Суровата реалност за Тръмп: Отказът на Байдън обърква обичайната му тактика

Как Тръмп планира да се справи с Камала Харис на изборите?
23 юли 2024 08:33, Елка Василева
112
Суровата реалност за Тръмп: Отказът на Байдън обърква обичайната му тактика
Снимка: архив, БГНЕС

Доналд Тръмп, който току-що завърши конгрес, където доверието на Републиканската партия в него беше осезаемо, сега трябва да се справи с една сурова реалност: надпреварата през 2024 г. стана драстично по-трудна за него с решението на президента Джо Байдън да се оттегли.

Помощниците на Тръмп не бяха изненадани от съобщението на Байдън в неделя и кампанията му разработваше планове за извънредни ситуации, за да се изправи срещу вицепрезидента Камала Харис, след като катастрофалното представяне на Байдън в дебат в края на юни предизвика призиви към президента да се откаже от кампанията си за преизбиране.

Още по темата
Тези планове обаче трябва да се справят с някои нови предизвикателства. В продължение на месеци 78-годишният Тръмп атакува 81-годишния Байдън, че е твърде стар, за да изкара ефективно още един мандат. Но 59-годишната Харис, която Байдън подкрепи, или почти всеки друг демократ, който би могъл да се окаже номиниран, би лишил Тръмп от аргумента и може дори да успее да обърне атаката срещу него, пише на сайта си Bloomberg TV Bulgaria.

Кампанията също така рискува да загуби сцепление с някои ключови електорати, включително млади хора и цветнокожи гласоподаватели, някои сега може да са по-възприемчиви към Харис или друг демократ. Една от стратегиите, които съюзниците на Тръмп планират да използват срещу Харис - да я нарисуват като по-малко симпатична като личност, крие особен риск от отчуждаване на жените от предградията и чернокожите избиратели.

И докато Тръмп в миналото е отправял удари под кръста срещу своите съперници с остри обиди и унизителни прякори, неговите атаки срещу жени кандидати понякога отиват в сексистка или расистка територия, която заплашва да отблъсне някои избиратели. Той нарече сенатора демократ Елизабет Уорън „Покахонтас“ и нарече съперничката си от Републиканската партия Ники Хейли „кокоши мозък“.

Фокус върху имиграцията

Съюзниците и съветниците на Тръмп пренебрегнаха Харис, оценявайки я като по-слаб кандидат от Байдън, който е по-лош в личните си взаимодействия с обикновените избиратели.

Кампанията вярва, че може да победи Харис, като изтъква нейната водеща роля в имиграционната политика на администрацията на Байдън. Мениджърът на кампанията на Тръмп, Крис ЛаЧивита, нарече Харис „царят на границата“ и каза, че би искал да използва това послание срещу нея. Това нейно описание беше използвано многократно на Републиканската национална конвенция, намеквайки, че партията го разглежда като мощна атака.

Самият Тръмп се беше подготвил потенциално да се кандидатира срещу Харис. Той очерта мислите си относно кандидатурата на Харис в интервю за Bloomberg на 9 юли, само дни преди въоръжен мъж да се опита да го убие на митинг в Пенсилвания.

„Не мисля, че ще има голяма разлика“, каза той по телефона. „Виждам същото базово ниво на компетентност и не мисля, че ще има голяма разлика. Бих я определил по много подобен начин, по който определям Байдън."

Няколко социологически проучвания след дебата показват, че Харис изостава от Тръмп на национално ниво или в ключови щати. Някои политически стратези обаче не виждат това като полезно за предсказване на това как ще се подредят нещата, ако тя бъде официално избрана за кандидат на Демократическата партия. Конгресът на партията трябва да започне на 19 август в Чикаго.

Дейвид Акселрод, бившият съветник на Обама в Белия дом, каза в неделя, че „изборите са се променили по драматичен начин“, когато Байдън реши да се оттегли. Тръмп е „уязвим кандидат и може да бъде победен“, каза Акселрод по CNN.

Малко време

След катастрофалния дебат на Байдън представители на Тръмп първо изтъкнаха аргумента, че действащият президент е спечелил почти всички делегати на Демократическата партия по време на първичните избори и от правна гледна точка е твърде късно да ги прехвърли към друг кандидат.

Този аргумент се разви през седмицата на Републиканската национална конвенция. До четвъртък висши служители като ЛаЧивита публично говореха, че ако Байдън е твърде слаб, за да се кандидатира за преизбиране, тогава той не трябва да изкара остатъка от мандата си в Белия дом.

Сега, след като Байдън е взел решението обаче, техният фокус е до голяма степен върху това как най-добре да се противопоставят на неговия заместник. Докато планът за действие срещу Харис е определен, планът за друг потенциален демократ е далеч по-неясен, казаха двама души, запознати с плановете на кампанията.

Двама съветници на Тръмп казват, че най-трудният кандидат за президент ще бъде Мишел Обама, но няма индикации, че тя би искала да се кандидатира, а бившата първа дама отхвърли всякакво споменаване на политическа кариера в миналото.

Кандидатът за вицепрезидент на демократите също вече е неизвестен. Това усложнява подготовката за дебата за Джей Ди Ванс, сенаторът от Охайо, току-що избран за вицепрезидент на Доналд Тръмп.

И това има потенциала да промени шансовете в ключови щати. Губернаторът на Пенсилвания Джош Шапиро, често име е споменавано като възможен вицепрезидент на Харис, би усложнил този щат за републиканеца, казва един съветник на Тръмп, но няма да изтласка щата извън обсега. Шапиро побърза да подкрепи Харис, след като Байдън отпадна.

