Конгресмен, прострелян от упор и шестима убити

Кървава баня по време на среща с избиратели в Аризона
Обновена: 9 яну 2011 09:00 | 9 яну 2011 08:03,
91
Конгресмен, прострелян от упор и шестима убити
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Американски конгресмен беше прострелян от упор, а други шестима души бяха убити при нападение по време на среща с избиратели в Аризона.

Простреляната Габриел Гифордс, от Демократическата партия, е в много тежко състояние, но лекарят от болницата в град Тусон, който я е оперирал е „много оптимистично настроен за възстановяването й”.

Нападателят атакувал Гифордс, докато тя провеждала една от редовните си срещи с избиратели пред супермаркет в Тусон.

Очевидец разказва пред АП, че стрелецът застанал пред Гифордс и стрелял в главата й, а след това продължил да гърми безразборно срещу насъбралите се хора.

Всичко продължило няколко секунди, по спомени на очевидеца. Хора от тълпата успели да съборят нападателя на земята и да го обезвредят.

Сред убитите са 9-годишно дете, федерален съдия и един от съветниците на Гифордс. При атаката са ранени още 13 души.

Федералният съдия, Джон Рол, има 40 годишен стаж, но според полицията, няма данин срещу него да е стреляно преднамерено.

Заподозреният, по информация на американски медии, е 22-годишният жител на Аризона Джаред Лоунър.

Местната полиция, която още не е потвърдила името на заподозрения, смята, че най-вероятно той не е действал сам.

„Той има проблематично минало и ние не сме сигурни, че е действал сам”, казва местният шериф Кларънс Дупник, цитиран от ВВС.

Габриел Гифордс е съпруга на астронавта Марк Кели. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
2
 
! Отговори
до анонимен 89 преди 13 години
не написаха за втората любимата му книга от неудобството пред Германия.
85
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Слушай внимателно да не умреш от печатна грешка. Оказа се, че това не е негов блог, а доста *** майтап от някакъв , който изобщо не го познава.
84
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Животното-убиец Джаред Лоунър е учил в училищата в района на Тусон, и посочва сред любимите си книги "Моята борба" на Адолф Хитлер и "Комунистическия манифест" на Карл Маркс .Изобщо не е за учудване,кои са любимите му книги на гадината.За учудване е защо по БНТ спестиха в репортажа за тази ужасна трагедия втората му любима книга?Защо ли?
83
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
МОТИВЪТ"Заради ратификацията на поправките не мога да имам доверие на настоящото правителство. То контролира граматиката и по този начин насажда надзор върху умовете и промива мозъците на народа", казва в частност Локнър
82
1
 
4
 
! Отговори
ГАн преди 13 години
Явно не всичко е толкова добре за всички американци колкото го описват някои и на някои не им издържат нервите да търпят лицемерието на шепа хора изживяващи се като демократи докато всъщност гражданите живеят трудно принудени да търпят много лишения за които на управляващите не им пука !
81
6
 
9
 
! Отговори
Анализатор преди 13 години
За сетен път като чета статията се убеждавам че краварите(хамериканците) не са нищо повече от сбирщина побъркани *** *** *** изживяващи се като екшън герои.*** американската мечта , стрелба по всеки и всичко което се движи без мотив и определена цел.Побъркана работа , трябва да им спрат за известно време оръжието , наркотиците и алкохола.
80
0
 
3
 
! Отговори
Миро преди 13 години
2ра поправка на конституцията на САЩ: "Добре регулирана запасна армия, e нужна за сигурността на свободната държава, правото на хората да пазят и носят оръжие не ще бъде нарушaвано". Нужни са 2/3 от Щатите, 2/3 от конгреса, 2/3 от от всеки щатски сенат и камара на представителите това да бъде променено, 1 поправка отнема около 7 години! А тази е една от най-защитаваните
79
0
 
4
 
! Отговори
Миро преди 13 години
престъпниците закони забраняващи оръжието не ги интересува като искат ще си намерят оръжие, този закон е за баламите.
78
0
 
3
 
! Отговори
Миро преди 13 години
разрешението за оръжие в САЩ се дава на хората от конституцията, втора поправка, не от който и да било политик и не може току така да бъде гласувано за отнемане.
77
1
 
4
 
! Отговори
komentar 81 преди 13 години
Ne moga da si predstavia kakvo bi stanalo ako v Bulgaria se legalizira pritejanieto na orajie...
76
6
 
8
 
! Отговори
Sprostranova преди 13 години
Cheta komentari za Amerika i umiiram ot smjah.Kolko bili tupi amerikancite i t.n.A nie kato sme tolkova umni i budni zashto sme v tova polojenie, gladni, mrusni, kradlivi, zavistlivi, bedni no....informirani.Az hodja v Amerika i moga da vi kaja horata tam se usmihvat, pozdravjavat bez da se poznavat. nikoi nikogo ne gleda s omraza ili mu dava ocenka, hodjat si na koi kakto mu haresva, ne te pitat na kolko si godini i kolko poluchavah...spokoini sa. A nie sme super da,da, ama ne. Ima da im disham
75
2
 
