Когато финансовата криза ще изглежда като закачка

Годишните загуби на гори се изчисляват на $2-5 трилиона
10 май 2010 19:43,
82
Когато финансовата криза ще изглежда като закачка
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Нарушаването на биоразнообразието скоро ще удари националните икономики, съобщи ВВС, позовавайки се на доклад на ООН.

Според Третия глобален преглед на биоразнообразието някои екосистеми скоро може да достигнат повратния момент, след който вече няма да са полезни за хората – например бързото изчезване на гори, задушаването на водни басейни от водорасли и масово измиране на коралови рифове.

„Новините не са добри“, заяви изпълнителният секретар на Конвенцията за биологичното разнообразие на ООН Ахмед Джоглаф. „Продължава свиването на биоразнообразието в степен, невиждана в историята – измирането е може би до 1000 пъти по-голямо, отколкото в миналото“.

Миналия месец учени вече предупредиха, че правителствата няма да успеят да постигнат целта да спре изчезването на животински и растителни видове през 2010 година.

Глобалното разнообразие на гръбначни – групата, която включва бозайници, влечуги, птици, земноводни и риби, е намаляло с около една трета между 1970 и 2006 година, сочат данните на ООН.

Целта до 2010 година да бъде намалено драстично изчезването на растителни и животински видове беше поставена през 2002 година на форум в Йоханесбург. Към момента вече е сигурно, че тя няма да бъде постигната.

Глобалният преглед на биоразнообразието потвърждава, че нито една от допълнителните 21 цели, поставени на същия форум, не е постигната, поне не на световно ниво.

Допълнителните цели включват намаляване на унищожените или нарушени местообитания, поставяне под закрила на най-малко 10% от екорегионите на Земята, контрол на разпространението на агресивни видове и пълно прекъсване на търговията със застрашени видове.

Нито едно правителство не е докладвало, че е изпълнило всички цели за 2010. Въпреки че в някои региони е постигнат прогрес, провалът на глобално ниво означава все повече животни в Червената книга на застрашените видове.

„21 на сто от всички известни бозайници, 30% от земноводните, 12% от познатите птици и 21% от коралите, образуващи рифове, са застрашени от изчезване“, казва Бил Джаксън, заместник-директор на Международния съюз за защита на природата, който поддържа Червената книга.

„Ако в света има еквивалентни загуби в цените на акциите, ще има бърза реакция и огромна паника“.

Връзката между загубите в природата и икономическите вреди е много повече от метафора, смятат в ООН.

Нов проект, известен като Икономика на екосистемите и биоразнообразието, се опитва да оцени паричното измерение на нещата, които ни дава природата – например прочистването на водите и въздуха, опазването на бреговете от урагани и съхраняването на дивите животни за екотуризъм.

Изходната точка е, че ако природата не го прави, това ще трябва да се поеме от обществото и неговите бюджети. Вече е изчислено, че годишните загуби на гори са на стойност 2-5 трилиона долара, което прави загубите от банковата криза да изглеждат като джудже.

„Много икономики остават слепи за огромната стойност на разнообразието на животни, растения и други форми на живот и тяхната роля за здрава и функционираща екосистема“, обяснява Ахим Щайнер, изпълнителен директор на Програмата на ООН за околна среда.

„Човечеството е изфабрикувало илюзията, че някак можем да минем и без биоразнообразие или че то е нещо периферно в съвременния свят: истината е, че ние се нуждаем от него повече отвсякога на планета, която от 6 милиарда души през 2050 ще има над 9 милиарда“.

Колкото повече екосистеми бъдат нарушени, толкова по-голям е рискът те да бъдат „бутнати от ръба“ в нов етап на трудности за човечеството. Например басейни с питейни води, замърсени със селскостопански торове, ще бъдат задушени от водорасли, от което ще измрат рибите, а водата ще стане негодна за човешка консумация.

Докладът на ООН ще бъде представен след две седмици в Найроби, където правителствата трябва да набележат нови мерки за съхраняване на биоразнообразието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
4
 
! Отговори
Prophecy преди 14 години
Или иначе казано, за онези, които не разбират английски: едва след като и последното дърво бъде отсечено, едва след като и последната река бъде отровена, едва след като и последната риба бъде уловена, едва тогава ще откриете, че парите не стават за ядене.
38
0
 
0
 
! Отговори
арабин преди 14 години
... бъдат управлявани. Естествено, че "ТЕ" въобще не ги слагат в сметките си страни като тези които наричат "Трети свят" тях са ги отписали отдавна. неспоря с никой, изказвам лично мнение от наблюдение и от това което сам чел и става около нас всеки ден
37
1
 
