Когато финансовата криза ще изглежда като закачка

Годишните загуби на гори се изчисляват на $2-5 трилиона
10 май 2010 19:43,
82
Когато финансовата криза ще изглежда като закачка
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Нарушаването на биоразнообразието скоро ще удари националните икономики, съобщи ВВС, позовавайки се на доклад на ООН.

Според Третия глобален преглед на биоразнообразието някои екосистеми скоро може да достигнат повратния момент, след който вече няма да са полезни за хората – например бързото изчезване на гори, задушаването на водни басейни от водорасли и масово измиране на коралови рифове.

„Новините не са добри“, заяви изпълнителният секретар на Конвенцията за биологичното разнообразие на ООН Ахмед Джоглаф. „Продължава свиването на биоразнообразието в степен, невиждана в историята – измирането е може би до 1000 пъти по-голямо, отколкото в миналото“.

Миналия месец учени вече предупредиха, че правителствата няма да успеят да постигнат целта да спре изчезването на животински и растителни видове през 2010 година.

Глобалното разнообразие на гръбначни – групата, която включва бозайници, влечуги, птици, земноводни и риби, е намаляло с около една трета между 1970 и 2006 година, сочат данните на ООН.

Целта до 2010 година да бъде намалено драстично изчезването на растителни и животински видове беше поставена през 2002 година на форум в Йоханесбург. Към момента вече е сигурно, че тя няма да бъде постигната.

Глобалният преглед на биоразнообразието потвърждава, че нито една от допълнителните 21 цели, поставени на същия форум, не е постигната, поне не на световно ниво.

Допълнителните цели включват намаляване на унищожените или нарушени местообитания, поставяне под закрила на най-малко 10% от екорегионите на Земята, контрол на разпространението на агресивни видове и пълно прекъсване на търговията със застрашени видове.

Нито едно правителство не е докладвало, че е изпълнило всички цели за 2010. Въпреки че в някои региони е постигнат прогрес, провалът на глобално ниво означава все повече животни в Червената книга на застрашените видове.

„21 на сто от всички известни бозайници, 30% от земноводните, 12% от познатите птици и 21% от коралите, образуващи рифове, са застрашени от изчезване“, казва Бил Джаксън, заместник-директор на Международния съюз за защита на природата, който поддържа Червената книга.

„Ако в света има еквивалентни загуби в цените на акциите, ще има бърза реакция и огромна паника“.

Връзката между загубите в природата и икономическите вреди е много повече от метафора, смятат в ООН.

Нов проект, известен като Икономика на екосистемите и биоразнообразието, се опитва да оцени паричното измерение на нещата, които ни дава природата – например прочистването на водите и въздуха, опазването на бреговете от урагани и съхраняването на дивите животни за екотуризъм.

Изходната точка е, че ако природата не го прави, това ще трябва да се поеме от обществото и неговите бюджети. Вече е изчислено, че годишните загуби на гори са на стойност 2-5 трилиона долара, което прави загубите от банковата криза да изглеждат като джудже.

„Много икономики остават слепи за огромната стойност на разнообразието на животни, растения и други форми на живот и тяхната роля за здрава и функционираща екосистема“, обяснява Ахим Щайнер, изпълнителен директор на Програмата на ООН за околна среда.

„Човечеството е изфабрикувало илюзията, че някак можем да минем и без биоразнообразие или че то е нещо периферно в съвременния свят: истината е, че ние се нуждаем от него повече отвсякога на планета, която от 6 милиарда души през 2050 ще има над 9 милиарда“.

Колкото повече екосистеми бъдат нарушени, толкова по-голям е рискът те да бъдат „бутнати от ръба“ в нов етап на трудности за човечеството. Например басейни с питейни води, замърсени със селскостопански торове, ще бъдат задушени от водорасли, от което ще измрат рибите, а водата ще стане негодна за човешка консумация.

Докладът на ООН ще бъде представен след две седмици в Найроби, където правителствата трябва да набележат нови мерки за съхраняване на биоразнообразието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
0
 
! Отговори
Ratan преди 14 години
При кръстосване организмите се наричат хибриди, нищо общо с ГМО. При генното модифициране определени гени се поставят в съвсем непривична среда от други гени, от там идва проблемът. При кръстсването това не се случва защото околните гени се запазват като присъствие. При това кръстосването е естествен процес, единственото в природата, което наподобява генното модифициране е кросинговърът, но гените отново остават в генотипа на същия вид организми.
58
0
 
5
 
! Отговори
До 60 преди 14 години
Най-големия проблем на човечеството не е нито глобалното затопляне, нито изчезването на растителни и животински видове, най-големия проблем е ОБРАЗОВАНИЕТО! Едно образовано общество, може да реагира на проблема и да вземе адекватни мерки за разрешаването му, докато едно полу- или неграмотно общество нито може да осмисли проблема, нито да го реши. Давам пример с Африка и Азия, ако тези общества бяха образовени нямаше да се размножават безконтролно, без да мислят за последствията от това!
57
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ако населението на земята се намали до около 300 милиона ще се решат всички проблеми: Глобално затопляне, изсичане на гори, изместване на животински видове от местообитанията им, отклоняването на реки и други. Решението е тук. Всички останали планове няма да станат, ако населението на земята се одвоява всеки 50 години, както е сега.
56
1
 
2
 
! Отговори
До 54 преди 14 години
Не защитници на ГМО, а хора които могат да расъждават и осмислят нещо! Много е лесно да кажеш това е лошо, но защо е лошо дори ти самия не знаеш. Нещо като средновековната инквизиция някой решева, че някой друг е магьосник и го изгарят на клада.
55
0
 