Съюзниците и съветниците на Тръмп лично смятат, че натискът, пред който са изправени демократите, работи в полза на Републиканската партия. Демократите имат много малко време да се обединят зад кандидат и да съберат пари, преди да започне предсрочното гласуване в някои щати.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
3
 
4
 
! Отговори
Фитока преди 1 месец
А дали Байдън не е получил думата и че ще помилва синът му,ако бъде осъден след като му е станало ясно,че няма шансове и я е посочил за претендент,а Тръмп въпреки,че не е с български ген като мен едва ли няма постоянно да внушава това,така че тя е дори по-удобен съперник за него от който и да е друг.А тя и без български ген ще атакува,че е осъден за лъжа,но неговото не е федерално престъпление и не може да се само помилва.Престъпление с ниска степен на обществена опасност.
45
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пак сте се объркали яко , проблемът изобщо не е Тръмп и обърканата му тактика , проблемът е , че част от човечеството , онази която е съхранила все още нормалността на психиката си търси решение на проблема , че определени хора , или имитация на такива със сериозни психични отклонение съсипват обществената среда и правят експерименти за промяна на човешката същност .
44
0
 
3
 
! Отговори
аз преди 1 месец
Кой сега е сенилният старец?
43
3
 
9
 
! Отговори
Аха,БлюнгбършитЪ... преди 1 месец
И кой нормален би прочел цялата тази словесна п00мия,СалмонЕЛченце?!? Това тук не струва и 20 гривни,все едно е написано от душевно болен юроатланшит,пропуснал да си изпие медикаментите... Т'ва ми$$ирките,особено "независимите" сте тотал щета откъм мисловна дейност, няма спасение за вас.Как успяват да си вържете обувките без инструкции от $0р0$, е деветото чудо на планетата Земя :) :) :)
42
13
 
6
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
Едноухото тръмпанзе ще загуби на 100%. Сега е ред на Камала да го бъзика, че е толкова дрЪт, че ако стане Президент ще умре по време на мандата от старост :))) И езика му е толкова просташки, че наистина само най-пропадналите реднеци ще гласуват за него. Той на Камала на образованието не може на малкия пръст да и стъпи
41
2
 
7
 
! Отговори
Гръм преди 1 месец
И 59 години не са малко и то за жена. А за тези на около 80 години е направо абсурд. Каквито и да са били, възрастта променя силите и способностите на човек. По всичко личи, президентите са някакви поставени лица, а други управляват. Дори, колкото е по-неспособен, толко по-добре. Америка е вече превзета.
40
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тръмпутин ще загуби срещу Камала. Повечето жени ще гласуват против него. И почти всички независими.
39
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колкото и да им се иска на нашите тръмписти и русофили, тоя КЛОУН няма да стане президент.
38
6
 
8
 
! Отговори
До 35 преди 1 месец
Такова нещо като "американските издания", може да живее само в главата на някой толкова прецакан от диктаторска пропаганда, че дори и не може да асимилира, че в Америка и свободния свят, всеки може да си направи "издание". Дори самият пудинг може да си регистрира и списва медия в САЩ, а дори и човекът с прецаканото от диктаторската пропаганда съзнание. Това не ти е Русия, където всички издания са под контрола на Кремъл, и щат нещат са Руски.
37
1
 
5
 
! Отговори
Хи хииии хи преди 1 месец
На най голем зор са турнати нащи въртеливи газяги Направо им се разказва игратаЩото посланиците ги гледат и си записват
36
5
 
8
 
! Отговори
ххаха преди 1 месец
Вервайте си че Тръмп е притеснен, сега даже още по лесно ще спечели.... жена президент няма да допуснат да е лице на нацията точно никога
35
9
 
6
 
! Отговори
Отговарям преди 1 месец
Повече залпове на Аврора нема да има Щото синовете и дъщерите на командващите в Мацква са на Запад и парите им са там
34
5
 
8
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 1 месец
Не знам откъде днесаджиите преписват тези глупости, но оттеглянето на Байдън едва ли е кой знае какъв проблем за Тръмп - Камала Харис е по-слаб кандидат дори от Байдън. Килърито Клинтън има по-голям шанс, а тя вече загуби веднъж от Тръмп.
33
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Май наистина никой не чете американски издания, иначе щеше да е наясно колко подигравателно се отнасят американците към недоразумението Харис... Единственото положително за либералите е това, че е жена и цветнокожа. Всичко останало е една потресаваща некомпетентност (пак според американски издания).
32
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До 26 А бихте ли ми отговорили, щатът Тексас ( знаем колко е силен икономически и независим), защо искаше да се отдели от САЩ? Аз знам отговора, Вие помислете малко.Освен това, външната политика на Байдъновата администрация беше особено агресивна и безпощадна.Има и още много неща за размисъл по темата за последното ам.управление.
31
14
 
4
 
! Отговори
Хахаха преди 1 месец
Тъпите копейки като озлобеят и нямат какво да кажат и се хващат за граматиката ... жалка картинка . Безпомощност
30
11
 
4
 
! Отговори
Очаквайте преди 1 месец
Грандиозна победа на демократите
29
0
 
3
 
! Отговори
госпожа Емилия преди 1 месец
До До 18Малоумник! Липсват ти първите седем години възпитание и ограмотяване, а може би и последните седем. "Обикновени" се пише с едно Н.
28
1
 
3
 
! Отговори
Боза преди 1 месец
И Дончо е стар, щом лично той не е видял стрелеца срещу него или не е очаквал. Там президентите въобще не разбират от отбрана, просто са една машина за използване на пари.
27
3
 
9
 
! Отговори
X преди 1 месец
Всеки ден статия молебен анти Тръмп. Русия не успяхте да съборите с подобни статии, сега се заехте с Тръмп! Приемете го, с или без вас света се променя. Крайно време е с тази жълта журналистика да останете и вие на улицата