5
 
! Отговори
Prophecy преди 14 години
Ами те хората са ви го казали много отдавна: Only after the last tree has been cut down, only after the last river has been poisoned, only after the last fish has been caught, only then will you find money cannot be eaten.
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Аз ще ти кажа - без използването на пестициди например около 1 милиярд ще умрат от глад в днешно време! Всичко останало са глупави догадки, спекулации и наивни идеи за конспирации!
35
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Аз бих избрал капитализма пред псевдосоциализма /комунизма/, защото така да се каже при капитализма правилата на играта са по-ясни и достъпни от тези при псевдосоциализма. Имаш качества успяваш, нямаш качества неуспяваш - не ми трябва мнимо равенство!
34
1
 
0
 
! Отговори
арабин преди 14 години
до 34, не сам специалист, темата е необятна, и на дали ще постигнем консенсус по този въпрос, не сам на "ти" до толкова с технологиите, но не сам и "бос". Ресурси има мнго, храна също, но съвременните технологии още немогат да ги достигнат, има много алтернативи за опазване от глобалното затопляне, гладът и какво ли не още. Но "онези" нямат изгода да ги пускат още, смятат, че може да се изчака още ( някой немогат) затова искат да "НИ" намалят защото новите технологии неизискват много хора за да
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Кое население да намалят? Българското ли? Или на ЕС? Или на Япония, Русия и САЩ? Те и без това намаляват! Истинския проблем се намира в бедните и неграмотни общества в Африка, Азия и Латинска Америка! Но както се казва ще оцелее по силния или в случея по умния - закона на Мърфи.
32
1
 
3
 
! Отговори
!!! преди 14 години
Оказва се че и капитализма е още по голяма утопия .Която е към края си !
31
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
А ти смяташ ли, че човечеството може да се изхранва със земеделска технология от 16 век?
30
1
 
2
 
! Отговори
az преди 14 години
Mnogo si prav i vuv food inc. stva qsno si4ko.Mogat da ni zarazut s kvoto se setut ,koi znae sledva6tiq im ''grip'' moe da e vtora 4erna 4uma.Bil gaits su6to go 4uh 4e s vaksini i ''dobro'' zdraveopazvane mogat da namalqt 4ove4estvoto s 10-15 %.
29
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Набий си го в празната глава, че социализма е една голяма утопия. Ресурсите никога няма да бъдат разпределени по-равно между хората - това е невъзможно!
28
3
 
2
 
! Отговори
arabin преди 14 години
do 25 и до останалите. Споко, идва новият световен ред с цел намаляване на човечеството, да си останат само "ТЕ" а "НИЕ" да ни няма , да не им пречим да си живеят спокоийно, затова е това ГМО, от там ще доидат проблемите. А и те вече са си тук, и защото хората взеха да се усещат какво да ядат сега борбата е да не се пише по етикетите какво садържа, само отрови, абе гледаите "Светът срещу Монсанто" и ще ви светне лампата
27
2
 
8
 
! Отговори
!!! преди 14 години
Според мен бъдещето на земята е в някъкъв вид социализъм - строй в който земните блага да се поделят по равно, защото иначе планетата не издържа на капиталистическото темпо .Строй в който държавата да се управлява прозрачно и демократично.НО БЕЗ КАПИТАЛСТИ.
26
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Абе профан нали, ако ти дадат земя чрез която ти ще ПРОИЗВЕЖДАШ земеделски куртури, автоматично и ти самия ставаш капиталист! Земята и частната инициатива са в основата на капитализма! Научи значението на думите преди да ги използваш!
25
1
 
3
 
! Отговори
az преди 14 години
Pod kapitalizum razbiram nay ve4e bezo4livoto izpolzvane na resursi s cel pe4alba za otbran krug ot hora.Ako ne iskat da mi nosat hranata do guza da mi dadut zemq pa az sam 4e se rana.pff
24
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
А ти какво предлагаш да се възцари някакъв екокомунизъм ли? Всъщност ти знаеш ли какво значи понятието "капитализъм"? Без така омразнитети капиталисти ще умреш от глад, но нищо ти продължавай да ги мразиш.
23
0
 
2
 
! Отговори
Еко преди 14 години
Това е страшното ! Парите са хартийки ! Оставаме без вода !
22
1
 
6
 
! Отговори
!!! преди 14 години
През 1960г. хората на земята са били 3 000 000 000 а сега сме 7 000 000 000 до 2015-2020Г. ще сме 10 000 000 000 до 2030г.ще сме 15 000 000 000 и незабравяйте, че всеки един човек на земята си израсходва неговите си ресурси през неговия си живот!
21
1
 
2
 
! Отговори
az преди 14 години
Ne globalnoto zatoplqne e problem,a kapitalizma.dokato go ima ne6tata 6te vurvut ot zle na po-zle.
20
0
 
1
 
! Отговори
ники преди 14 години
Не е нужно да четем доклад за да видим че приподата се промени: Припомнете си преди години колко по сурови бяха зимите, колко по жарко е сега лятото, преид пойти птици имаше в градовете - сега само в някои паркове... не съм песимист ...но незавиждам на бъдещото поколение...