Велев: Да няма таван на компенсациите за тока

Бизнесът се подготвя за най-лошото, за какво настоява?
45

Бизнесът иска да няма таван на компенсациите за електроенергия, както няма таван на цените на борсата. Това обяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев пред "Денят ON AIR".

"Поради това няма и таван на свръхпечалбите в енергетиката. Това са едни пари, които са са иззети от труда на хората. Тази добавена стойност трябва да се върне при хората. Още повече, че ЕК излезе със съобщение, в което се казва, че мерките за облекчаване ефектите на високите цени на електроенергията трябва да продължат толкова, колкото е необходимо. Да няма срок", посочи Велев.

"При тези цени има огромни печалби. При цени от 700 лв./MWh само за март в АЕЦ "Козлодуй" ще има 953 млн. лв. печалба. А компенсацията без таван е само 665 млн. лв. Свръхпечалбите са енергийно робство, грабеж на труда на хората, който трябва да бъде възстановен. Това е европейската политика", подчерта гостът в студиото.

Бизнесът се подготвя за най-лошото, а от АИКБ призовават правителството да внесе повече яснота.

"Това, което не се разбира, защото тези хора не са организирали голямо производство, където работят 1000, 500 или 300 човека, е – трябва да има сигурност и предсказуемост, а това може да бъде осигурено. Това искат да чуят предприятията и бизнесът", заяви Велев в ефира на Bulgaria ON AIR.

След срещи с министрите на икономиката, финансите и енергетиката е станало ясно, че правителството ще създаде специален сегмент на борсата, където предприятията да си купят дългосрочни договори за електроенергия. Според председателя на АИКБ само 40 от общо 630 хил. предприятия могат да си го позволят.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
11
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Този ДС БО;:-*** ВЕЛЕВ когато и да си му прерязал гръкляна винаги ще си закъснял . Този кърлеж комунист трябва незабавно да бъде убит както и шефа му главата на олигаргичния октопод Домусчиев
16
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По принцип не съм му фен на този, но е абсолютно прав в момента. Изнасяме ток, трупат се свръх печалби, а без тези компенсации бизнесът е принуден да прехвърля сметката на крайните потребители. Следва инфлация и обедняване на народа. Но сегашните управници са утки заспали и вместо да окажат навременна помощ, те ще им я оказват след като цените вече са се вдигнали и така помощта вече е дотация. Затова компенсации да се дават срещу намаляване на цената към крайните потребители.
15
0
 
11
 
! Отговори
Бизнес преди 2 години
Бизнесмени? Тоя ли ревльо? Пазар смотльо. Довиждане. Занимавайте се с нещо в което ви бива. Има тоалетни за чистене.
14
0
 
2
 
! Отговори
Потърпевш преди 2 години
Щях првди малко да се трепя с брат си заради психотронните им бомбандировачи . оня гледа
13
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До DAAA Велев иска заплатите да нямат дъно, тоест работниците да му плащат, че му работят.
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Крадене без таван.
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напротив трябва да има таван изчислен спрямо оборот, приходи, разходи.
10
0
 
2
 
! Отговори
Ким преди 2 години
патентоваме диамантен дрон направо отиват на чистилището упс изтървах се
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези дрилювци си купуват ток ден напред. Държавата ще купува за повече дни напред и ще им дава ток.
8
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смятайте какви и.. з... ро... ди ни управляват в България горивата са с 80% руски петрол който е 4 пъти по ефтин от брент които се продава на борсите тока е от местни суровини въглищата за тецовете са наши и имаме за още най малко 50 години доят и стрижат простия народ така както и турчин не го е тормозил
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Държавата е добър стопанин, АЕЦ Козлодуй е добър стопанин. Той печели, за да защитава интересите на собствениците си. Пазарът определя цената на тока. Велев да си купува ток от други частни бизнесмени, които да му продават ток на ниски цени. Без държавата, частните бизнес измамници спекулират, олиото е 5 лева. Без държавата няма пазарна икономика, се доказа.
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АЕЦ Козлодуй само за година ще събере пари да построи 7 и 8 блок със собствени пари. Държавата каза, че ще купува от борсата ток и ще дава на бизнисменити евтин ток. За да не плачат от пазарната икономика, от борсовите цени и да не гледат в чуждото канче на АЕЦ Козлодуй. Частната държавна собственост е неприкосновена. Ще помага държавата на Велевците, за да не фалирват и да оставят без пари фамилията.
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Страхотна идея, и да започнат шмекерлъците , нали в това ни е силата.
4
0
 
22
 
! Отговори
Петров преди 2 години
Този Велев беше комсомолски секретар в община Искър, София. Сега се прави на бизнесмен и го кара по комсомолски, все се оплаква.
3
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак ли тоя?Докога ще ни го навирате в очите тоя набеден бизнесмен -комсомолец,докога трябва да слушаме неговият постоянен рев за неговите неволи?
2
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Брей, да му се ни види! Алчни. Без таван да доят държавата.
1
2
 
5
 
! Отговори
Садизъм тотален преди 2 години
Пернишки полицаи в симбиоза мафиоти близки до Борисов забраняват на хора да се женят и имат деца! Забраняват на хора да имат семейство само защото са критикувал Бойко Борисов и Главният Прокурор Иван Гешев!България е Фашистка Държава!