САЩ изпратиха боен кораб към Корейския полуостров

Пхенян пуска отново реактор в ядрен център, спрян през 2007 г.
Обновена: 2 апр 2013 14:46 | 2 апр 2013 12:25, Елка Василева
84
САЩ изпратиха боен кораб към Корейския полуостров
Американски боен кораб е разположен в близост до крайбрежието на Южна Корея. Снимка: архив, Reuters

САЩ съобщиха, че са разположили в близост до крайбрежието на Южна Корея боен кораб, способен да прехваща и да сваля ракети.

Публичното обявяване на решението е нов израз на желанието на Вашингтон да подчертае подкрепата си за Сеул срещу заплахите на Пхенян, предаде АФП.

Разрушителят "Фицджералд", който участваше във военните учения в района, ще остане югозападно от полуострова, вместо да се върне в базовото си пристанище в Япония. Това е предпазна мярка, позволяваща повече варианти за противоракетна защита в случай на необходимост, заявил анонимен американски източник. В същото време САЩ съобщават, че сериозно придвижване на севернокорейски войски засега не е забелязано.

Още по темата

Междувременно севернокорейският лидер Ким Чен Ун заяви, че ядрените оръжия на Северна Корея действат като възпираща сила за потенциални агресори и са основа за севернокорейския просперитет.  Ким Чен Ун каза това в реч, изнесена в неделя и публикувана в пълен текст от севернокорейската агенция КЦТА, предаде Ройтерс.

"Нашата ядрена сила е надеждна спирачка срещу войната и гаранция за защитата на нашия суверенитет", заяви Ким Чен Ун в речта си пред централния комитет на Корейската трудова партия.

Речта изглежда е насочена да наблегне върху промяна на държавната политика към икономическо развитие. В нея Ким Чен Ун обвинява САЩ, че се опитват да въвлекат КНДР в състезание по въоръжаване в опит да възпрепятстват подобряването на икономиката.

Освен това стана ясно, че КНДР планира да възобнови експлоатацията на спрения през 2007 година реактор в ядрения център в Йонбьон. Това сообщи севернокорейската агенция КЦТА, цитирана от РИА Новости.

КНДР се обяви за ядрена държава през 2005 година, а през 2006, 2009 и 2012 година извърши подземни ядрени опити, които предизвикаха протестите на международната общност. Съветът за сигурност на ООН прие резолюции, изискващи от КНДР да прекрати ядрената си дейност. През ноември 2010 година КНДР официално потвърди, че разширява ядрената си програма, като съобщи за няколко хиляди действащи центрофуги в завода за обогатяване на уран в Йонбьон. Инспекторите от МААЕ наблюдаваха дейността в Йонбьон до април 2009 година, когато КНДР прекрати сътрудничеството с агенцията и изгони специалистите му.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За журналистите в тоя сайт по другите сайтове споменават "ракетен разрушител" не случайно и не случайно е водеща новина! Но поставен в такъв некомпетентен текст излиза че е поредния "разрушител" .... абе какво ли се пъна да ви пояснявам...
27
6
 
8
 
! Отговори
дедо пич преди 11 години
Що не се обадят на генерал Аню да прати кануто "Дръзки"да се реши проблема ами с надуваема лодка ще плашат великите корейски кумунязи?И дюнерите не могат ги спаси тогава!
26
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
България ще участва с хартиени кораби лодки.
25
4
 
5
 
! Отговори
Умен Гущер преди 11 години
До Анонимен 14България само ще си мечтае за такъв флот.....
24
5
 
8
 
! Отговори
Да се трепят! преди 11 години
Земята е пренаселена с *** и *** от вида HomoSapiens. Крайно време е да се самоизбият, та да си отдъхне ос.аната от тях планета.
23
4
 
27
 
! Отговори
Баш Майстора преди 11 години
Обаче заглавието е трепач- "САЩ изпратиха боен кораб към Корейския полуостров" !!!Все едно, че до сега в съвместните учения на САЩ и Южна Корея са участвали само търговски кораби и рибарски лодки.Хахаха, страх лозе пази!!
22
3
 
