Сълзи, объркани думи и грешки: Последната голяма реч на Байдън

Тя беше изместена извън праймтайма на телевизиите
20 авг 2024 21:30, Нели Христова
73
Сълзи, объркани думи и грешки: Последната голяма реч на Байдън
Снимка: БГНЕС

Президентът Джо Байдън плачеше, крещеше и бъркаше думите си, след като речта му на Националния конгрес на Демократическата партия беше отложена до късно през нощта.

81-годишният Байдън се качи на сцената в Чикаго в понеделник вечерта, за да предаде факела на кандидата на Демократическата партия Камала Харис.

Основната му реч, закриваща първия ден от конгреса, започна едва в 22:25 ч. местно време и приключи след като часовниците удариха полунощ на източния бряг.

Президентът започна, като избърса една сълза, когато дъщеря му Ашли го представи пред хиляди фенове в Юнайтед Сентър, които скандираха: "Ние те обичаме, Джо".

Очите му също бяха видимо насълзени по време на части от прощалната му реч, тъй като най-старият президент в историята на САЩ беше обхванат от емоции.

Той завърши това, което ще бъде една от последните големи речи в неговата 53-годишна политическа кариера с кандидата на Демократическата партия Харис и множество членове на семейството на Байдън, включително сина си Хънтър до него.

Байдън настоя, че не е ядосан, че се оттегли, въпреки че множество демократи настояваха той да се оттегли, и каза, че действа за доброто на страната.

"Обещавам, че ще бъда най-добрият доброволец, който кампанията на Харис и Уолц някога е виждала", каза президентът.

В типичния стил на Байдън той все пак допусна няколко гафа, докато говореше за правата на аборт.

"Жените вече са без електричество... не им е позволено, извинете ме, не и без избирателна, избирателна... или политическа власт", ​​измърмори той, докато се опитваше да цитира делото във Върховния съд на Добс, което отмени Роу срещу Уейд.

Докато бъркаше думите, той хвърли многозначителен поглед и се засмя.

По-късно в речта си той си спомни заекването си от детството и как упорито успя да стане президент на Съединените щати.

"Никъде другаде по света дете със заекване и скромно начало в Скрантън, Пенсилвания и Делауеър не би могло да израсне, за да седи зад бюрото в Овалния кабинет", каза той. "Това е така, защото Америка е и винаги е била нация на възможности. Никога не трябва да губим това."

Той даде пълно одобрение на Харис и го направи с чувство за хумор.

Байдън каза, че изборът на американския сенатор от Калифорния за негов вицепрезидент е "най-доброто решение", което е взел в дългата си десетилетия кариера. "Както много от най-добрите ни президенти, тя също беше вицепрезидент."

81-годишният също протестира и каза, че не е ядосан, че трябва да се откаже от амбицията си да изкара втори мандат.

"Всички тези приказки за това как съм ядосан на всички хора, които казаха, че трябва да се оттегля, това не е вярно“, каза той и отбеляза, че му остават пет месеца на поста. "Имам много работа – възнамерявам да я свърша. Беше честта на живота ми. Обичам работата си. Но повече обичам страната си.".

Той настоя, че това е определящият фактор, когато взе шокиращото си решение на 21 юли да се откаже от президентската надпревара през 2024 г., като подкрепи Харис на излизане от вратата.

"Бях твърде млад, за да бъда в Сената, защото още нямах 30 и твърде стар, за да остана като президент", каза той.

Той отбеляза, че е направил "много грешки" в кариерата си: "Но ви дадох най-доброто от себе си. "От 50 години, като много от вас, давам сърцето и душата си на нацията."

По време на речта той не пропусна да атакува Тръмп

"Доналд Тръмп нарича Америка пропадаща нация", посочи Байдън. "Той е губещият. Той греши. Америка печели и светът е по-добре за това."

Той обвини Тръмп за множество "лъжи", докато присъстващите на конгреса освиркваха споменаванията на трикратния републикански кандидат.

"Тръмп продължава да лъже за престъпността в Америка. Както всичко останало", каза Байдън. "По време на неговото наблюдение нивото на убийствата се е повишило с 30 процента – най-голямото увеличение в историята. ... Сега процентът на убийствата намалява по-бързо от всякога в историята. И престъпността ще продължи да намалява, когато поставим прокурор в Овалния кабинет – вместо осъден престъпник."

Байдън също обвини Тръмп, че е лъгал за границата.

"Ето какво няма да ви каже – Тръмп унищожи най-силното двупартийно гранично споразумение в историята на Съединените щати", каза президентът.

