Зеленски: Русия разруши на 90% Северодонецк

2/3 от жилищата са частично или напълно разрушени
Обновена: 30 май 2022 07:09 | 30 май 2022 07:00, Александър Попов
281
Зеленски: Русия разруши на 90% Северодонецк
Снимка: GettyImages

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия, че е разрушила град Северодонецк в Източна Украйна, предаде ДПА.

Зеленски каза вчера във видеопослание от Киев, че цялата инфраструктура е разрушена и че са нанесени щети на 90 процента от жилищата. По думите му над две трети от жилищния фонд в града е напълно разрушен.

Руските военни отчаяно се опитват да превземат Северодонецк, каза той.

"И не ги интересува колко живота ще коства този опит".

Според него нападателите искат да издигнат знамето си на административната сграда на Северодонецк, която се намира на булевард "Дружба на народите", каза Зеленски, "независимо колко горчиво звучи сега това име".

По думите му Украйна прави всичко възможно, за да ограничи настъплението.

Зеленски посети вчера войските в Харков и обиколи втория по големина град в страната, за да види щетите, нанесени от руските сили, в първата официална поява на украинския президент извън района на Киев от началото на войната. "Харков понесе ужасни удари от окупаторите.

Още по темата
Една трета от Харковска област все още е под окупация", каза той. По данни на местните власти повече от 2000 жилищни блока са били напълно или частично разрушени от руския обстрел в региона. Около 31 % от територията на Харковска област е окупирана от руските сили, а 5 % са освободени от украинските защитници, заяви началникът на Харковската областна военна администрация.

Зеленски заяви, че е уволнил ръководителя на държавната служба за сигурност в Харков, защото не е работил за защитата на града, и добави, че сега са включени "служители на правоохранителните органи". "Дойдох, разбрах и уволних ръководителя на Службата за сигурност на Украйна от [Харковска] област за това, че не работи за защитата на града от първите дни на пълномащабната война, а е мислел само за себе си", заяви президентът в ежедневното си национално обръщение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Във форума има поне един украинец. Понаучил бг но има акцент. Нама лошо. Но да се знае.
138
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който е чел история, знае как "освобождават" руснаците - палят, грабят, избиват. Нищо ново под слънцето.
137
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
r3v0lv3r, само Македония е по-измислена нация от ***. Не казвам, че нямат история, а че нямат нация.
136
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чехия и Словакия са на картата на света благодарение на руснаците. Дори при освобождаването на България 1878г. горните държави ги няма като такива. Моравия столица Бърно си седи в Чехия мирно и тихо. Както и Воеводина столица Нови сад си стои мирно и тихо в Сърбия. Всеки някого подтиска. България тръгна ла да дава оръжия и самолети на Украйна. СУ 25 тъкмо били реновирани от Беларус. Славянските държави са неблагодарни.
135
18
 
1
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 2 години
До АнтинатовецПълни глупости, Украйна си има съвсем признати граници, стига повтаря руски фейкове. Даже Китай не признава Крим и Донбас, като руска територия.
134
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А какво Зеленски ще каже за всички снимки на украинските военни в детски градини и училища. Имаше дори снимани как ухилени си лежат в детските креватчета!
133
3
 
24
 
! Отговори
Антинатовец преди 2 години
Защо според ООН и Русия това в Украйна не е война а е военна операция. Защото според ООН Украйна не разполага с точно определени граници и бъдещето на тази държава е неясно.Полша ще прибере част от нея за това че храни милиони избягали украинци, Русия ще си вземе своята Донецка и Луганска част и ще лиши Украйна от достъп до Азовско и Черно море.Съвсем скоро Зеленски ще си прибере антуража и ще избягат в Западна Европа. Всичкото подарено за Украйна оръжие от запада е в заеми и дупе да им е яко.
132
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вие си чешЕте езиците тука. То каквото има да става, ще става. Русия си взима източната част, Полша ще взема западната - Лвов и т.н., пък вие се радвайте и скандирайте, като де-б-илите на Евровизия :D Да не говорим за дълговете, които Оср-айна ще има към "колективния запад" след войната.
131
19
 
2
 
! Отговори
:) преди 2 години
Чехия започва да изпраща и тежка военна техника до Украйна то всеки тип оръжие. И чехите изглежда са горди с това, че подкрепят Свободата в Украйна. Свободата която са губили то Немци и Руснаци.
130
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДЕН 96 ОТ 3-ДНЕВНАТА ВОЙНА
129
1
 
19
 
! Отговори
d преди 2 години
защо се скриха в междублоковите пространства и по спалните на хората да се "сражават" тези мишки
128
1
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 156 преди 2 години
На 25 години съм. Да, по новините ще го гледаме още дълго, прав си. Но дали ще е посмъртно е друг въпрос.
127
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чичо му Сам ке го спаси.
126
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зеленски се изложи като кифладджия.
125
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
този пак се е надумкал
124
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зеленяга, просто у-м-р-и. Писна ми да ти гледам гадната физиономия и да ти слушам глупостите. Предавайте се и стига с тоя театър.
123
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Една лъжица асфалт не си положил, 10 кубически метра бетон не си забъркал.
122
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зеленски, защо набута народа си в чуждата война(САЩ и Русия)? За територията която си мислиш че управляваш се точат Полша, Унгария и Румъния.
121
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия провежда военна операция по денацификация и демилитаризация на Украйна. Това не е "Квартал 95".
120
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Байдън трябва да приключи Русия , а благата на земята , тая газ която се е образувала и трупала милиони години преди руснакът да се превърне в човек , да се разпредели справедливо между народите ! ############ Русофилите са злобари!