Великобритания сменя караула и се дърпа от Европа

На изборите днес без съмнение ще има смяна на властта
6 май 2010 09:31,
85

Британският премиер и лидер на лейбъристите Гордън Браун държи реч в университетския център в Ипсуич по време на предизборната си кампания. Снимка: БГНЕС


 

Навръх нашия Гергьовден Обединеното кралство гласува за парламент. Без съмнение смяна на властта ще има. След 13 години управление на лейбъристите – лявоцентристката политическа група, която изживя своя Ренесанс при Тони Блеър, консерваторите отново ще оглавят правителството на Нейно величество.

Десноцентристите (на политическата сцена от началото на XIX век) обаче в никакъв случай няма да се радват на безоблачно управление. Лидерът им Дейвид Камерън е далеч от обаянието и класата на двамата си предшественици, които водиха Великобритания през 80-те и 90-те години – Маргарет Тачър и Джон Мейджър.  

По всичко личи обаче, че британците ще заложат на наказателния вот. 43-годишният Камерън ще се възползва от широкото негодувание срещу настоящия премиер Гордън Браун, който ще обере негативите за кризата, войните в Ирак и Афганистан, непопулярния Лисабонски договор. След повече от десетилетие в опозиция консерваторите ще се задоволят и с това.

За липсата на доверие в двете основни политически сили говори и влизането в борбата на Ник Клег (43 г.) и водената от него Либералдемократическа партия. Търсейки алтернатива, мнозина избиратели насочват предпочитанията си към аутсайдерите, сочат социологическите проучвания. Така либералдемократите не само се утвърдиха на третата позиция, но почти сигурно ще влязат и във властта, защото без техните гласове Консервативната партия няма да може да осигури необходимото мнозинство в парламента и рискува да се обрече на тотален провал.

Въпреки че имат доста различия в предизборните програми, Камерън и Клег изразиха готовност за фронт срещу лейбъристите и такъв най-вероятно ще има. С благородническо потекло (Камерън е пряк потомък на крал Уилям IV, а Клег – на руската баронеса Кира фон Енгелхард), двамата са израснали в богати семейства на финансисти и са получили образованието си в най-престижните университети на Острова.

Освен това имиджмейкърите им ги представят като емблеми на промяната в политическия елит – символ на младите, енергични хора, които са готови да работят, да работят и да работят за благото на кралството. Основен приоритет и за двамата е съкращаването на разходите в почти всички сфери, за да бъде намален бюджетният дефицит на Великобритания, който нараства прогресивно в последните месеци.

По отношение на имиграцията се очертава сериозно ограничаване на пропускателния режим под претекст „защита на местната работна ръка”. Бъдещата синьо-оранжева коалиция ще трябва да изпълни и обещание за сериозни инвестиции в образователната система.  

Единодушие има по въпроса за довършване на започнатото в Афганистан. Сериозно разминаване обаче се появява по въпроса за военното финансиране, където консерваторите искат запазването на солидното наливане на пари, докато Клег и партията му настояват, че разходите в тази сфера са прекалено раздути.  

Може би една от най-критичните точки ще бъде европолитиката. Дейвид Камерън и неговите консерватори са истински посланици на евроскептицизма, да не говорим за противопоставянето на присъединяването към Еврозоната и въвеждането на еврото. Десноцентристите дори обявиха, че са против Лисабонския договор, но в крайна сметка няма да преразглеждат решението за приемането му. С други думи Острова се готови за сериозно охлаждане на отношенията с континентална Европа.

На другия полюс е потенциалният коалиционен партньор – Либералдемократическата партия. Лидерът й Ник Клег (женен за испанка – съветник в ЕС) подчерта, че партньорството с останалите страни членки е от жизнено значение за икономическото възстановяване на Великобритания.

Всъщност едва ли само общоевропейските виждания ще бъде пръчката в колелото на новото правителство, а управляващата коалиция ще е далеч от определението „стабилна”.

Не че опозицията, в лицето на лейбъристите, ще е кой знае колко силна. В средата на 2007 година Гордън Браун замени на премиерския пост и начело на социалистическата партия преждевременно оттеглилия се Тони Блеър, защото лейбъристите вярваха, че само ново лице може да ги спаси от катастрофа на изборите.

Войната в Ирак свали доверието от Блеър и сложи началото на края на управлението му. Тежката сянка обаче покри напълно и Браун, дойде глобалният финансов срив и шотландецът беше тотално обречен. И колкото и да обяснява на британците, че ги е спасил от кризата, той вече е готов за дълга политическа зима.

В интерес на истината целият политически елит на Острова е в остра криза. Особено след като наяве излязоха наглите служебни злоупотреби на депутатите, които харчели парите на данъкоплатците за вечери, семейни почивки, ремонти на жилищата си и т.н.  

Едва ли скоро ще видим „дълголетен” премиер като сочения за първия британски министър-председател в модерния смисъл на думата сър Робърт Уолпол. В периода 1721–1742 година той успява да спечели четири изборни кампании и да остане в историята и до ден-днешен като човека, задържал се на поста за най-дълго.