Подкрепените от MAGA републиканци отхвърлиха гранично споразумение през февруари, въпреки че лидерът на малцинството в Сената Мич Макконъл го подкрепи, поради влиянието на Тръмп.

Оттогава републиканският кандидат укори Байдън за това, че има "отворена" граница и ще предприеме пътуване до граничен град по време на DNC тази седмица.

"Никога не съм мислил, че ще застана пред тълпа от демократи и ще наричам един президент лъжец толкова много пъти", коментира още Байдън. "Не се опитвам да бъда смешен", добави той. "Тъжно е".

Байдън деликатно се намеси в драмата на собствената си партия.Той разказа за това как той и Харис работят за постигане на споразумение за прекратяване на огъня за заложници, което може да помогне за прекратяване на войната в Газа.

Докато някои пропалестински демократи обърнаха гръб на Байдън в тихи протести В залата президентът хвърли кокал на демонстрантите, които превзеха улиците на Чикаго преди DNC.

"Протестиращите на улицата имат право да убиват много невинни хора", каза Байдън. "От двете страни", добави той. Преди изявите на президента членовете на семейството му се подадоха в специална кутия отстрани на конгресната зала.

Внуците Наоми, Финеган, Мейзи, Натали, малкият Хънтър и бебето Бо бяха наблизо, заедно със съпругата на Хънтър Байдън Мелиса Коен, съпругът на Наоми Питър Нийл и съпругът на Ашли Байдън Хауърд Крейн.

Хънтър остана извън полезрението, докато президентът приключи забележките си, но след това поведе клана Байдън на сцената.

Първата дъщеря Ашли Байдън представи баща си. "Той не беше просто татко на момиче. Виждах, че той цени жените и им вярва. Как слушаше майка си. Как вярваше в сестра си. И най-вече как уважаваше кариерата на майка ми. Татко винаги беше там и правеше всичко възможно, за да й бъде истински партньор", каза Ашли.

"Татко, ти винаги ни казваш, но ние не ти казваме достатъчно, че ти си любовта на живота ни и живота на нашата любов", добави тя.

Джил Байдън описа как е гледала Джо да "рови дълбоко в душата си", докато взема историческото решение да не се кандидатира за преизбиране. Първата дама разкри борбата на президента в емоционална реч преди прощалното му обръщение.

Вътрешни хора, близки до първата дама, казаха, че тя е "ужасена" от предателството на демократите, които публично призоваха 81-годишния президент да не се кандидатира за преизбиране. Но тя показа смело лице и погледна към бъдещето, като ентусиазирано подкрепи Камала Харис в нейната реч на конгреса.

Когато напусна сцената, тя изпрати целувка към Харис, която гледаше от нейната ВИП ложа на трибуните.

Президентът Байдън, в своите забележки, отдаде почит на съпругата си от почти 50 години, като я нарече "скалата" на семейството и предизвика още аплодисменти на тълпата за нея.

"Все още получавам това бум, бум, бум", каза той за нея, потупвайки сърцето си.

81-годишният мъж избърса сълза, докато дъщеря му Ашли го приветства на сцената за реч, отбелязваща последните месеци от неговата 53-годишна кариера в политиката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от САЩ
Тръмп ще помисли за прекратяване на кредита за покупка на е-автомобили
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
2
 
! Отговори
Българин преди 3 седмици
Асозиациите между САЩ и България са неуместни. Просто защото са различни политичедсите и избирателните системи. При това, те си имат щатове, а ние служебниправителства. Едно след друго. Честито на демократите и на българските кандидати за премиери.
55
0
 
10
 
! Отговори
Мухахаха преди 3 седмици
Значи Америка пичели и е Топ, според дъъртия бай Дън. Ай стига веее. Тоя дори и в последния си ден е на някакви много силни весели гъби. В НЮ ЙОРК в магазините заключват дори хартиените носни кърпички, чорапи и вафлички. Магазини се оплакват от между един и ДЕСЕТ опита за кражби НА ДЕН... Walmart, Target, CVS, Walgreens ..... НАПУСКАТ града. Завинаги. Подобно е положението и в Атланта, Филаделфия, Лос Анджелис ... Там имат вече по близо СТО ХИЛЯДИ скитащи бездомници на прага на гладна смърт.
54
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Хахахаха, никъде другаде не можело да се стане Президент/премиер като си тръгнал от нищото. Ела да видиш в България как от охранител-пожарникар се става. Как с измислена диплома и дошъл си от никой не знае къде се става. Как почти без да знаеш български и прокуден от България след преврат срещу баща ти се става. Байдън явно нищо не знае за света.
53
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"за да предаде факела на кандидата..." Хм ,тоя кога беше на олимпиадата ,че да предава факел :)))))
52
0
 