6
 
! Отговори
Loves2drive преди 13 години
Бе ние българите сме най-умните и най-убавите! Това стаистики и проучвания нас не ни засягат, аааа!
74
6
 
6
 
! Отговори
do 75 преди 13 години
Абе ние май изместихме темата, ама айде. На 4 години са в при-скуул и НАИСТИНА вече четат и пишат. Вярно, кратки и лесни думи и изречения, но е факт. За история и георгафия ще видим по-натам, ама като гледам американците са много по-добре в географията от нас. Мъжът ми ("неграмотен" американец) може да нарисува подробна карта на Европа за 5 мин, а аз половин час се чуде къде да сложа Литва или Швеция. Наблюденията ми тук разбиват това, което знаех за американците.
73
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 75а в БГ последно ме питаха кога Америка ще влезе в Европейския съюз... ХАХАХАГЛУПА.КО В БЪЛГАРИЯ СА ТЕ ПИТАЛИ,А В АМЕРИКА НЯМА И ДА ТЕ ПИТАТ,ТЪИ КАТО ТАМ СА ТОЛКОВА ИЗУ4ЕНИ И ОБРАЗОВАНИ 4Е ДОРИ НЕ ЗНАЯТ 4Е ИМА ДРУГИ КОНТИНЕНТИ А КАМО ЛИ ДЪРЖАВИ ОСВЕН ТЯХНАТА.НЕ САМО ТОВА , ТЕ НЕ ЗНАЯТ С КОИ ДЪРЖАВИ ИМАТ ОБЩА ГРАНИЦА И КАК СЕ КАЗВАТ..АРЕ БЯГАИ БЕ ***
72
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ДО 75ГЛУПА.КОПЪРВО КАТО СИ РЕШИЛ ДА ЛЪЖЕШ ,ПОНЕ СЕ НАУ4И ДА ЛЪЖЕШ,ИЛИ ПИТАИ НЯКОИ КАК Е В САЩ И ПРОДЪЛЖИ ДА ЛЪЖЕШ.ВТОРО В САЩ ДЕЦАТА НЕ ТРЪГВАТ НА 4-Г.НА У4ИЛИЩЕ ,И КОГАТО ТРЪГНАТ ЕДВА В 4-5 КЛАС МОГАТ МАЛКО ДА ПИШАТ И 4ЕТАТ,ЕДВА В ГИМНАЗИЯТА "АКО СТИГНАТ ДО ТАМ"МОГАТ ДА 4ЕТАТ И ПИШАТ НО ПОЗНАНИЯ ПО4ТИ НИКАКВИ НЯМАТ.ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ ФАКТА 4Е ТАМ ИСТОРИЯ И ГЕОГРАФИЯ НЕ У4АТ,ТАКЪВ ПРЕДМЕТ НЕ ИМ Е ПОЗНАТ.ЯВНО ТВОЕТО ДЕТЕ Е НЯКОЕ "4УДО" ,ДОГОДИНА МОЖЕ И В УНИВЕРСИТЕТ ДА ВЛЕЗЕ,НИЩО 4УДНО ТО ТАМ ВСИ4КО Е ВЪЗМОЖНО ,ОСОБЕНО С ТАКЪВ НАДАРЕН БАЩА.
71
9
 
7
 
! Отговори
До 71 преди 13 години
Пич, кога за последно беше в Щатите да прецениш грамотността? Щото аз съм тук от доста време и май виждам обратното. Детето ми е на 4 и искат да може да чете и пише на тази възраст, а в БГ последно ме питаха кога Америка ще влезе в Европейския съюз... Та айде да не си говорим за грамотност...
70
3
 
3
 
! Отговори
abv преди 13 години
ima ubit balgarin ama nikoi ne spomenava
69
3
 
6
 
! Отговори
Томов преди 13 години
Няма да се изненадам ако това е някой активист на чаената партия или християнско-фанатичното крило на републиканската партия. Обикновено подобни на тях правят такива неща. Да си спомним убийството на лекари в клиники за аборти. Спасявали били децата убивайки лекарите. Малумници.
68
2
 
5
 
! Отговори
доктор Дулитъл преди 13 години
до,пациент N:69. - Днес май не си си пил хапчетата.
67
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ГОНИМЕ АМЕРИКАНЦИТЕ.КОГАТО ГИ СТИГНЕМЕ ЩЕ СЕ ГОРДЕЕМЕ 4Е СМЕ ГИ СТИГНАЛИ ПО,НЕГРАМОТНОСТА"В САЩ 90% СА НЕГРАМОТНИ-10% ПОЛУГРАМОТНИ"