич, все едно нещо зависи от тях. В Москва дори не знаят, че ви има
144
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русия е в траур че не я пуснаха на педерасиядата.
143
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
какво става с рублата ? вярно ли че пред кремъл на черно се продават долари като цената за 1 долар 1:300 рубли?