8
 
! Отговори
той преди 3 седмици
"Протестиращите на улицата имат право да убиват много невинни хора", каза Байдън. - "От двете страни", добави той. - Преди изявите на президента членовете на семейството му се подадоха в специална кутия отстрани на конгресната зала.? ? ?
51
0
 
11
 
! Отговори
мафиот преди 3 седмици
Байдън е на последната спирка с алцхаймер експрес,скоро тези които поставиха на този пост ще го изпратят във вечните ловни полета,а синът му в затвора!
50
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"айдън плачеше, крещеше и бъркаше думите си" ... че той така и управляваше краварника...да не си мислите че е било по различно.. ами да живей цензурата..
49
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Как няма да крещи като му спретнаха вътрешен преврат ?! А всички останали се хилиха като пачи в един хор с Камала. А Джил горката не беше на себе си от гняв и злоба. И как няма като им издърпаха властта като килимче под краката.......
48
0
 
13
 
! Отговори
Мммм преди 3 седмици
Усата са генератора на всички социални световни беди!Когато се разпаднат, а това не е далеч,светът ще си отдъхне от тиранията им и ще заживее нормален живот!Неестествено е светът да живее по техния модел,както и по съветския,който първи се разпадна!
47
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
САЩ имат много бакии за оправяне. Те тръгнали с Русия и Путин да се занимават. И с Европа индиректно, а злото и проблемите са у тях.
46
1
 
15
 
! Отговори
#Trump2024 преди 3 седмици
В цялата конференция на либерастите са споменали името на Тръмп 147 пъти, името на байдън...2 пъти. Trump Derangment Syndrome е реален. НасраниОтрепки.
45
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Една провалена, пропита от корупция кариеристка гннидда, която само е пила кръв без да направи нищо за никого. Нито семейство има както хората (все пак е либераст, те всички са изкилифенчени). Историята може само да го запомни със зло, да му плюе в уродскияСурат, и да се надяваме че подобно зло никога няма да сполети света отново.
44
2
 
16
 
! Отговори
Срам и позор преди 3 седмици
Байдън е исторически резил за САЩ и ще бъде запомнен за векове напред. Той допринесе за финалното падение на САЩ, което ги изрита далеч от световния финансов дансинг. Всъщност, САЩ не са най-голяма икономика от 2008 година. Лъжите по медиите, че САЩ са най-голямата икономика в света бяха душевна ч -е *кия на преданите роби на Америка. Сега цял свят ще си отдъхне от това туморно образование САЩ и ще пируваме, докато американците ровят из памперсите на Байдън за храна.
43
1
 
12
 
! Отговори
ППДЕБЕЕЦ преди 3 седмици
Хрантулник. Цели 53 години е цоцал от избирателите си. Такива не заслужават съжаление, а един як ритник по здника.
42
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Оххх, горките американци, много сълзливи станали. А като палят войните и дават милиарди на военолюбците никак не им се плаче. Лицемери и смешници.
41
12
 
1
 
! Отговори
Аман от драскачи! преди 3 седмици
Гледах речта на Байдън, която беше страхотна, и не мога да разбера, тази пишман-драскачка по-горе дали изобщо е гледала/чела речта? Дали английският и е толкова мизерен или просто някой й плаща да лъже? Изпратете я да се образова тази ***.
40
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Сълзи, объркани думи и грешки в резултат на първия държавен преврат в Пиндостан. Рептилите с поредното ноу-хау. Извършиха цветна революция в страна, в която няма пиндостанско посолство.
39
1
 
10
 
! Отговори
След като разкриха преди 3 седмици
само част непълно от бизнеса на фамилията Байдън в Украйна започвам да си мисля, че нашите мутраци са светци пред атлантическите такива! Дона Кикот поема щафетата, но дали ще успее един бог (Тръмп) знае! Успех на Дончо!
38
1
 
27
 
! Отговори
Кръчматъ преди 3 седмици
Гледах ги... Невероятни актьори са..!!!! А, извън обектива на камерата не могат да се търпят и понасят, обединява ги една обща цел - да не позволят на Тръмп да спечели изборите.
37
2
 
21
 
! Отговори
РусоФил ПутинИст преди 3 седмици
Жив и Здрав да си Джо! Да Векуваш!! по-добър Прецедент от тебе не сме имали от 250 години, дори почти Възстановихме СССР - още малко и ще стане!