Зеленски: 1/5 от Украйна е под контрола на окупаторите

12 млн. души са разселени, 5 млн. са заминали за чужбина
2 юни 2022 15:34, Нели Христова
199
Зеленски: 1/5 от Украйна е под контрола на окупаторите
Снимка: БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че руските войски контролират около една пета от територията на страната му, включително анексирания Кримски полуостров и територията на изток, държана от подкрепяните от Москва сепаратисти от 2014 г. насам.

Още по темата

"Днес около 20% от нашата територия е под контрола на окупаторите", каза той по време на обръщение към законодателите в Люксембург, докато руските сили укрепват позициите си в източния регион Донбас и се придвижват към фактическия административен център на Украйна там.

Руските сили укрепват позициите си в източната част на Донбас и се придвижват към де факто административния център на Украйна в този регион - Краматорск.

Но те се оттеглят от регионите около столицата и в североизточната част на страната, за да се съсредоточат върху офанзивата си за източния индустриален регион.

Зеленски заяви, че през 2014 г. подкрепяните от Кремъл сепаратисти и руските военни са контролирали 43 000 кв. км - площ, която той сравни с размера на Нидерландия. Но тази цифра - повече от три месеца след нахлуването на Русия - се е увеличила до близо 125 000 кв. км, територия, която според него е "много по-голяма" от Нидерландия, Белгия и Люксембург взети заедно. Той също така заяви пред депутатите, че територия с повече от два пъти по-голям размер - "близо 300 000 квадратни километра" - е "замърсена" с мини и невзривени боеприпаси.

"12 милиона украинци са разселени, а повече от 5 милиона са заминали в чужбина", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Запада като въоръжаваха Укрия й направиха мечешка услуга.
49
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До ?, птко нека се върнм 2014г. и да кажем Турция си беше анексирала Смолянско. Според теб в Кърджалийско например дали с охота щяха са съгласни да направят турския език официален. Това руските еничари много ме дразнят не за друго а защото са безкрайно прости.
48
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зеля, вдигай бялото знаме, време е. Достатъчно хора загинаха, или Байдън не дава?
47
1
 
16
 
! Отговори
Хора преди 2 години
До #50.Не виждаш ли че има всеобща команда от окупатора на Европа, Сащ?!
46
2
 
22
 
! Отговори
мдаа преди 2 години
Зелен, ако им беше дал автономност по минските споразумения, вместо да ги бомбите осем години, територията ти щеше да е цяла. Сега вече е късно. Сега оставате без излаз на Азовско море, а може и без излаз на Черно да останете. Изтокът няма да се върне в Украйна, свиквай с тази мисъл.
45
1
 
15
 
! Отговори
SS преди 2 години
До 37 Еииий от злоба се разпени ! Само че аз не съм неудачник ! Напротив работодател съм,и имам достатъчно средства да живеея в лукс ! Обаче ( чесно казано) хич не обичам да,ж,е,н,е,ъ,р,и и евроатлантици !
44
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СТИГА ПОРАЖЕНЧЕСТВО ЗЕЛЬОНИЙ, ХАЙДЕ УКРИТЕ - ПЪТЯТ КЪМ МОСКВА Е ОТКРИТ! ДЖАПАЙТЕ ПО СМОЛЕНСКАТА ДОРОГА И СТЕ У МОСКВА НА КРАСНЫ ПЛОЩАД ДА ИЗИГРАЙТЕ КАЗАЧОКА И ДА СПРЕТНЕТЕ МАЙДАНА!!!
43
0
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До ?...така ...На въпроса ти -с два въпроса:-Първо:-КОЙ ще "нахлуе в Бг ?...Дай отговор с ДЪРЖАВА !..Второ:-АКО това се случи,къде ще се устремят "Бг БЕЖАНЦИТЕ" ,и изобщо ще има ли такива?...Та?
42
2
 
20
 
! Отговори
До ? преди 2 години
Ама ако провеждаме аналогия с укрите, трябва първо осем години да убиваме, например, етнически турци в кърджали, да ги репресираме за това, че вкъщи си говорят на турски, боян расате да си направи един нацистки батаьон, който с години да отвлича и изтезава цивилни от къеджалийско, да обстрелваме с артилерия турска територия, кики да говори по телевизията, че сега ще си направим атомна бомба и ще я хвърлим над Анкара и чак после да ни завземат.
41
2
 
22
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Зеленски като дойде на власт имаше шанса да предотврати тази касапница и да спази обещанията си и Минският договор за Донбас но той попадна под външно управление от Сащ и Англия и нищо не направи за мира.
40
2
 
24
 
! Отговори
До редакцията ДНЕС: преди 2 години
Не разбирам защо ни занимавате денонощно с проблемите на урковците. България в същото време има огромни проблеми и приоритети, които заслужават да бъдат анализирани и писани. А от военна гледна точка в Украйна се води една бавна и позиционна военна операция, която най-вероятно ще продължи още 6 месеца. Вие така ли смятате за бъдещите 6 месеца * 30 дена * 20 фейкови статии = 3600 фейкови статии за тая Украйна до края на годината. А усмирете се малко!
39
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А можеше само с Крим да се разминат.
38
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предател. Жалко за нормалните украинци.
37
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е нали само побеждава Украйна и яко смазва руснаците..... Какво стана сега??!? На маймуни ни направиха и те ти на маймунска шарка!!
36
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе вече 3-4 дена по битивиту не дават нищо за войната.Що ли.Май доста мисиркова газ се пика.
35
13
 
3
 
! Отговори
МММ преди 2 години
До ПроСоТо - не, въобще не си русофил. Хич даже. Само комунист и комсомолец. И руски газооблизвач. Абе обикновен примитив.
34
2
 
16
 
! Отговори
Анализатор преди 2 години
руснаците са лошите мутри в тоя конфликт но и зеленския не е добрия. трябваше да си оплете по-добре кошницата с амариканците преди да се прави на мъж пред путин. сега положението е сълзи и сополи пред целия свят. Взеха да го виждат вече всички, че е аматьор. прецака родината си
33
17
 
7
 
! Отговори
? преди 2 години
Въпрос до безродниците. Ако някой нахлуе в България и я превземе до В. Търново на север и до Пловдив на юг, какво ще правите? Ще защитавате с бой България или ще се започват преговори за квото е останало?
32
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия ще вземе лъвския пай от баницата Укрия отсаналото ще си го делят Полша, Унгария и Румъния.
31
4
 
26
 
! Отговори
Скорооо преди 2 години
Зеленски продаде народа си за пушечно месо на сащ и нато и ще свърши като Мусолини.