Зеленски: Русия разруши на 90% Северодонецк

2/3 от жилищата са частично или напълно разрушени
Обновена: 30 май 2022 07:09 | 30 май 2022 07:00, Александър Попов
281
Зеленски: Русия разруши на 90% Северодонецк
Снимка: GettyImages

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия, че е разрушила град Северодонецк в Източна Украйна, предаде ДПА.

Зеленски каза вчера във видеопослание от Киев, че цялата инфраструктура е разрушена и че са нанесени щети на 90 процента от жилищата. По думите му над две трети от жилищния фонд в града е напълно разрушен.

Руските военни отчаяно се опитват да превземат Северодонецк, каза той.

"И не ги интересува колко живота ще коства този опит".

Според него нападателите искат да издигнат знамето си на административната сграда на Северодонецк, която се намира на булевард "Дружба на народите", каза Зеленски, "независимо колко горчиво звучи сега това име".

По думите му Украйна прави всичко възможно, за да ограничи настъплението.

Зеленски посети вчера войските в Харков и обиколи втория по големина град в страната, за да види щетите, нанесени от руските сили, в първата официална поява на украинския президент извън района на Киев от началото на войната. "Харков понесе ужасни удари от окупаторите.

Още по темата
Една трета от Харковска област все още е под окупация", каза той. По данни на местните власти повече от 2000 жилищни блока са били напълно или частично разрушени от руския обстрел в региона. Около 31 % от територията на Харковска област е окупирана от руските сили, а 5 % са освободени от украинските защитници, заяви началникът на Харковската областна военна администрация.

Зеленски заяви, че е уволнил ръководителя на държавната служба за сигурност в Харков, защото не е работил за защитата на града, и добави, че сега са включени "служители на правоохранителните органи". "Дойдох, разбрах и уволних ръководителя на Службата за сигурност на Украйна от [Харковска] област за това, че не работи за защитата на града от първите дни на пълномащабната война, а е мислел само за себе си", заяви президентът в ежедневното си национално обръщение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
зелека а ти кво очакваше ?
178
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди малко излезе съобщение че ВСУ са изстреляли ракета по училище в Донецк. Има убити и ранени. Защо убиват свои рускоезични граждани. Как ще живеят после дори да победят с помоща на САЩ.
177
11
 
1
 
! Отговори
Антон Баев преди 2 години
Защо братя русофили и русофоби няма нито едно име зад коментарите по долу и до колко сериозни трябва да са те щом ги защитавате само с юзърнейми.Водите ненужен спор в момента.Позицията ми е на русофоб-но това е без значение.Путин не посмя да нападне България,Полша,Румъния само защото са европейски и натовски държави.Обърнете внимание- не коментирам+и - от това за държавите.Но докога лудият ще стои в усмирителната риза наречена в момента Украйна???
176
0
 
15
 
! Отговори
буци преди 2 години
Много ми е любопитно, дали нашите проамерикански и проукраински телевизии ще покажат точното обстрелване на училище в центъра на Донецк с американски гаубици. Добре, че децата са били на онлайн обучение, но са загинали възрастни граждани. А онова отвратително зелено нацистче е в Харков, за създаването на "Азов-Харков". Целият нормален свят чака с нетърпение унищожението на тази нацистка напаст. А на САЩ и ЕС не им пука за Украйна, всички психари от там са се надъхали за съсипването на Русия
175
2
 
16
 
! Отговори
сина преди 2 години
този още ли го търпят в Украйна ? Има зеленски - има война, няма зеленски - няма война - просто и ясно. Айде гонете го това продажно зелено шмъркащо милионерско американофилче!
174
2
 
21
 
! Отговори
клюкар преди 2 години
А пък Зеленски си разруши 90% от мозъка заради злоупотреба с кокаин.
173
2
 
17
 
! Отговори
Интересно... преди 2 години
... кой ли разпорежда на украинската армия да се крие зад живите щитове от цивилни москали / само за сведение - "москал" е рускоезичен гражданин на Украйна, който, според загрижения за жилищните блокове г-н Зеленски, е "нечовек"/? И, ако украинската армия не се криеше между цивилн ите в градовете, а беше излязла на директен бой в извънградските райони - дали щеше д има такива щети? Толкова цивилни жертви?
172
3
 