Всъщност дори постиженията на Маргарет Тачър (11 години) и Тони Блеър (10 години) не изглеждат застрашени.

Да му мисли Дейвид Камерън. Защото още преди да се е настанил на Даунинг стрийт 10, малцина са убедени, че ще изкара пълен 5-годишен мандат като ръководител на правителството на Нейно величество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Рetiovi,Лошото е,че преди да потопят еврото,ще ни сгромолясат в евро зоната,задниците ни паяжина ще хванат и те тогава ще питаме,къде тропат гладните!?Бяха 10милиада,чета останали 6,е как ще ни изпуснат да сме със собствена валута?Как да мисля за после?
73
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Тоя на сниката е типичен политик-с отворена уста и протегнати ръце...изберете ме да се налапам...
72
0
 
16
 
! Отговори
petiovi преди 14 години
Сигурно имаш предвид умиращото евро, драги! Засега ще гоним паритета с долара, а после .....ще видим.
71
0
 
15
 
! Отговори
Данчо преди 14 години
Подозрителен си драги!Голдан Сакс ли,Голдан не знам кой още те информира, пета колона си!Зная,зная Аз!Та кой,ако не европа умиращия долар ще реанимира?!Никой не му пука!Ние сме в кръгова отбрана!*** ни е все открит!
70
1
 
15
 
! Отговори
petiovi преди 14 години
Само за информация - преди 12 часа ви предсказах падането на еврото и паунда при курс съответно 1.275 долара/евро и 1.506 долара/паунд. Сега курсовете са съответно 1.257 дол/евро и 1.479 дол/паунд. Някакъв коментар от форума? Като Ванга съм.
69
0
 
14
 
! Отговори
Данчо преди 14 години
Като са си добре,какво им пречи!То сиромах човек си е жив дявол,на баламите вода носи!Вода гази,жаден ходи!
68
0
 
15
 
! Отговори
Данчо преди 14 години
В САЩ кои са демократите-партия на богатите!А консерваторите-партия на по-богатите!Та то никаква разлика и в Англия!Една и съща богопомазана-рязана...какъвто и епитет да допишете,все ще е вярно.Само в Иран,Китай и Корея не са се курдисали,но им дърпат конците,т.е.топките!
67
2
 
19
 
! Отговори
Dino преди 14 години
За сведение на форума,Дейвид Камерън е евреин.То вече малко държави останаха,където първите държавни личности не са евреи.Правете си изводите сами.
66
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Камерън не ми допада като лидер на консерваторите.Прекалено млад е и в речите му не виждам много убедителност
65
7
 
19
 
! Отговори
Оз преди 14 години
Англичаните са много прости хора. Не са по- умни от Бай ***, но са повече - 60 милиона. Живях там, вярно - животът е по- уреден, но са много, ама много ***.
64
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
на нищо не можем да им стъпим, а паунд си е пауд
63
0
 
14
 
! Отговори
до с.37 преди 14 години
хей с., как с години си носил дънките??? ти да не си спрял да растеш в 5-ти клас?!
62
1
 
15
 
! Отговори
NN преди 14 години
iztrihte me zashtoto dadoh vruzka li ? ok eto statistikata bez neia (adresirana e do komentar 30 koito tvurdi che uk e *** durjava s koeto do niakude sum suglasen no loshoto e che nie sme oshte po ***):procent musulmansko naselenie:uk 4-5% bulgaria 10-20%(procentite varirat tolkova zashtoto stranite ot EU sa grupirani spored procenta na musulmanite v tiah)
61
1
 
18
 
! Отговори
jiko преди 14 години
kvi mercedesi, volva i livaisi prikazvate, hodete da iadete agneshko i da piete rakia
60
1
 
15
 
! Отговори
мемо преди 14 години
тука няма спор нали знаеш ако дадено нещо не се развали просто няма да могат да печелят в пъти,и тва им е политиката днешно време
59
1
 
15
 
! Отговори
мемо преди 14 години
ливайса мога да го предпочета кога на работа,риболов в планинските места и пред долче габаната което педалско
58
2
 
16
 
! Отговори
с. преди 14 години
Мерцедес бяха марка навремето!Сега не е за приказване!То не са само те де!Забива електроника,проблеми-ум да ти зайде!А и волво нали ги купиха някакви китайци сега и представям си и те накъде са тръгнали!
57
1
 
16
 
! Отговори
мемо преди 14 години
носил съм ливайс наистина са едни от най здравите,но за външен вид не хващат окото;)!и волвото е много здраво,но пред мерцедеса омеква
56
0
 
16
 
! Отговори
с. преди 14 години
Ще падат другия път!Не всички сме фенове на новите *** тенденции в модата!Нали се сещаш!
55
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
За европа незнам но да вземат да им ограничат възможностите на *** и Индииците щото положението е доста сериозно!!!Белите в Лондон са малцинство БУКВАЛНО!