Води ли се световна война срещу декадентския Запад?

Войната в Украйна е символ на разцеплението между енергийния преход и петролните диктатури
Обновена: 14 юни 2022 22:54 | 14 юни 2022 22:30, Йоана Цонева
96
Води ли се световна война срещу декадентския Запад?
Снимка: БГНЕС

Шестият доклад на Междуправителствената група от експерти по климата (IPCC) от април 2022 г. е окончателен: остават 3 години до започване на трансформацията, която ще позволи на човечеството да изпълни целите, определени от Парижките споразумения, т. е. да обърне наклона на кривата на емисиите на CO2, със скорост, която позволява достигането на нетна нула до 2050 г. за възобновяемите енергии. Това пише в анализ за френския вестник La Tribune Алексис Норман, съосновател на Greenly.

Мисия невъзможна?

Не и без електрошокът, чийто ясен предшественик вече е войната в Украйна и по-дълбок символ на трайно разцепление между демокрациите, подкрепящи енергийния преход и петролните диктатури. Самото оцеляване на тези клептокрации зависи от поддържането на добивна икономика. Демокрациите обаче са не по-малко застрашени, тъй като напливът от климатични бежанци ще накара всяка нация да се барикадира, правейки разграничение между хората без гражданство и гражданите, тласнати към крайности. Това разцепление ще бележи края на прогресивното изравняване на условията, идентифицирано от Токвил като неудържимо движение на Историята. Всъщност глобалното затопляне, съчетано с намалената способност за преразпределение на ресурсите в свят, заплашен от физическите си ограничения, ще доведе до рязък край на динамиката на Запада.

Владимир Путин не сгреши, като издигна символичното значение на конфликта до световна война срещу "декадентския Запад", лицемерно преподаващ уроци, защото не може да защити своя материалистичен модел пред лицето на надигащите се крайности. Кризата на жълтите жилетки показа експлозивния характер на един хаотичен преход, който ще удари по най-уязвимите, с изкушението да се съчетаят икономическата несигурност и несигурността на идентичността. За сравняващите се с Путин, като г-жа Льо Пен и други, защитата на националната идентичност и тази на цената на бензина са една и съща борба.

Още по темата
Либерална Европа има уникалния исторически шанс да промени всичко, за да продължи да просперира. Тя се готви да обяви ембарго върху руския петрол, с риск да изостри вътрешното си напрежение, тъй като все още не е разгърнала технологиите на утрешния ден в континентален мащаб. Енергийният микс, съставен от ядрени, водородни и възобновяеми източници, вече съществува, но трябва да спечели идеологическата битка на общественото мнение, предава News.bg.

Тази война, ускорител на Историята, ще бъде спечелена на икономическия терен, като работим в принудителен марш към разделянето, антиисторическо, но неизбежно, между растежа и увеличаването на нашите въглеродни бюджети.

Путин, привърженик на актуализираната "Реалполитик", се обзаложи, че енергийният преход е невъзможен. Той смяташе, че ръцете му са развързани да присвоява украински ресурси, разчитайки на "неограничената" подкрепа на Китай и поддържайки Европа в зависимост от своя газ. За да спечели войната, Русия ще трябва да си върне енергийния суверенитет. В свят, в който изкопаемите горива обуславят реалната власт, силата на китайско-руския блок ще бъде подсилена от това ново разделение, чрез увеличаване на дела на ресурсите под контрол. Битката за Украйна ще бъде първият конфликт от по-дълга война, чийто залог се простира до други стратегически ресурси, по-специално редки земни елементи, които са от съществено значение за производството на батерии и електрификацията на света.

Може ли климатичната война да бъде спечелена от демокрациите?

В краткосрочен план заместването на руския газ с въглища, в Германия или Полша, отблъсква техните амбиции за декарбонизация. Преминаването на цяла Европа към ядрена енергия е малко вероятно в краткосрочен план предвид враждебността на общественото мнение. Възобновяемите енергийни източници все още не са достатъчни за задоволяване на нуждите нито в Европа, нито в Китай. Задънена улица и толкова много сигурност, разстроени от боевете в Украйна.

