Световният дълг вече е 315 трилиона долара, а какво следва?

Това е най-бързото нарастване на дълг след Втората световна война
28 май 2024 21:07, Инна Ангелова
422
Световният дълг вече е 315 трилиона долара, а какво следва?
Снимка: Pixabay

Въпреки работещите икономика на много държави, светът има дълг от 315 трилиона долара и той продължава да расте. Данните за стряскащите цифри са на Института по международни финанси (IIF), цитиран от CNBC

През ноастоящата година глобалният БВП е около 109,5 трилиона долара, а това е 1/3 от глобалния дълг. Това означава, че ако в момента живеят около 8,1 милиарда човека на планетата, то всеки би дължал около 39 000 долара.

Дългове на домакинствата включват ипотеки, кредитни карти и студентски дългове. В началото на 2024 г. това перо от световния дълг възлизаше на 59,1 трилиона долара. Бизнес дългът, който корпорациите използват за финансиране на своите операции и растеж, възлиза на 164,5 трилиона долара, като само финансовият сектор съставлява 70,4 трилиона долара от тази сума.

И накрая е държавният дълг, който се използва за подпомагане финансирането на обществени услуги и проекти. Той е в размер на 91,4 трилиона долара и това не е непременно.

Правейки разбивка за какво са парите - от масово средство за задоволяване на елементарни нужди, до това човек да може да си позволи образование, да си закупи автомобил или жилище, стигаме до извода, че дългът може и да не е задължително да се определя като “лош”. Той също така позволява на правителствата да имат необходимия лост за изграждане на икономиката, за социални разходи или за реагиране при кризи.

От средата на миналия век има четири големи вълни на натрупване на дългове. Първата дългова вълна е в Латинска Америка, 80-те години на миналия век, когато 16 държави от този регион бяха принудени да преструктурират своите заеми.

Началото на 21-ви век Югоизточна Азия е засегната от втората дългова вълна, а по това време Щатите и Европа поеха тежестта на третата дългова вълна. Тя е по-известна и като голямата финансова криза през 2007-ма и 2008-ма година.

В момента светът се намира в четвъртата вълна, започнала през 2010 година. Тя съвпадна и с пандемията от COVID-19. Правителствата трябваше да поемат още повече дългове, за да помогнат на бизнеса и гражданите да смекчат въздействието от блокирането на икономиките, пише БТА.

Така през 2020 година глобалният дълг нарасна до 256% от БВП. Това е най-голямото увеличение на дълга за една година от Втората световна война насам.

Пандемията обаче не само хвърли света в хаос и непредвидени разходи, но и оголи вече съществуващи проблеми. Дълговете се трупаха поне десетилетие преди това, тъй като отделни лица, компании и правителства харчеха извън възможностите си. И това несъмнено води до завадаването на въпроса: твърде много ли е дългът и неустойчив ли е той?

Могат ли икономиките да харчат още повече пари?

Япония, четвъртата по големина икономика в света, е една от най-задлъжнелите страни в света. Общият ѝ дълг възлиза на над 600% от БВП.

От друга страна, нововъзникващите икономики имат дълг от 105 трилиона долара, но съотношението дълг към БВП на развиващите се пазари достигна нов връх от 257 на сто - повишавайки общото съотношение за първи път от три години, като Китай, Индия и Мексико са с най-голям принос.

По-добрите политики и финансовите регулации удържаха широкообхватната дългова криза досега.

Многото финансови рискове, перспективата за по-силен долар или търговска война може да бъде достатъчна, за да насочи една или няколко държави към фалит.

А дали това ще се случи?
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


422
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
4
 
1
 
! Отговори
Гражданин на света преди 3 месеца
При социализма нямахме тоалетна хартия и банани, а Възраждане искат да предоговарят свободното пътуване в ЕС и да не можеме да си купувама евтини самолетни билети да живееме като граждани на света.
111
1
 
