Мечки убийци предизвикаха извънредно заседание на румънския парламент

Над 10 000 звяра бродят в планините, иска се да бъде разрешен ловът им
16 юли 2024 08:05, Петър Бойчев
25
Мечки убийци предизвикаха извънредно заседание на румънския парламент
Снимка БГНЕС

Камарата на депутатите на румънския парламент се събира на извънредно заседание, за да приеме допълнителни мерки в защита на населението от разрастващата се популация на кафяви мечки, съобщават румънските медии, цитирани от БТА.

Извънредната сесия бе поискана от премиера Марчел Чолаку, след като миналата седмица 19-годишно момиче беше убито от мечка в планината Бучедж.

Момичето, което е от североизточния град Яш, е било нападнато от мечката, докато е вървяло по туристически маршрут в планината. Турист, който е станал свидетел на случилото се, се обадил на 112.

Той съобщил, че е видял мечка да влачи жена към място, където не се вижда какво се случва с жертвата. От този момент екипи на жандармерията и планински спасители са предприели опити да открият жената и да ѝ окажат помощ, информира Инспекторатът на жандармерията в окръг Прахова.

По-късно е било открито тялото на издъхналото момиче.

А мечката е била убита, след като е нападнала и планинските спасители, посочва телевизия Диджи 24.

Сега в дневния ред на долната камара на румънския парламент е включен проектозакон за допълване на Закона за лова и опазването на ловностопанските райони, както и за изменение и допълнение на правителствена наредба за одобряване на методи за незабавна намеса с цел предотвратяване и борба с нападенията на кафяви мечки над хора и тяхното имущество, съобщава Аджерпрес.

Бившият министър на околната среда Танжош Барна заяви за Аджерпрес, че трагедията с младата жена в Бучедж е можело да бъде избегната, ако бе одобрен законопроект, предложен от Демократичния съюз на унгарците в Румъния, за възстановяване на лова.

"Изправени сме пред ужасна трагедия, която е можело да бъде избегната, а подобни трагедии са се случвали и в миналото. И ние просто се питаме колко още хора трябва да загинат, колко още хора трябва да бъдат осакатени, колко още хора трябва да попаднат в болница в резултат на нападения от мечки и колко още време трябва да мине, преди животът на хората да стане по-важен за целия румънски парламент, отколкото животът на една кафява мечка“, коментира Танжош Барна.

В коментар по темата премиерът Марчел Чолаку каза, че няма да се разреши свободен лов на мечки, а че "интервенции" ще има "там, където има опасност". По думите му, цитирани от  Диджи 24, мечките няма да бъдат убивани, а ще се прави селекция в опасни зони.

"Очевидно е, че човешкият живот е на първо място, но няма да бъде дадена свобода да стреляме по мечки на румънска територия, когато си поискаме. Ще се работи в райони с много висок риск", каза  Чолаку.

В Румъния живее най-голямата популация от кафяви мечки в ЕС, припомня БТА. Броят им не е актуализиран от 2013 г., но се смята, че над 6000 екземпляра, а според някои оценки дори 10 000, живеят в 30 от общо 42 окръга на страната.

Случаите на нападения не са рядкост, а в редица планински и горски райони на Румъния местното население от години настоява за решение на проблема с мечките.

През 2021 г. румънското правителство прие спешна наредба, която регламентира начините за намеса в ситуации, при които мечки достигнат района на населени места. Отстрел се предвижда, само ако има опасност за хората и тяхното имущество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Нещо подобно се случва и тук, в България. Гларуси в градовете масово нападат и избиват гълъби, които са част от Европейският съюз, и никой не предприема никакви мерки за да защити невинните жертви. Интересно къде ще се преориентират, когато приключат с гълъбите."--- Какви са тези глупости? При нас има гълъби, а наблизо са гларусите (през няколко сгради) и не виждам на никой нищо да му се е случило. Тия гларуси ги изкарахте бетер мечки-стръвници, че и по-лошо.
24
3
 
2
 
! Отговори
СТАЛИН преди 1 месец
Мечките не унищожават природата като човека , без мечки света няма да загине , с човека върви към гибел! Има човек има проблем
23
3
 
2
 
! Отговори
селянин преди 1 месец
меците имат топли кожуси и уникално вкусни лапи
22
0
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До Разликата/19 "По времето на лошия социализъм всички мечки бяха отстреляни" - само стръвниците.
21
0
 
