Зеленски: 1/5 от Украйна е под контрола на окупаторите

12 млн. души са разселени, 5 млн. са заминали за чужбина
2 юни 2022 15:34, Нели Христова
199
Зеленски: 1/5 от Украйна е под контрола на окупаторите
Снимка: БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че руските войски контролират около една пета от територията на страната му, включително анексирания Кримски полуостров и територията на изток, държана от подкрепяните от Москва сепаратисти от 2014 г. насам.

Още по темата

"Днес около 20% от нашата територия е под контрола на окупаторите", каза той по време на обръщение към законодателите в Люксембург, докато руските сили укрепват позициите си в източния регион Донбас и се придвижват към фактическия административен център на Украйна там.

Руските сили укрепват позициите си в източната част на Донбас и се придвижват към де факто административния център на Украйна в този регион - Краматорск.

Но те се оттеглят от регионите около столицата и в североизточната част на страната, за да се съсредоточат върху офанзивата си за източния индустриален регион.

Зеленски заяви, че през 2014 г. подкрепяните от Кремъл сепаратисти и руските военни са контролирали 43 000 кв. км - площ, която той сравни с размера на Нидерландия. Но тази цифра - повече от три месеца след нахлуването на Русия - се е увеличила до близо 125 000 кв. км, територия, която според него е "много по-голяма" от Нидерландия, Белгия и Люксембург взети заедно. Той също така заяви пред депутатите, че територия с повече от два пъти по-голям размер - "близо 300 000 квадратни километра" - е "замърсена" с мини и невзривени боеприпаси.

"12 милиона украинци са разселени, а повече от 5 милиона са заминали в чужбина", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми време е НАТО да се размърда и да пречука останалите гърчещи се руцнаци там
29
5
 
29
 
! Отговори
Учуден преди 2 години
Преведена Украйна от Руски означава В края, тоест това е било края на Русия. Какви окупатори какво чудо. Зеленски е продажник! На децата е ясно, че войната е заради намесата и подстрекаването от Америка. Днес излезе информация, че на ден умират между 60 и 100 украински войници! Защо бе Зеленски? Сигурен съм, че Украинската армия знае перфектен Руски, но не съм сигурен, че някой от тях знае бъкел Английски! Братоубийствена война заради продажния Зеленски, това е!
28
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зеленски скоро ще се пече на някой зелен остров, осигурен от кукловодите, а украинците ще ядат мухите.
27
6
 
5
 
! Отговори
МММ преди 2 години
До SS - и викаш ще изгрее слънце на вашата улица - всички неграмотни, мързеливи и *** аутсайдери ще се видят във власт. Целия си живот изкарахте като неудачници, това ще е нещо като "поетична справедливост". Как ти се ще и от теб нещо да зависиии! А не да си както сега смачкан индивид с ниско самочувствие и посредствени възможности. Какво ли не би дал!? Е, няма да е в твоя мандат. В руската свера ще си живееш сам сънувайки "Народния съд".
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се връщат никъде,просто смениха хотелите с балкански такива
25
2
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До SS.."Амин дай Боже!"..В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ съм "русофил",изобщо тая абсолютноПРИМИТИВНА ИГРА на "русофили" и "русофоби" е далече от мен както Луната е далече от Земята,но..може би ще ни е по-добре да попаднем в "сферата на руското влияние"..Разбира се,АКО нещата се случат за нас така,както се случиха,когато попаднахме "Под влияние на СССР" !..-Възход на армията ни,на земеделието ни,на индустрията ни..../Ех,мечти,мечти!../
24
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само едно уточнение.Тези 20% са без Крим,който отдавна е руски.Скоро процентът ще се вдигне на 30,ако Zеленски не развее белия байряк.А украинците да се сърдят на себе си,че допуснаха Майдана,дирижиран от американците.Дотогава Украйна беше прилична за живеене страна.
23
2
 
5
 
! Отговори
SS преди 2 години
До 21 Много правилен въпрос ! Поздравления ! Имало и мислещи хора ! И на мен ми се иска да е така както казвате! Обаче ( за съжаление) сме бедни и продажни ! И много п,р,о,с,т,и ! Или както го е казал народа бедни сме щото сме п,р,о,с,т,и и сме п,р,о,с,т,и щото сме бедни !
22
19
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Организирайте се за партизанска борба с окупатора.Навремето така бяха завладяли Афганистан.Местните селяни ги разковаха от бой и бяха принудени позорно да напуснат.
21
30
 
5
 
! Отговори
Georgiev преди 2 години
Не разбирам коментиращите тук, защо се радват и искат Украйна да е завладяна от Русия? Може би ще се радват, ако и нас завладее?
20
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз бих казал, че 4/5 от Украйна е под контрола на една нацистка хунта.
19
5
 
25
 
! Отговори
Vолодимир Zеленский преди 2 години
Вярно е че руснаците ни взеха територия с площта на България, но ние пък превзехме цяла България и живеем там господарски на издръжка на местните роби! Слава Украинье!
18
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поне да беше завършил Харвард, а ти обикновен комик. Когато един човек, не е на мястото си, се получава трагикомедия.
17
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До SS:А защо трябва да попадаме въобще в нечия сфера на влияние?Не може ли просто да сме си българи в България?
16
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Развявай белия байрак иначе Путин ще къса парче по парче от Укрия.
15
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В друга държава Зеленски щеше да увисне като Стамболов или изгонен както Фердинан.
14
7
 
13
 
! Отговори
SS преди 2 години
Сега 1\5 скоро и цяла Украйна ! Предстои ново преразпределение на света ! Ако Бг попадне в руската свера на влияние ще има Нов НАРОДЕН СЪД !
13
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като чета медиите по света, очаквах, че Украйна печели войната, ама явно нещата са съвсем различни от реалността, в която живее четвъртата власт
12
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я да питаме DW, дали е вярно. Той се шегува, нали е комик.
11
5
 
29
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
щом тоя вика "Една пета",значи на практика е една ВТОРА....Чуда са що още са праи на разсеян тоя тревоман и не абдикира ?..Съдбата на Гитлер ли е планирал?...Рашъните са като питбули-захапат ли нещо не пускат докато не затворят челюсти..Ама що ли са тръшкам и аз?..Та ИГРАТА в Украйна е ИГРА м/у САЩ и Русия,това стана ясно и на първолачетата..За съжаление, ГЛУПАЦИТЕКАТО нашите политПОДМЕТКИ правят така,че живота ни да се отрови покрай тая неразбория..