Байдън: Тръмп е опасен за американската сигурност

Мотивът за оттеглянето му - да запази демокрацията
12 авг 2024 12:03, Инна Ангелова
84
Байдън: Тръмп е опасен за американската сигурност
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Джо Байдън даде първото си интервю след новината, че доброволно се оттегля от президентската надпревара и няма да се кандидати за евентуален втори мандат като президент на Щатите. Байдън сподели, че се оттегля с мотива да запази демкрацията в страната и  отбеляза, че гледайки резултатите от проучванията сега, осъзнава, че е бил прав да се оттегли.

Говорейки в предаването на CBS News Sunday Morning, Байдън каза: "Проучванията показаха, че съперникът ни диша врата. Но това, което се случи, беше, че редица мои колеги от Демократическата партия  и Сенатът смятаха, че ще ги нараня в надпреварата. А аз се притеснявах, че ако остана в надпреварата, това ще бъде темата.

След като оттегли кандидатурата си, 81-годишният президент подкрепи вицето си Камала Харис за нов кандидат за изборите през ноември. Байдън подчерта, че освен това, което са му показали социологическите проучвания, основната причина за решението му е също така е не само да "запази демокрацията", но и "да победи Тръмп".

"Мислех, че е важно. Защото, въпреки че е голяма чест да бъда президент, мисля, че имам задължение към страната да направя това, което е най-важното нещо, което можете да направите. А то е именно: ние трябва, ние трябва, ние трябва да победим Тръмп".

Проучванията първоначално показаха, че Тръмп е натрупал преднина пред Байдън, включително в щатите на бойното поле, след представянето на Байдън в дебата на 27 юни, когато изглеждаше, че изпитва затруднения да говори последователно и когато представянето му засили аргумента, че той вече няма когнитивната способност да бъде президент.

Но влизането на Харис в състезанието промени динамиката. Проучване на Ipsos, публикувано в четвъртък, показа, че Харис води Тръмп на национално ниво с 42% срещу 37% в надпреварата за изборите на 5 ноември.
Докато Демократическата партия все още не е обявила официално Харис за свой кандидат за президент, някои в партията се съмняват дали тя може да победи Тръмп.

Попитан от CBS дали ще води кампания за Харис, Байдън каза, че той и Джош Шапиро, губернаторът на Пенсилвания, “подготвят предизборна обиколка в Пенсилвания, пише още “Труд”.

Харис обяви миналата седмица, че Тим Уолц, губернаторът на Минесота, ще бъде неин вицепрезидент. Смята се, че Байдън е предпочитал Шапиро за ролята. “Той е моят тип човек, той е истински, той е умен, познавам го от няколко десетилетия. Мисля, че това е страхотен отбор“, каза Байдън.

Президентът също така разкритикува Тръмп, като каза, че той е “истинска опасност за американската сигурност“.

Освен изборите, Байдън говори и за войната на Израел в Газа и подчерта, че все още вярва, че е възможно прекратяване на огъня преди края на неговото президентство.

“Планът, който съставих, одобрен от Г-7, одобрен от Съвета за сигурност на ООН и т.н., все още е жизнеспособен. И аз работя буквално всеки ден – и целият ми екип – за да се погрижа това да не ескалира в регионална война. Но лесно може“, каза Байдън пред CBS.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още по темата: избориСАЩтръмпБайдън
Още от САЩ
Американски богаташ плати рекордна сума за фосил на динозавър
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
1
 
6
 
! Отговори
Велик преди 4 седмици
Путин е велик политик и човек. Той се бори със световното зло, наречено САЩ. Путин слага край на американските болни амбиции, като ги унищожи психически, военно и финансово. Това е краят на САЩ - империята на злото и кръвопролитията. Браво на г-н Путин!
69
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
и откъде знае, като изобщо не го помни.. явно някой друг говори от негово име - както и управляваха..
68
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Дали не се отваря шанс за клана Кенеди да се върнат в Белия дом или ще гледаме пак някой амбициозен Клинтън ?
67
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Пи пък щото си много читав... Такава голяма и силна държава, как един млад и умен човек не се намери ?
66
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Хей копейки, скоро мутрофанова ще ви резне копейките и ще ви остане удовлетворението да и лижете сливата.
65
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Байдън не спира да сее омраза към Тръмп.Ето кой я създава ежедневно.И после, нямал общо с атентата.Хайде, бе.Даже го изтеглиха от срам.
64
1
 
4
 
! Отговори
Род и родина преди 4 седмици
Сега 2-3 компютърджийчета ще си счупят ръцете да пишат, иначе лошо чичо Сорос ще им отреже паричките.
63
1
 
2
 
! Отговори
Българин преди 4 седмици
Евроатлантизмът ще бъде изпепелен завинаги. Европа ще възцари националните патриотични фронтове.
62
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Това не е демокрация в Содом и Гомор
61
0
 
2
 
! Отговори
. преди 4 седмици
До Анонимен.....Евроатлантизма в чистата си консервативна форма няма нищо общо с "Евроатлантизма" на днешните неолибералчета , неомарксисчета и неокомунистчета , които откраднаха един символ и го омаскариха с неоценностната си система . Всъщност те опорочават , принизяват и унищожават всичко , до което се докоснат независимо от това дали е божие или човешко творение.
60
1
 
3
 
! Отговори
. преди 4 седмици
Ако условно приемем твърдението или хипотезата, че "Тръмп е опасен за американската сигурност" , то тогава безусловно ( поради обективни причини ) можем да приемем , че байдън категорично е опасен за СВЕТВНАТА СИГУРНОСТ !
59
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Джоузеф обеща да не говори повече така, след атентата срещу Тръмп, но явно е забравил.
58
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Няма по-голяма опастност за демокрацията от един кукумицин, който е начело на най-голямата демокрация в света, и двама отявлени комунисти, които се готвят да я превземат тази демокрация!
57
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Всички евроатлантици са на акъла му...
56
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Козяшките ви платени драсканици ! Вече никой не ви вярва !
55
2
 
18
 
! Отговори
х преди 4 седмици
Провалът на САЩ в Украйна ще се помни дълги години в историята. Когато смията умира, тогава хапе най-много, та и американците в момента са в това състояние. Поради неспособноста им да бъдат световни финансови играчи, ще тракат с празни лъжички като селски кълвачи. Падението на САЩ е поголовно и цял свят им се смее
54
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Аха, тоя и Камалата отвориха южната граница, заради което влязоха над 10 млн. всякакви престъпници. Оттегли се от Афганистан по начин, който срина страната. Допусна две войни с бездействието си. Но видиш ли, Тръмп бил заплаха за сигурността.
53
0
 
13
 
! Отговори
А Байдън не е опасен преди 4 седмици
, затова и никой не стреля по него! :D
52
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До FMC, ХАХАХ, САЩ нямали армия, ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХА! Абе това копейките наистина сте яко забавни бе! Абе напуши ме на смях като ти прочетох простотията, и тук колегите ми се чудят какво става! ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА
51
2
 
9
 
! Отговори
Миро преди 4 седмици
Този вече загуби от Тръмп. Или е забравил и си мисли, че още е кандидат за втори мандат, хахахаха