Технически, последният доклад на IPCC показва, че това е възможно чрез масово и координирано преминаване към нисковъглеродна енергия, съчетано с усилия за електрифициране на всички сектори като транспорта, индустрията, жилищното строителство, селското стопанство... нова ера, в която политическият капитал в полза на военни усилия, сравними с Програмата на победата, нараства с всеки изминал ден.

Готови ли сме за конфликтите, породени от прехода и все по-устойчивата зависимост от изкопаемите горива?

Ще трябва да се разчита на нарастващата враждебност на Китай с увеличаването на въглеродния данък, ако не се откаже по-бързо от въглищата. Лишени от основния си ресурс, петролните монархии в Персийския залив биха могли да рухнат, повличайки със себе си Египет и Леванта. В Съединените щати и Европа разходите за преход вече стигат до крайности.

Действие Първо се разиграва пред безпомощни зрители, докато обрати и диалози на глухите подкопават международната сцена. Въпреки това, демокрациите разбират, че огромното технологично предизвикателство на прехода е също така и политическа необходимост. Затова е неотложно екологичното планиране, което новото френско правителство ще трябва да приложи, призовавайки духовете на Жан Моне, първият комисар по планирането и бащата-основател на Европа. Франция има значителни активи, застаряващ, но постоянен ядрен парк, образовано население, вяра в иновациите... Тя може да се включи повече в енергийния микс, да ускори развитието на акумулаторния или водородния сектор. Като възстановява смисъла на икономиката, Франция преоткрива своята универсалистка идентичност. С Европа като резонатор, тя трябва да се осмели на една планетарна дипломация, носеща нова споделена ценност - отговорността. И все пак, двайсетвековният пакт между величието на Франция и свободата на света може би не е просто голистки мит.

Какво ще се случи във Второ действие?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
7
 
4
 
! Отговори
Късата памет преди 2 години
До Анонимен21 Не ме интересува как се живее в САЩ, аз живея в Европа. Европа е най доброто място за живеене. Ние българите сме европейци и не знам защо русофилите говорите само за САЩ. България е най бедната страна в ЕС и въпреки това тука се живее 2-3 по добре от в Русия. За пример средната заплата в Руската федерация е по ниска от минималната в България. С развитите страни Русия не може да се мери въобще.
26
1
 
10
 
! Отговори
Revolution Superstar преди 2 години
Аз не знам защо се стига до тук, при положение, че всеки човек може да живее щастливо. Човек трябва да е най-щастлив когато вечер може да заспи спокоен, сутрин като стане да види слънцето жив и здрав! Като живееш разбираш, че животът е най-ценен и ако си го пропилял за глупости е предателство към самия себе си, защото утре може да не дойде... Всичките други неща са преходни, отминават и заминават... Най-ценното нещо е да преживееш всички възрастови групи и най-накрая да си отидеш с достойнство!
25
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е най-големия виц! Западът декадентски! Измислен колос на виртуални крака!
24
0
 
3
 
! Отговори
Пипи преди 2 години
Да ви *** на всичко зелено ,ясно. Има достатъчно въглища и петрол за 200 години .Заврете си и дигиталните - програмируеми валути дето вие ще ми казвате за какво мога или не да харча .
23
1
 
9
 
! Отговори
Тюрлюгювеч преди 2 години
От спекулантска пропаганда и постмодернистко слабоумие. Нищо повече от борбата на Давоския форум на свръхбогатите да натрапят новия феодализъм с малцината хипербогаташи и сивата маса от плебеи, които "няма да притежават нищо, но ще бъдат щастливи от това", хъ-хъ. А няколко десетки хиляди герои ще се нагърбят с ужасно тежкото бреме да притежават всичко, още по хъ-хъ. Само че са си направили сметката без кръчмаря. Такава "икономика" просто ще се срине, като лишат простолюдието от мотивация.
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 765Брато, всичко е планова икономика. Даже в момента )))
21
4
 