11
 
! Отговори
Еврейн (Да де, ама.. преди 2 години
да де, ама сега за Северодонецк следва добре познатата на укро-нацистите заповед "непревръкваща мyхa", след което няколко дни ваксинация-вакуумиране-денацификациране със Солнцепек-ове, и после фосфор. След което, без фанфари скоричко идва и финалното "сдаться", или опаковане
171
3
 
20
 
! Отговори
АК-47 преди 2 години
Много ми е любопитно, дали нашите проамерикански и проукраински телевизии ще покажат точното обстрелване на училище в центъра на Донецк с американски гаубици. Добре, че децата са били на онлайн обучение, но са загинали възрастни граждани. А онова отвратително зелено нацистче е в Харков, за създаването на "Азов-Харков". Целият нормален свят чака с нетърпение унищожението на тази нацистка напаст. А на САЩ и ЕС не им пука за Украйна, всички психари от там са се надъхали за съсипването на Русия.
170
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И за разрушението е виновен еленски! Също така ще е виновен и за разрушението на киев и останалата част от уссссраина! Умният човек знае кога една битка е загубена и трябва да спре съпротивата за да намали щетите! Само, че еленски нито е умен, нито е човек! Той е просто една кукла на конци, която изпълнява каквото му кажат господарите. А те казват, че ще се бие до последния хохля...
169
1
 
10
 
! Отговори
американеца преди 2 години
добре д е що се криете сред населението като знаете че на вой а не се стреляте с луканки -и си разрушавате инфраструктурата
168
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дори САЩ да направят така щото Украйна да спечели нейното участие във войната е глупаво и неморално само по себе си Като имаш силен съсед си налягаш парцалите.
167
2
 
12
 
! Отговори
Войната е нужна ! преди 2 години
Я па тоя,нали уж ги побеждаваше???? Как ше го махнат просто си няма идея каква пионка стана. Тимошенко го изпита, сега е на това момченце реда." Войната" Украйна -Русия е просто една малка част от по големи неща!
166
2
 
14
 
! Отговори
ssss преди 2 години
А, защо имате окопи и фортификации... в тази част на Украйна... явно сте се готвили затова... хвърляй бялата кърпа.
165
16
 
3
 
! Отговори
Недоразбрал преди 2 години
Явно от,качалките *** в БГ немат свършване?!Извират като минерална вода?!За какви фашисти бълнувате в Украйна,когато хората там се защитават от РАШИСТИТЕ ВИ ЛЮБИМИ?!Фашисти е имало само в Италия и сега само в Рашистан в момента!Немците при Хитлер са Национал социалисти!Фашисти са само съпартийците на Мусолини и на Путин!Така,че набийте си го в *** чугуненени манерки и престанете да тролите като СССР бабички!!Големи антифашаги се извъдихте,крадци на ДДС и соц. пройдохи на държавна копанка
164
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сами сте си виновни и Заслужавате изобщо да ви изтрият от лицето на земята! Защо допуснахте фашизъм в държавата си? В Украйна е пълна Шопа вече!-:))) И Азовците си очакват присъдите в Русия!
163
1
 
13
 
! Отговори
anonimen преди 2 години
severodonetzk tvoite narkomano go razrushiha- zeliniasal nacist
162
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако русофилите, както ни наричат не знам защо, но ако спрем да пишем то и русофобите може да спрат с техните глупости. Цяла нова история измислиха.
161
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако САЩ и Англия имат неблагоразумието да дадат далекобойни/точни оръжия на Украйна то от нея нищо няма да остане а Полша ще остане с пръст в уста защото какво ще получи тогава едно нищо.
160
5
 
33
 
! Отговори
Виновните преди 2 години
Нямаше да има война, ако Украйна беше спазвала Минските споразумения. Германия, Франция и Полша бяха гаранти...и нищо! Над 15000 убити в Донбас, 30 биолаборатории, всичко минирано и подготвено за война с Русия, мераци за ядрено оръжие...Англия и САЩ въоръжават и обучават украинските нацисти!