2
 
! Отговори
Старата гарга преди 11 години
До администраторите!Извинявайте, наистина не съобразих за "космите на .....та", правилно сте редактирали.
21
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма кой да им позволи да се гърмят на тази планета-нямат разрешително!
20
4
 
6
 
! Отговори
Народна поговорка преди 11 години
Малките камъчета обръщат колата!
19
3
 
14
 
! Отговори
Старата гарга преди 11 години
На това нещо "защита" от разни летящи твари, в ПВО му викахме "зенитно прикритие". Може и да е ефективно - да унищожи даже 20 - 30% от целите. Та има един лаф във ПВО-то, че "зенитното прикритие е като космите - прикрива, но не опазва". За да е ефективно трябва да е с направление, дълбоко ешалонирано, с различните му средства. Не съществува такова животно от една точка да прикрива навсякъде.
18
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Как па толкова рядко улучвате снимките ? Предстваям си колко са зле ,,независимите,, журналиси отвъд океана, дето пускат снимки от гръцките протести и пишат за Русия. Без да съм матрос веднага познах руските бойни кораби. Американците имат 20 процента успеваемост в полигонни условия с тия противоракети, май само залъгват останалите жълтури, че могат да ги защитят.
17
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В момента севернокойрските ядрени ракети могат да достигнат до САЩ - хаваите. Според Пентагона и ЦРУ Северна Корея до три години ще разполага с ракети които могат да ударят всяка точка в Америка. Режима не само не пада, но става и по-силен. Хората там нямат айфони и шоколадови сладкиши, но имат какво да ядат, имат отопление, жилище и дрехи. Населението им се е увеличило с 5 милиона. Имат и независимост и могат да се зъбят ба САЩ. И не са комунизъм ами някаква си тяхна идеология "чучхе".
16
9
 
16
 
! Отговори
БРАННИК преди 11 години
Ми мирише на трета... Дано САЩ паднат, дано този път България заеме правилната страна
15
14
 
12
 
! Отговори
21 преди 11 години
Ахахаххаа така ли бе? Руснаците 50 години не посмяха да скочат при все бойна техника и всичко, пък тия ли кореноядци? На тях ракетите им с течно гориво, няма и до Окинава да стигнат.Впрочем точно малкия корейски чичко изведнъж почна да се ежи, чудно ми е кой го насъсква...Но няма значение, за радост на нормалното човечество гадните червени тоталитарни режими са бита карта.А ти и съмишлениците ти може да отидете до Северна Корея и да се пишете доброволци в борбата против гнилия капитализъм.
14
8
 
17
 
! Отговори
DEVIL-JIN преди 11 години
Започва се,само да не стане като Виетнам.Да бъде даден урок на USA.
13
8
 
7
 
! Отговори
blagoi-blagoi преди 11 години
Samo Kim Chen Um shhte opravi tezi nagli imperialisticheski evreiski svine ot USA. Naglite *** zaslujavat gazovi kameri, no edvali shte si gi poluchat. Jalko za koeto :(
12
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Коментиращите, не знам дали си давате сметка какво представлява един съвременен Destroyer. Може да изравни един град за минути, а в същото време почти няма оръжие срещу, което да не може да се защити. Тия "гемийки" изглеждат смешни с размерите си, докато не почнат да фърлят ракети. Изобщо се съмнявам, че Северна Корея има ракети, които да могат да го вземат като цел, и да се преборят с ECM, с които разполага. Да не ти е до брега тая гемийка.
11
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Снимка с руския флот ...
10
5
 
10
 
! Отговори
До 8 преди 11 години
Затова почнаха да изпращат руски кораби. В дясно на снимката е пр 1164, зад него е пр 1155.;)
9
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Че те цяла ескадрила ядрени бомбардировачи пратиха, пък един кораб ли ... Малко цинично да пратиш ядрено оръжие там където си го пускал 2 пъти върху цивилно население ...