0
 
! Отговори
Горския преди 14 години
На всички, които са склонни не само да си чешат езиците, препоръчвам да намерят книгата на Бил Молисън " Въведение в пермакултурата", има я онлайн безплатно. Там е описан може би единствения правилен подход за производство на храна съчетано с опазване на природата. И всичко това с минимум енергия и разход.
54
0
 
6
 
! Отговори
rainbou1 преди 14 години
Потресаваща и истинска снимка.Жалко, много жалко.Трябва да започна да садя дървета.
53
0
 
6
 
! Отговори
volvox преди 14 години
Спасете Планетата
52
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
A tova che naqkvi si ptici,korali,bozaynici izchezvali na koy mu dreme.Te ne se kotirat na Wall street, i za tva ne e vaobshte vajno za Zemqta
51
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Mnogo tuka zashtitinici na GMO bre,Hamerika li vi plashta da pishete po forumite a ...??
50
2
 
8
 
! Отговори
Candy преди 14 години
Голяма истерия сте с това ГМО, което впрочем съществува от ужасно много време, просто в България се разчу последно време, никой нямаше представа какво е това преди година...А по темата, чудя се кога ли човечеството ще почне да се досеща, че без въздух и чиста вода няма да я бъде?! Защо всички са толкова безотговорни, малко съвестност у всеки би свършило голяма работа за решаването на проблема, но не би! Дано не съм жива, когато настане природния апокалипсис, до който сами ще се докараме. Тъжно!
49
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Не няма нотка на заяждане. А според теб какво значи генно модифициране /моделиране/? Генното инжинерство има за цел да "вземе" добрите качества на един организъм и да го внедри в друг! Така че когато кръстосама два вида зърнени култури с цел създането на нов по-добър вид ние извършваме макар и примитивно генно модифициране! И НЕ, не всяко ГМО е опасно за човека - може би 1% от ГМО са опасни по някакъв начин, но и за това няма доказателство.
48
0
 
3
 
! Отговори
!!! преди 14 години
Даже в момента са създали картоф ,който колорадския бръмбар като го яде умира.Това е съвсем сериозно.
47
1
 
2
 
! Отговори
!!! преди 14 години
ГМО е създадено с цел културите да издържат по дълго време да не ги ядът *** да не се развалят и др.
46
1
 
2
 
! Отговори
арабин преди 14 години
до 46, :) усещам нотка на заяждане, казах ти не съм аграрен специалист, ама като гледам какво си написал и на теб не ти е силата в това. ДА всички ГМО са вредни, и май говорим за различни неща, кръстостката мегду колтурите за по добра реколта съм съгласен, но това не е ГМО, гледай филма и пак ще говорим, и специално ще се поинтересувам да видиа каква е разликата, за да сам подготвен следващият
45
1
 
4
 
! Отговори
!!! преди 14 години
Е и какво като Гърците търсят сметка, стачкуват и си търсят правата .500 000 000 000 външен дълг .14 000 000 население може ли да върне толко много пари .Те стават закони бели роби вовеки на управляващите ги политици ,които са свързани с западните милиардери.
44
0
 
2
 
! Отговори
ANTI преди 14 години
Това не е нищо повече от логичния резултат на безкрайната правителствена арогантност на световно ниво,И НАШТА АПАТИчНО НАСТРОЕНА ПРИРОДА СПРЯМО БЕЗОБРАЗИЯТА НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ.НИЕ СМЕ ТЕЗИ КОИТО ТРЯБВА ДА ТЪРСИМ СМЕТКА НА ПОЛИТИЦИТЕ ЗА.ОТО НИЕ ПРЕДСТАВЛЯВАМЕ НАРОДА КОЙТО ГИ Е ИЗБРАЛ,НИМА ГО ПРАВИМ?АПАТИЯТА Е СМЪРТ.
43
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ами приятелю като не разбираз от нео не го коментирай! Ти как разбра, че всички ГМО /не продукти, а организми/ са вредни? Всички житни култури днес са вид ГМО, защото те са специално селектирани и кръстосани така че да бъда по-хранителни, да дават по-голям добив и т.н. Пак ти казвам човечеството щеше да умре от глад, ако разчиташе на земеделието от 16 век.
42
0
 
9
 
! Отговори
да ва светна... преди 14 години
с караници капитализам/социялизам няма да стане! ;) последният шанс на човечеството се казваше Хитлер. 5 мин. време за размисъл.
41
0
 
2
 
! Отговори
арабин преди 14 години
до 39, нестава въпрос за пестициди, а за ГМО генно модефизирани продукти, генетично им е изменена структората на гена с цел да са по устоичиви именно на тези пестициди който са онищожаване на плевелите, малко марзелива работа, но я удря клетките на организма, защото ние не сме генно модефицирани и развитието на раковите клетки намират благоприятна среда за деиствие, и така, не сам биолог но е нещо такова, хаиде приятна вечер
40
1
 
1
 
! Отговори
Prophecy преди 14 години
Разбирате ли, не става дума за капитализъм, комунизъм и лични качества. Става дума за БИОРАЗНООБРАЗИЕ. И проблема не в броя на хората, които населяват планетата, а в начина им на живот. А в планетарен асект начина на живот на човечеството е начина на живот на "цивилизованите" страни. Съжалявам, ако не го проумявате, то не може да се обясни в няколко изречения. Четете повече!