2
 
! Отговори
765 преди 2 години
До Анонимен 17. Това па как го съчини. Запада съществува векове преди СССР. И през 80те се разпадна СССР и източния блок. Фалирахме (ние източния блок) поради невъзожността на еднопалтийния модел и плановата икономика да създадат устойчиво развитие.
20
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Късата паметПитай Американец от Сиатъл, Сан Франциско, Ню Йорк или Питсбърг как е живял преди 30 години и как е живее сега. Западната система рухна, ядоха, пиха, събориха лошия комунизъм и парите им свършиха. Сменете тая плоча с щастливия Запад и стига сте намесвали Русия в цялата работа като антипод на тъжната западна картинка. 53 процента от американците нямат спестени 1000 долара. В Зимбабве са по-добре със спестяванията.
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според мене проблемите са от конструктивен характер . Технологиите ги има просто трябва да се съчетаят за да излязат сметките .Русия няма интерес да го направи . На запад и да го направят не могат да поддържат по ниски цени на водорода от Китай защото искат зелени олигарси вместо много малки семейни ферми . Тоест водорода дори да бъде направено всичко което трябва пак няма да се произвежда в Европа. И така просто ще се мине от една зависимост в друга. Трябва да падне четвъртия райх.
18
2
 
13
 
! Отговори
Bogito преди 2 години
Това са пълни глупости. Зелената сделка и тем подобни са всъщност БОЛШЕВИЗЪМ НА НОВ ГЛАС.
17
10
 
2
 
! Отговори
Късата памет преди 2 години
До Уточнение. Аз като бях на 15 години комсомолския секретар същото ми говореше. Как запада западал и комунизма го чакал светло бъдеще. От тогава все слушам от разни руски фенове, колко е зле на запад, а децата на руските ръководители що дирят в лошия запад. Що не си живеят живота примерно в Магадан или Пенза. Поне сменете опорката, че тая е на поне 70 години и всеки който помни или може да чете знае , че е пълна глупост.
16
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Западната система беше създадена за борба със СССР - при комомунизма няма да има пари, при нас ще бъде с пари, но ще има по много от всичко и за всички, и ще потреблявате все повече, и вашите деца ще потребляват повече от вас. 80те години се видя, че това не работи, и започнаха да взимат кредити, ще има много, и за всички, но на кредит. 2021 година тази система окончателно рухна, сега вече ще има все по-малко и по-малко.
15
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само за протокола, в момента Франция внася ел. енергия.
14
10
 
1
 
! Отговори
654 преди 2 години
До Анонимен13. Не е зле да кажеш че 5 долара е галон бензин, а инфлацията е 4 - 5 процента, но ти явно знаеш повече от ФЕД и департамента по финанси.
13
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми Западът е САЩ. Колониите им в Западна Европа не ги броим, те са васални. Ми не е хегемон Америка вече, никой не ги отразява - Русия сама реши и си взе пая от Украйна, Китай ще си вземе Тайван. Бита карта са.
12
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Инфлацията в Американистан е 20%. Бензиня е 5 долара. Бачкат на 3 работи, за да си плащат сметките.
11
12
 
4
 
! Отговори
Българин преди 2 години
По-добро от "декадентския" Запад няма. Как един емигрант в Индия или Русия не познавам
10
1
 
16
 
! Отговори
Уточнение преди 2 години
Декадентски Запад означава Упадъчен Запад. И статията не е от Комсомолская правда, а от френски вестник.
9
1
 
13
 
! Отговори
Кармазъ Сикиш преди 2 години
Е тоа и той вика фотоволтаиците. Добре че Китайците все още са навити да си тровят природата и работниците, за да може дебелия ейрохейец да се бие в дебеля шкембак и да вика фото-фото. До кога ли обаче.
8
2
 
18
 
! Отговори
Кармазъ Сикиш преди 2 години
Тия западняци са най-големите смешници. Аве потници, аре преди да ни давата наклон, да спрете да си сменяте колите на 5 години, и телефоните всяка година, и може да ви повярваме че искате да пазите планентата. Ама като ви гледам фльорците как си обличат дрешката един път и след това я гледаме на втората употреба, нещо не ми се вярва. Само война ще ви вкара в правия път!