8
 
! Отговори
До Разликата преди 1 месец
Мечките и вълците са по-малкият проблем. Има един друг защитен вид, който си знае, че дори да влезе в дома ти с цел да те ограби, ти ще бъдеш наказан, ако се опиташ да се защитиш, та дори и да се докаже, че обирджиите са извадили ножове. Тези същите блуждаят навсякъде извън населените места и дебнат къде има нещо за опоскване. Затова станаха опасни за нас дори разходките сред природата. Прекалено дълго време получаваха даром само моркова. Крайно време е за тоягата.
20
2
 
1
 
! Отговори
Като отговор на преди 1 месец
начинанието на румънския прламент, мечките също ще се съвещават и ще решат нещо. Те са умни. Преди години у нас една меца беше ударила с лапата си мъж и то така, че той беше отхвръкнал на 4 метра. Причина за тази агресия бил фактът, че нейните две мечета били на пътеката, по която вървял мъжът, нищо не подозирайки. Още на следващия ден меца и децата й бяха забелязани чак на 40 км от мястото на произшествието. Мечката много добре знае кога се е провинила пред хората и бяга, за да не я накажат.
19
3
 
2
 
! Отговори
Разликата преди 1 месец
По времето на лошия социализъм всички мечки бяха отстреляни и една част бяха вкарани в зоопарковете и цирковете да бачкат и да изкарват пари. Хората си работеха спокойно и се разхождаха в планините безопасно. А сега по времето на добрата демокрация НПО-та финансираха развъждането на диви мечки които вече свободно убиват хора и домашни животни. Планините станаха опасни за разходки. При демокрацията е така. Човешкия живот има по малка стойност от живота на мечките.
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
някой да дойде у нас да отстреля трите прасенца - буци, пуци и маркуци.
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
румънците имат проблем с мечките, а ние с шопара!
16
0
 
11
 
! Отговори
Тенгри кан преди 1 месец
По Карпатите, мечките киснат кат просяци по пътищата и шофьорите им фъргат рана през прозорците. Така мечките свикват с хората и за тях, те вече не представляват опасност, а източник на храна. Просто кат секо животно и мечката мой да бъде турена на ясла;))) Но, това води до бързото им размножаване и до недостиг на рана и понеже вече е свикнала с човека, той става нейна храна;)))
15
0
 
5
 
! Отговори
VladTepes преди 1 месец
Трябва да се преборят мечките.
14
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
мечките маркират територията си, като видиш мечешка купчинка моментално тръгваш на обратно. не е знаела и какво да прави ако излезе очи в очи с мечката. използва се в историята да се разреши избиването на мечките от разни роменски бай ганчуровци.като избиеш хищниците и популациите на останалите животни колабират.
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
туй мяа на Пеевски ве
12
0
 
5
 
! Отговори
Сайга 12 преди 1 месец
до Сталин Като стар ловец ти казвам - не рачитай на какъвто и да е спрей срещу мечка! За твое добро.
11
5
 
7
 
! Отговори
Само преди 1 месец
че румънците са по-корави от нас. Ще изтрепят мечките без да им пука от ЕС. Нали помните преди години какво направиха със скитащите кучета в Букурещ въпреки рева на Европа?
10
6
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 7 "Примерно,спокойно могат да бъдат отстреляни всички проблемни мечки." - съгласен съм. То и у нас когато популацията на про'с'таците растеше, можеше да бъдат отстреляни, но не стана и виж сега резултата: 85% некадърни и неграмотни про'с'така дет гласуват да ги командва Брюксел срещу една МРЗ
9
6
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Туй са Башаров и Петров - агенти на Путин извършващи хибридни атаки по НАТО!
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
по Витоша също има свръх популация на мечки особенно около язовир Студена и селимица но не са стръвници
7
3
 
8
 
! Отговори
Хм преди 1 месец
Какъв е смисълът даден вид да е защитен-ами ако популацията намалява или дори е застрашен.Когато популацията расте,няма нужда от защита,а само от добър регламент.Примерно,спокойно могат да бъдат отстреляни всички проблемни мечки.
6
4
 
11
 
! Отговори
до Сталин преди 1 месец
Искам да ти видя повишеното внимание и ножа в ръката при среща с мечка! Даже вземи два ножа... *** смотан!