Зеленски: Русия разруши на 90% Северодонецк

2/3 от жилищата са частично или напълно разрушени
Обновена: 30 май 2022 07:09 | 30 май 2022 07:00, Александър Попов
281
Зеленски: Русия разруши на 90% Северодонецк
Снимка: GettyImages

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия, че е разрушила град Северодонецк в Източна Украйна, предаде ДПА.

Зеленски каза вчера във видеопослание от Киев, че цялата инфраструктура е разрушена и че са нанесени щети на 90 процента от жилищата. По думите му над две трети от жилищния фонд в града е напълно разрушен.

Руските военни отчаяно се опитват да превземат Северодонецк, каза той.

"И не ги интересува колко живота ще коства този опит".

Според него нападателите искат да издигнат знамето си на административната сграда на Северодонецк, която се намира на булевард "Дружба на народите", каза Зеленски, "независимо колко горчиво звучи сега това име".

По думите му Украйна прави всичко възможно, за да ограничи настъплението.

Зеленски посети вчера войските в Харков и обиколи втория по големина град в страната, за да види щетите, нанесени от руските сили, в първата официална поява на украинския президент извън района на Киев от началото на войната. "Харков понесе ужасни удари от окупаторите.

Още по темата
Една трета от Харковска област все още е под окупация", каза той. По данни на местните власти повече от 2000 жилищни блока са били напълно или частично разрушени от руския обстрел в региона. Около 31 % от територията на Харковска област е окупирана от руските сили, а 5 % са освободени от украинските защитници, заяви началникът на Харковската областна военна администрация.

Зеленски заяви, че е уволнил ръководителя на държавната служба за сигурност в Харков, защото не е работил за защитата на града, и добави, че сега са включени "служители на правоохранителните органи". "Дойдох, разбрах и уволних ръководителя на Службата за сигурност на Украйна от [Харковска] област за това, че не работи за защитата на града от първите дни на пълномащабната война, а е мислел само за себе си", заяви президентът в ежедневното си национално обръщение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
219
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Учуден242 ЕС = СССР+СИВ. Урсула = Горбачов. 2025г. = 1989г..
218
0
 
5
 
! Отговори
aZ-ът преди 2 години
благодарение на теб и кравите ти.
217
9
 
0
 
! Отговори
руснаци - рушители преди 2 години
руснаците могат само да рушат и крадат. В България през 44-та руският башибозук изби над 50хил българи и ни окрадоха златният резерв.
216
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ти искаше всякакви мощни оръжия ,сега олеле.,искай капитулация и да свършва този ад с твоите вечни искания да те издържа ЕС.
215
14
 
5
 
! Отговори
руските нацисти това преди 2 години
могат....да рушат и убиват...шибаниПримати.
214
13
 
4
 
! Отговори
Учуден преди 2 години
Трябва наистина да си много надрусан или с много празна кратуна да се радваш на рузки б,клуци и да превъзнасяш чудовищно неграмотни,нискочели,рузки тунгуси,тръгнали да рушът,грабят,изнасилват и унищожават цивилизована държава каквато е Украйна,а ти да се радваш като макак и да обвиняваш жертвите,че сами се били бомбардирали и сами си били унищожавали градовете?!Питам се,О ВИЙ РУСОБЛИЗИ,РУСОГ,ЪЗИ,***,любители на мизерията,грабенето,безчинствата,що се мъчите в ЕС,а не се наслаждавате на СССР?
213
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рейтингът на Путн "падна" до рекордните 86 %,а на Киро се покачи до 12%.Бензинът в България-3,33 лева.В Русия-1,32 лева.После се сещайте що поскъпва хлябът...Възраждане е надеждата за България,останалото е ръжда.
212
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докладвайте ФБ постовете на рублофилите от *** Югенд и гледайте как русофилистичната пропаганда намалява пред очите ви!
211
2
 
16
 
! Отговори
Ами преди 2 години
зеленски е просо една тухла в стената и даже днешните убити в мирни граждани в Донецк са по команда на МИ-6! а ЗА ТЕЗИ КОИТО НЕ ЗНАЯТО -ОЩЕ 2004 ГОД западните украинци казваХА че ще убиват всички тези от Донецк и Крим ЗАЩОТО ИМ ПРЕЧЕЛИ НА КУЛТУРАТА !!! ГОДИНАТА Е 2004 НЕ ГО КАЗВАТ НА НЯКОГО А НА ФОРУМ !!!
210
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
руската диващина се проявява неуморно! Няма решение и затова руши. T y п o и упорито!
209
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Николай Петков Ралчев се казвам и живея в Тутракан7600 на ул.Панайот Хитов 5 до старият пазар.На 48 години съм ,много висок и красив съм и работя в индустриалният парк на Тутракан.Аз съм ГЕЙ и мразя жените,никога не съм имал секс с жени.Обичам мъже да ме оправят.Търса приятел гей който ще ме оправя яко.Ще го спонсорирам
208
12
 
1
 
! Отговори
Никалай Ралчев преди 2 години
Николай Петков Ралчев се казвам ,от Тутракан съм и живея на ул.Ранайот Хитов5 до стария пазар на града.Аз съм ГЕЙ и мразя жени и никога не съм имал секс с жени а само с мъже,тоест те мен оправят.Търся си приятел гей,който ке спонсорирам,само да ме оправя яко.
207
4
 
33
 
! Отговори
най-големият преди 2 години
симулант е той.Предложиха му да подпише неутралитет и отказ от НАТО.Отказа а сега симулира загриженост.Като знаеш че държавата ти съществува от 30 г. благодарение на добрата воля на Русия къде си тръгнал.Петър I и Екатерина II така добре щяха да те нагласят! Тогава имаше ли украинска нация или всички бяхте руси?Не си знае историята тоя.Тръгнал нас да баламосва и да реве. Лъжливото овчарче!
206
7
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Той Зеленски заради глупостта си разруши 90% от Украйна!
205
6
 
38
 
! Отговори
ВЕЛИКАЯ РОССИЯ преди 2 години
Не 90, а 100% Русия да смачка украинските нацисти. Те това искаха и си го получиха. Сега какво ***? Като избиваха хора в Донецк и Луганск от 2014 г. всички мълчаха като риби, а сега като ги нагази руската мечка рев до небесата. Като сте посели ветрове сега ще жънете бури.
204
4
 
19
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 2 години
Крайно време е някой да каже на Зеленски, че отдавна никой не се връзва на измислиците му ! Все пак 2/3 няма нищо общо с 90% ! Елементарна математика за 3-ти клас.
203
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И разбира се нашите медии нищо за най-тежкия обстрел от украинската армия по цялата територия Донецк сигурно от 2014 насам с цивилни жертви... Гък няма, замо Зеленски та Зеленски...
202
2
 
29
 
! Отговори
Въпрос 5 преди 2 години
Може ли Русия, ако иска, да израви Киев със земята за няколко дни, без дори използване на ядрено оръжие?
201
3
 
29
 
! Отговори
Въпрос 4 преди 2 години
Загубите на нови и нови територи от Украйна, за победа на Зеленски ли да ги броим?
200
4
 
26
 
! Отговори
Въпрос 3 преди 2 години
Това че Путин е лош, означава ли че не е прав, дори когато е прав?