Световният дълг вече е 315 трилиона долара, а какво следва?

Това е най-бързото нарастване на дълг след Втората световна война
28 май 2024 21:07, Инна Ангелова
422
Световният дълг вече е 315 трилиона долара, а какво следва?
Снимка: Pixabay

Въпреки работещите икономика на много държави, светът има дълг от 315 трилиона долара и той продължава да расте. Данните за стряскащите цифри са на Института по международни финанси (IIF), цитиран от CNBC

През ноастоящата година глобалният БВП е около 109,5 трилиона долара, а това е 1/3 от глобалния дълг. Това означава, че ако в момента живеят около 8,1 милиарда човека на планетата, то всеки би дължал около 39 000 долара.

Дългове на домакинствата включват ипотеки, кредитни карти и студентски дългове. В началото на 2024 г. това перо от световния дълг възлизаше на 59,1 трилиона долара. Бизнес дългът, който корпорациите използват за финансиране на своите операции и растеж, възлиза на 164,5 трилиона долара, като само финансовият сектор съставлява 70,4 трилиона долара от тази сума.

И накрая е държавният дълг, който се използва за подпомагане финансирането на обществени услуги и проекти. Той е в размер на 91,4 трилиона долара и това не е непременно.

Правейки разбивка за какво са парите - от масово средство за задоволяване на елементарни нужди, до това човек да може да си позволи образование, да си закупи автомобил или жилище, стигаме до извода, че дългът може и да не е задължително да се определя като “лош”. Той също така позволява на правителствата да имат необходимия лост за изграждане на икономиката, за социални разходи или за реагиране при кризи.

От средата на миналия век има четири големи вълни на натрупване на дългове. Първата дългова вълна е в Латинска Америка, 80-те години на миналия век, когато 16 държави от този регион бяха принудени да преструктурират своите заеми.

Началото на 21-ви век Югоизточна Азия е засегната от втората дългова вълна, а по това време Щатите и Европа поеха тежестта на третата дългова вълна. Тя е по-известна и като голямата финансова криза през 2007-ма и 2008-ма година.

В момента светът се намира в четвъртата вълна, започнала през 2010 година. Тя съвпадна и с пандемията от COVID-19. Правителствата трябваше да поемат още повече дългове, за да помогнат на бизнеса и гражданите да смекчат въздействието от блокирането на икономиките, пише БТА.

Така през 2020 година глобалният дълг нарасна до 256% от БВП. Това е най-голямото увеличение на дълга за една година от Втората световна война насам.

Пандемията обаче не само хвърли света в хаос и непредвидени разходи, но и оголи вече съществуващи проблеми. Дълговете се трупаха поне десетилетие преди това, тъй като отделни лица, компании и правителства харчеха извън възможностите си. И това несъмнено води до завадаването на въпроса: твърде много ли е дългът и неустойчив ли е той?

Могат ли икономиките да харчат още повече пари?

Япония, четвъртата по големина икономика в света, е една от най-задлъжнелите страни в света. Общият ѝ дълг възлиза на над 600% от БВП.

От друга страна, нововъзникващите икономики имат дълг от 105 трилиона долара, но съотношението дълг към БВП на развиващите се пазари достигна нов връх от 257 на сто - повишавайки общото съотношение за първи път от три години, като Китай, Индия и Мексико са с най-голям принос.

По-добрите политики и финансовите регулации удържаха широкообхватната дългова криза досега.

Многото финансови рискове, перспективата за по-силен долар или търговска война може да бъде достатъчна, за да насочи една или няколко държави към фалит.

А дали това ще се случи?
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


422
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
2
 
0
 
! Отговори
Факт преди 3 месеца
"Западния поход на Непобедимая приключи на 90 клм от границата някъде в източна Украйна" Чечения издържа 2 години а "голяма" Украйна фалира за 1 месец.
131
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Следва, че дебелогъзите алчни "инвеститори", които само прехвърлят от пусто в празно и не създават стойност ще фалират. Елементарно.
130
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
След разпада на ЕС Унгария и Сърбия ще бъдат най-важните фактори в западната окрайна на Континента. Основни енергийни хъбове и мост на Китай към страните от малкото северозападно кътче на Евразия. Не случайно Си беше в Сърбия и Унгария.
129
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Видяхте ли алеята на звездите в Холивуд? Пълно с бездомни и наркомани. Дрипави палатки, колиби и навсякъде битови 0тпадъци. Някои дори спят по земята, друсани яко. Всичко е 0пиkан0, добре че миризмата не се предава по клиповете. Това са Американската мечта, великата демокрация и западните ценности."Точно така колега. Тва е мечтата на ЛГБТ феновете. Ако си направиш татуировка на ***, ако не ядеш месо и ако спиш с куче и да му душиш *** ще си още по готин.
128
2
 