0
 
! Отговори
блицкриг преди 3 месеца
Харковският пърформанс на руската армия приключи.
110
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Никой няма да ходи в Русия, ще работим в България да направим като Русия, а жълтонасраните паветници да заминават за САЩ, за Юкей, за ЕС, да се махат, да ходят където искат.
109
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Русофилите мразят демокрацията, защото трябва да се работи.
108
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Жалката Украйна изобщо не е необходима на запада. Западната капиталистическа система рухна още 80те години, но последните 30 години живее от развала на СССР, сега капитализма умира пред очите ни, и ако не се добере то Русия, със запада е свършено. А ако победи, ще се обезпечи за дълго, и ще живее в просперитет и богатство, както живееха досега, и българите пак ще могат да ходят на гурбет на запад да слугуват и да пpocтитуират, да пращат пари на семействата в България.
107
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Те самите руснаци отдавна забриваха за сесесере, тука наще чугунени глави миришещи на пръст още им текат лигите по онова червено недоразумение. Нема такъв смех, баце!
106
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Капитализма си е много добре, и дългът не е проблем ако има някой да дава евтини ресурси да се правят големи печалби и производството и потреблението постоянно да расте и това компенсира дълга. Ама вече няма ресурси, затова запада започна войната в Украйна, за ресурсите на Русия. Капитализма има нужда от ресурсите на Русия, но не да ги купува, ами без пари, както беше от Африка, ама и те вече не дават.
105
4
 
2
 
! Отговори
Хунка преди 3 месеца
Русофилите много обичат да крадат от държавата, да не работят и да получават големи заплати. Затова обичат социализма.
104
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Само един въпрос имам към демократите в България и ако не могат да отговорят нека да млъкнат . Какво посторихте за 34 години демокрация ?
103
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако всички русофили идат в Русия да живеят, а ние българите си останем тук в Европа, ще е много по-добре. Жалко само, че русофилите не могат да идат към земният рай - Русия, защото злите натовци ги спират!
102
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Излъгаха хората , махнаха социализма , за да могат да крадат . Това продължи твърде много време 34 години .Мисля че е време да им се потърси отговоррност и да си върнем най-добрия строй завинаги . Никога България не е била по -богата ,успешна и уважавана страна от перода 1944-1989година ФАКТ !
101
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А какво става със Зелената сделка? ЕС мина ли вече на зелени енергии от вятърни мелници и слънчеви панели.
100
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Дори русофилите бягат да изкарват евраци по Европата, а не ходят към велика и просперираща Русия. Защо?
99
1
 
2
 
! Отговори
Хунка преди 3 месеца
До Анонимен--------до бавнообясняващият: НРБ имаше 4 реактора х 440мв или 1760 мв мощност. пети и шести реактор с обща мощност 2000мв, заработиха след 1991г, когато спряха първите четири.
98
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Над Русия буквално пуснаха незнам колко хиляди мегатонна атомна бомна - 18 хиляди санкции, всички компании се изнесоха от Русия, отрязани от SWIFT, взривиха газовите потоци да няма доходи валути от износ на газ, останаха без резервни части и подръжка, гражданската авиация трабваше да спре, Русия трябваше да се парализира, руснаците да излязат на улиците, да свалят Путин и тогава всички ресурси на Русия бяха на тепсия за запада, и тогава дълговете нямат значение, всичко е както преди, но нещо не се получи, а стратегията на запада беше правилна.
97
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Привет от хората построили над 3000 язовира , за да имате вода !
96
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Подарявам всичко което притежавам , само за да си върнем социализма и децата ни да живеят в този строй .Не ми трябва много защото социализма осигуряваше всичко ! Ако има революция за смяна на системата , ще съм в първите редици .
95
0
 
6
 
! Отговори
Къде са ми парите преди 3 месеца
На мен ги дължат
94
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пак бавно ще обясня заради бавно развиващи .НРБ има режим на тока , заради заводите на които им трябва енергия защото има производство и се работи на 3 смени . Сега пак бавно НРБ оставя 6 работещи блока на АЕЦ и над 40 тона злато , ако демокрацията беше добра , сега щяхме да имаме минимум 12 блкока на АЕЦ и поне 80 тона злато .
93
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Колко получава едно дете в Конго което копае колтан в мините, и после този колтан когато се превърне с компонент на смартфон колко струва? Банката печата пари от нищо, дава заем, с този заем правиш скъп 1000 долара смартфон с колтан и други компоненти за жълти стотинки и всичко е ОК парите направени от въздуха стават реални пари подкрепени с реален продукт.