1
 
! Отговори
блицкриг преди 3 месеца
Западния поход на Непобедимая приключи на 90 клм от границата някъде в източна Украйна
127
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Добрата новина е, че ЕС ще се разпадне. Лошата е, че няма да се разпадне с гръм и трясък, разпада ще продължи години, може и десетилетие. Агонията ще бъде бавна и мъчителна, и все повече ще прераства в ужасяваща смесица от педеращина, зелени и климатични истерии и турбо фашизъм. Идват интересни времена за гражданите на ЕС.
126
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Единственото с което западът превъзхожда Русия това е доларовата икономика на печатана на пари от въздуха. Всички са вързани за долара, никой засега не може да се позволи да се откъсне.
125
1
 
0
 
! Отговори
Хунка преди 3 месеца
Украинските нацисти методично унищожават руските ***.
124
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
При Тодор Живков при социализма когато бяхме с Русия нямахма тоалетна хартия и банани и не можехме да бягаме на запад.
123
0
 
6
 
! Отговори
Хахаха преди 3 месеца
"В Китай няма демокрация. В Китай изобщо не се провеждат избори."Ама в Китай се прави хиляди километри магистрала за два месеца а у нас няколко километра за 25години.
122
0
 
4
 
! Отговори
Хунка преди 3 месеца
Светът има дълг от 315 трлн. Светът също така има вземания от 315 трлн. Печелят посредниците.
121
7
 
1
 
! Отговори
Българин преди 3 месеца
Страхувам се, че България може отново да изпадне под влиянието на Русия. По-добре дъщеря ми като стане на 14 години да може свободно и демократично да си ампутира гърдите и да си смени пола да стане мъж ако така е решила и да живее щастливо, отколкото да изпаднем под влиянието на Русия и дъщеря ми да изнемогва да сглобява денонощно снаряди в подземията на путинските военни заводи на купичка ориз дневна дажба.
120
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Началото на 80те икономиката на СССР превъзхожда многократно тази на Китай. България беше сред 30те най-развити страни в света. 89 г. китайците пуснаха танкове на площад Тянананмън срещу няколкостотин демократи излязли на майдан, докато в СССР Горбачов демократично побратимява СССР със Запада и се прегръща със САЩ. Резултата се вижда днес в сравнението двете икономики.
119
1
 
4
 
! Отговори
Хахаха преди 3 месеца
Украйна ще връща. Зеленски ви каза: "Днес ни давате, ама утре ще започнем да ви връщаме.
118
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В Китай няма демокрация. В Китай изобщо не се провеждат избори, никакви избори и народа не гласува! Китаеца не може да си представи такава дивотия като предизборни кампании, уау уау, дебати, и после да влиза в някакви стаички да избира депутити или президенти. В Китай няма политически партии.
117
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Китайските коли вече превъзхождат немските. Немската автомобилна индустрия бавно умира. В Китай карат най-добрите автомобили.
116
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Китай 1987 година беше убита страна. Всеки който е бил в Китай тогава, ще каже, че тази страна никога не може да се възстанови. Всички облечени в еднакви сини дрехи, никакви автомобили (1987г когато в България всяко семейство имаше кола), всички на велосипеди, навсякъде мизерия.
115
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нито Китай, нито Русия, нито Индия, нито Африка, нито Южна Америка, нито САЩ участват в дeбилщината наречена Зелена сделка. A българите по заповед на европедерастичните си господари спират ТЕЦовете и си съсипват енергетиката за да спасяват планетата от карбан имишаните - хаа хаааа хааааа хааааааа, карайте колела, бегедебилчета... защото педерастичното ЕС им налага квоти за тецовете и тока става скъп непродаваем, ха ха хааааа , а имат всичко да си произвеждат ток и да бъдат енергийно независими.
114
0
 
1
 
! Отговори
Хунка преди 3 месеца
До Анонимен------Москва е била провинция на Киев, доста по-дълго от обратното.
113
0
 
6
 
! Отговори
Браво на Букутакоа преди 3 месеца
Пентагонът се отказа от бракуваните стелт изтребители F-35, но продължава да ги пробутва на съюзниците от НАТО. Изначално съмнителната идея за производство на универсален самолет за всички случаи се оказа неуспешна. Най-големият изпълнител на поръчки на Пентагона, Lockheed Martin, вече няма място за паркиране за своя бързо нарастващ флот от изтребители F-35 от пето поколение, от които Пентагонът се отказва. Това съобщи Службата за отчетност на правителството на САЩ (GAO).